zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemeenten slaan dubbele slag door verhoging OZB en WOZ

29 februari 2016 - Ruim 40  procent van de vijftig grootste Nederlandse gemeenten heeft zowel het tarief voor onroerende zaakbelasting als de WOZ-waarde aanzienlijk verhoogd. Dit blijkt uit een inventarisatie van WOZMeldpunt naar OZB tarieven en WOZ-waarden.

Voor woningeigenaren betekent dit een extra lastenverzwaring. Koplopers in de rij zijn Amersfoort, Heerlen en Nijmegen. In december 2015 benadrukte Minister Plasterk nog dat de meeste gemeenten hun OZB tarieven niet zouden verhogen.



Sterke verhoging OZB tarieven
De afgelopen jaren heeft het gros van de Nederlandse gemeenten de OZB tarieven sterk verhoogd ter compensatie van de dalende WOZ-waarden. Gemeente inkomsten werden hiermee gewaarborgd. Zelfs de door het Rijk opgelegde maximumnorm is ieder jaar overschreden. Nu de woningmarkt aantrekt en WOZ-waarden stijgen zou, volgens initiatiefnemer van rechtsbijstandsbureau WOZMeldpunt, Frank van der Plas, een daling van de OZB logisch zijn. Uit de inventarisatie blijkt echter dat 40 procent van de huizenbezitters in de 50 grootste gemeenten nu een dubbele verhoging betalen. Ter illustratie: Amersfoort heeft het OZB tarief verhoogd met 8,2 procent en de WOZ waarde steeg gemiddeld 2,3 procent. De stijging voor OZB komt daarmee op 10,5 procent.

Grote verschillen
Tarieven van gemeenten variëren sterk omdat de Rijksoverheid alleen de maximale stijging van de totale OZB bepaalt. Gemeenten zijn vrij eigen tarieven vast te stellen. "Dit heeft vrijwel altijd met de woningwaarden te maken", zegt Van der Plas. "In gemeenten waar de gemiddelde WOZ waarde laag is, zijn de OZB tarieven vaak hoog ter compensatie. Dit is echter geen wetmatigheid."

Dalers
Uit de inventarisatie van WOZMeldpunt komen ook dalers naar voren. Schiedam, Alkmaar, Breda en Gouda zijn de grootste dalers. Den Haag is de goedkoopste gemeente met een gemiddelde OZB van 130 euro. Nijmegen de duurste gemeente met een gemiddelde OZB van 493 euro per woning. WOZMeldpunt pleit voor een transparanter systeem met bandbreedtes aangaande de hoogte van het OZB tarief, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde en aantal woningbezitters.

Bezwaar
Circa 100.000 woningbezitters maken jaarlijks bezwaar tegen de WOZ-beschikking. De gemiddelde verlaging bedraagt 10.9 procent wat neerkomt op een WOZ-verlaging van 25.000 euro bij een koopsom van 230.000 euro in 2015. Als rechtsbijstandsbureau maakt WOZMeldpunt voor woningbezitters kosteloos bezwaar. Bij een succesvol bezwaar vergoedt de gemeente de kosten. Volgens Van der Plas loont het om bezwaar te maken. Een daling van de WOZ realiseert een vermindering van de OZB maar ook van de waterschaps- en de inkomstenbelasting.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VEH: Eigenwoningforfait moet bij lagere WOZ-waarde dalen, niet stijgen
 Eigen Huis: hogere OZB ondanks lagere WOZ-waarde
 OZB stijgt harder dan afgesproken
 Voor verkiezingen duidelijkheid vereist over ozb
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10