zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese slimme steden vragen om digitale platformen

14 maart 2016 - Zowel binnen Nederland als internationaal haasten steden zich om 'slimmer' te worden. Gemeenteraden en regeringen werken hard aan uiteenlopende projecten die stadscentra de komende decennia zullen vormen, met als doel het verbeteren van de toekomstige kwaliteit van leven van hun burgers.

Met de aanwezigheid van belangrijke internet exchanges, een sterke internet infrastructuur en investering vanuit bedrijfsleven en overheid in de digitale economie scoort Nederland goed op het internationale podium, betoogt Dale Green, Associate Marketing Director bij Digital Realty.Smart city
De ‘smart city’ projecten zijn van zeer uiteenlopende aard. Sommigen zijn gericht op vervoersstrategieën, terwijl anderen draaien om kwesties als afvalbeheer, hogesnelheidsnetwerken, commerciële gebouwen en huisvesting. Samen ondersteunen de projecten een bredere visie; een platform voor een slimme stad.
"Om effectief te kunnen functioneren, moet een dergelijk platform alle onderdelen en projecten waaruit de totaalvisie voor de slimme stad bestaat met elkaar verbinden. Dat kan op vele manieren, variërend van sensornetwerken die wegen monitoren tot energie-opwekkingsinstallaties op daken," aldus Dale Green.

Gegevens uitwisselen
Green vervolgt: "Het platform inzetten om gegevens uit te wisselen tussen de verschillende systemen houdt in dat een slimme stad in de loop der tijd zelfs nog slimmer kan worden. Verkeerssignalen kunnen worden aangepast afhankelijk van het aantal auto's op de weg, gebouwen kunnen het stroomverbruik veranderen op basis van het weerbeeld en burgers hebben direct toegang tot informatie en overheidsdiensten."
Om deze trend te stimuleren, heeft de Europese Unie het Europees Innovatiepartnerschap voor Slimme Steden en Gemeenschappen opgericht. Dit initiatief moet goede ideeën opleveren die grote steden binnen de regio helpen hun slimme doelen en groene-energiedoelstellingen vóór 2020 te halen.

Eigen doelen en planning
Sommige steden stellen hun eigen doelen en hanteren een eigen planning voor het opzetten van slimme ecosystemen. In Wenen stimuleert de gemeenteraad bijvoorbeeld de bouw van door de gemeenschap gefinancierde energiecentrales. Zonnepanelen in zonnekrachtcentrales kunnen door inwoners worden 'gekocht' tegen een afgesproken huur die vervolgens wordt afgetrokken van hun energierekeningen. Energieleverancier Wien Energie, waarvan de stad eigenaar is, heeft als doel in 2030 50 procent van de benodigde energie uit duurzame bronnen te winnen.
Barcelona heeft intussen wereldwijd de aandacht getrokken met zijn initiatieven BCN smart city en 22@Barcelona. De stad investeert volop in het slimmer maken van tal van voorzieningen en systemen; van vervoerssystemen en openbare infrastructuur tot betaalsystemen en gezondheidszorg. Een deel van het plan bestaat uit een stimulans voor een omschakeling naar elektrische voertuigen in de stad. De gemeenteraad investeert in elektrische taxi's en bussen en heeft een netwerk van 300 gratis openbare laadpunten voor particuliere auto's opgezet.
Tegelijkertijd boekt Londen vooruitgang met zijn Smart London Vision. Dit uitgebreide plan draait om manieren waarop de stad kan omgaan met een geschatte groei van de bevolking met één miljoen in het volgende decennium. Een deel van dit plan omvat innovatieve benaderingen voor het gebruik van energie in de stad, zoals het hergebruiken van restwarmte uit ondergrondse gangen en elektriciteitsonderstations.

Nederlandse steden
En Nederland? "Ook de Nederlandse steden worden in snel tempo ‘slimmer’. Internetinfrastructuren en innovatieve technologieën worden ingezet voor tal van initiatieven om met name de duurzaamheid in Nederlandse steden te verbeteren," zegt Green. Zo wordt in Amsterdam één van de grootste Smart Energy proeftuinen in Europa gecreëerd en werd Rotterdam in 2014 al uitgeroepen tot één van ’s werelds Smart Cities, met initiatieven als Lab op Straat en het streven om de meest duurzame havenstad ter wereld te worden.
"We kunnen verwachten dat binnen Europa en wereldwijd de komende jaren veel meer van dit soort initiatieven worden opgestart. Naarmate slimme-stadplatforms zich ontwikkelen, worden de aan burgers beloofde voordelen tastbaarder," aldus Green.
Data zijn het levenssap van slimme-stadplatforms. Deze data zijn afkomstig van sensoren, apparatuur en burgers en zijn essentieel voor het slagen en een positieve invloed van alle onderling verbonden systemen.

Databeheer
Green: "De grote hoeveelheid data die door een slimme stad wordt gegenereerd, moet uiteraard worden beheerd, opgeslagen en verwerkt in een toekomstbestendig ecosysteem van digitale centra dat toegang heeft tot netwerken met een lage latency en solide cloudplatforms. Daarom vormen voor dit doel gebouwde, connectiviteitsrijke datacenters een essentieel onderdeel van het platform van elke slimme stad. Zij ondersteunen het grote aantal activiteiten dat nodig is om het concept 'slimme stad' werkelijkheid te laten worden. Investeren in een digitaal, slim ecosysteem zorgt ervoor dat Nederlandse steden tot de wereldwijde innovatie-koplopers blijven behoren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe inrichting Nederlandse binnensteden noodzakelijk door online shopping
 Amsterdam minst veilige studiestad, Nijmegen de veiligste
 Inwoners grotere steden mopperen meer over hun stad
 Gemeenten krijgen grip op informatiebeveiliging door slimme software
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10