zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer zou zichzelf niet laten thuiswerken

3 maart 2016 - Ruim 40 procent van de Nederlanders zou zichzelf niet laten thuiswerken. Dat blijkt uit onderzoek van Manutan naar de efficiëntie op de werkvloer. Afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek dragen daaraan bij.

Goede afspraken, eerlijk zelfonderzoek en een serieuze aanpak, helpen volgens Manutan thuiswerken wél tot een succes te maken.Afleiding: huishouden, kinderen en partner
De helft van de thuiswerkers is weleens afgeleid tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak, zo blijkt uit het onderzoek onder 1000 werknemers. De meest genoemde afleidende factoren zijn: 1) huishoudelijke werkzaamheden (27 procent), 2) de kinderen (twintig procent) en 3) mijn partner (dertien procent). Huishoudelijke werkzaamheden zijn overigens voor zowel mannen (25 procent) als vrouwen (31 procent) de meest genoemde reden. De partner blijkt vooral voor mannen een flinke afleidingsbron (vijftien procent, tegenover zes procent van de vrouwen). Verder worden de tv en herrie bij de buren nog genoemd als productiviteitskillers.

Slechte kwaliteit werkplek
De thuiswerkplek blijkt lang niet altijd goed ingericht. Als er in huis al ruimte is voor een apart kantoor, dan is dat lang niet altijd met goed meubilair gevuld. Maar liefst 62 procent van de ondervraagde werknemers geeft aan dat de thuiswerkplek niet ergonomisch is ingericht. Toch heeft de werkgever daarin volgens de Arbowet een zware verantwoordelijkheid.

Goede afspraken, serieuze aanpak
Wilt u  van thuiswerken een succes maken, dan moeten managers/werkgevers en werknemers er serieus voor gaan zitten, zo vindt Lydia Rongen, HR Manager Benelux van Manutan. "Een thuiswerkplek kan de productiviteit juist enorm ten goede komen. Maar dat vraagt maatwerk, vertrouwen en support van een manager en van de werknemer eerlijkheid en een goede aanpak. Niet alleen voor het inrichten van een uitstekende thuiswerkplek, maar ook om mogelijke afleiding in goede banen te leiden," aldus Rongen. "Een beetje afleiding is overigens prima, want niemand kan uren achter elkaar supergeconcentreerd en productief zijn. Maar maak wel onderscheid tussen gewenste en ongewenste afleiding. En natuurlijk moeten iemands werkzaamheden wel geschikt zijn om thuis te verrichten. Wanneer u bijvoorbeeld in een productiehal of magazijn werkt, gaat dat vaak niet of lastig."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexwerken komt productiviteit en creativiteit ten goede
 Het Nieuwe Werken, de hype voorbij, maar wat levert het nu op?
 Keuzevrijheid HNW groot goed Nederlandse werknemer
 Het Nieuwe Werken werkt niet voor alle werknemers
 
 
reacties
 
Pieter Deef Koops  |   | 
3-03-2016
 | 
12:39 uur
Natuurlijk gaat het hierbij om goede afspraken maken en onderling vertrouwen. Daarnaast zullen managers veel meer resultaatgericht moeten gaan leiding geven. Managen op output, en samen over gewenste resultaten goede afspraken maken. Voorwaarde is wel dat het resultaat helder en meetbaar moet zijn. Sturen op output geeft werknemers meer verantwoordelijkheid (en vrijheid) over het hoe en wanneer zij dat resultaat gaan behalen. Doorgaans worden ze gemotiveerder als ze deze bepaalde vrijheid en verantwoordelijkheid gaan ervaren. Andersom werkt het ook: werknemers worden gedemotiveerd als ze worden beknot in hun verantwoordelijkheden.
Kitty  |   | 
7-03-2016
 | 
10:24 uur
Toen ik na een zware hersenschudding wel thuis weer een paar uurtjes per dag kon werken maar nog niet met de auto naar het werk, ervaarde ik dat ik het meeste werk thuis kon doen. Sindsdien werk ik meestal thuis. Nadeel was dat de werkgever de vestiging sloot en ik, als ik wel naar het werk ga, ruim twee uur onderweg ben... Reden om nog vaker thuis te werken en werk te zoeken dat thuis gedaan te worden. Voordeel van thuis werken is niet meer die stress onderweg 's morgen en 's avonds en ik houd bijna elke werkdag een uur over.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10