zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders nog niet gewend aan shoppen via smartphone

15 maart 2016 - Op het gebied van m-commerce – de verkoop via mobiel of tablet - valt in Nederland nog veel winst te halen. De consument verwacht meer gepersonaliseerde en afwijkende opties dan wat retailers momenteel bieden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Accenture.

Voor de Accenture Adaptive Retail studie werden ruim 13.000 consumenten verspreid over zeventien landen ondervraagd. Daarnaast 193 retailers uit verschillende sectoren - mode, elektronica, warenhuizen, drogisterijen, hypermarkten, supermarkten en bouwmarkten, waarvan 32 uit Nederland. Naast Nederland namen ook Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Mexico, Spanje, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Zuid-Afrika en Zweden deel aan het onderzoek.Kopen via mobiel
Nederlanders schuwen in vergelijking met de rest van de deelnemers het kopen via mobiele apparaten als smartphones en tablets. Slechts twintig procent van de mensen kocht afgelopen jaar in vergelijking met het jaar ervoor vaker producten op hun smartphone en 22 procent via de tablet. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 41 (smartphone) en 31 (tablet). Ook gaf slechts 38 procent van de gebruikers aan het makkelijk te vinden om een aankoop op deze manier te doen (versus 48 procent wereldwijd).

Handige tool
Wel zien zij de mobiele telefoon als een handige tool om tijdens het winkelen te gebruiken. Het direct ontvangen en verzilveren van kortingscodes en acties, het lokaliseren van items of het bestellen van producten die uit de voorraad zijn, zijn functies die shoppers graag willen zien. Deze opties zijn nu in slechts enkele gevallen of helemaal niet beschikbaar. Aan de shoppinglist apps die 57 procent van de Nederlandse retailers aanbiedt, waarmee je online boodschappenlijstjes kan maken en deze vervolgens in de winkel af kan vinken, lijkt maar 28 procent van de Nederlanders behoefte te hebben.
"Personalisatie is een trend die zich steeds verder ontwikkelt. Het biedt de retailer de mogelijkheid om de persoonlijke voorkeur van de consument tegemoet te komen en hen aan zich te binden," aldus Miel Janssen, Managing Director Retail bij Accenture Nederland. "Retailers moeten een keuze maken. Of ze nemen de verandering voor lief en zorgen ervoor dat ze efficiënter werken en inkrimping op kunnen vangen, of ze nemen de sprong voorwaarts en stellen de consument centraal. Retailers moeten die beslissing nú nemen."

Kopen via pc
De computer blijft voor de Nederlandse consument het meest populaire apparaat om online mee te shoppen. Het kopen van kleding wordt het meest gedaan (85 procent). Ook make-up en verzorgingsproducten worden vaak online gekocht, 65 procent van de ondervraagden gaf aan dit te doen. Het online doen van boodschappen is echter een stuk minder populair. Slechts 39 procent van de mensen koopt de boodschappen via het internet. Dit in tegenstelling tot gemiddeld 61 procent in de andere deelnemende landen.
Bestellingen wil men zo snel mogelijk, en het liefst de dag daarna, geleverd zien, maar niet iedereen is bereid om hier veel voor te betalen. 63 procent vindt zelfs dat de verzendkosten gratis moeten zijn.

Persoonlijke informatie
Uit het onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse consument wantrouwiger is als het aan komt op het achterlaten van persoonlijke informatie. Slechts 22 procent van de consumenten zou persoonlijke informatie prijsgeven om een meer gepersonaliseerde shopervaring te kunnen krijgen, in tegenstelling tot 39 procent in de andere landen. Daarnaast vertrouwt in Nederland slechts dertien procent dat zijn of haar informatie veilig is bij de webwinkel waar zij bestellen (wereldwijd 33 procent).
Dit onderzoek toont aan dat de verwachtingen van de klant en het aanbod van de retailer niet altijd even goed op elkaar zijn afgestemd," aldus Janssen. "Dit kan verklaren waarom de Nederlandse consument achterloopt in vergelijking met de andere landen op het gebied van m-commerce. Inspelen op die behoeftes kan dit gat verkleinen. Het onderzoek toont aan dat de consumenten wel de meerwaarde van een positieve online winkelervaring inzien."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hybride cloud blijft favoriete toekomstige IT operating-model
 Gros Nederlanders vindt kwijtschelden schulden niet kunnen
 Werkenden publieke sector beoordelen hun werk als betekenisvol
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Consument wil vlotheid, veiligheid en video bij online shoppen
 Mobiele websites nog steeds vaak niet gebruiksvriendelijk
 Man shopt meer online onder werktijd dan vrouwelijke collega
 iPad wordt steeds functioneler gebruikt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod (1) 
Nederlandse CEO AEX-fonds verdiende in 2017 gemiddeld 3,6 miljoen euro (1) 
Onbekend maakt onbemind (2) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
top10
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
Een op zeven rokers wil algeheel rookverbod
meer top 10