zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VEH: Eigenwoningforfait moet bij lagere WOZ-waarde dalen, niet stijgen

30 januari 2014 - Bijna driekwart van de huiseigenaren (73 procent) vindt de recente verhoging van het eigenwoningforfait niet acceptabel. Meer belasting betalen op het moment dat het huis sterk in waarde is gedaald, gaat er bij 70 procent niet in.

Het forfait dat u bij uw inkomen moet optellen en waarover u inkomstenbelasting betaalt, zou moeten dalen of in het ergste geval gelijk moeten blijven, maar niet stijgen.



Niet op de hoogte
Vereniging Eigen Huis hield onderzoek onder ruim 20.000 van haar leden. Aanleiding is de verhoging per 1 januari van het bijtellingspercentage van het eigenwoningforfait van 0,6 procent naar 0,7 procent van de WOZ-waarde. Huiseigenaren zijn net zo verrast door de forse verhoging van het eigenwoningforfait als de Tweede Kamer. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van hen op het moment van onderzoek nog niet op de hoogte was met deze verhoging. Dat het eigenwoningforfait wel leeft onder eigenhuisbezitters, blijkt uit de uitzonderlijk hoge respons die de vereniging kreeg op haar onderzoek: ruim 9500 respondenten vulden de vragenlijst in.

Systeemfout
De onverwacht forse stijging van het eigenwoningforfait komt mede door de sterke stijging van de huren in het afgelopen jaar. Het kabinetsbeleid dat zich richt op het meer marktconform maken van de huren in de sociale huursector, heeft als onbedoeld bijeffect dat ook de lasten van eigenhuisbezitters stijgen. Naast de ontwikkeling van de WOZ-waarden, heeft ook de stijging van de huren via een vaste formule invloed op de hoogte van het eigenwoningforfait. "Zo'n sterke stijging van het forfait kan nooit de bedoeling zijn", aldus directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis, "Dit is een onvolkomenheid in het systeem die er zo snel mogelijk uitgehaald moet worden. Anders gebeurt volgend jaar precies hetzelfde". Het voorstel van de vereniging is om het eigenwoningforfait dit jaar te bevriezen en in de Tweede Kamer eerst de discussie te voeren over de manier waarop het eigenwoningforfait wordt vastgesteld.

Onbedoeld bijeffect
Bijna 90 procent van de huiseigenaren is het eens met dit voorstel van de vereniging. Directeur Rob Mulder: "Logisch dat een overgrote meerderheid van onze leden deze stijging van het forfait niet acceptabel vindt. Je kunt niet tussen Kerst en Oud en nieuw plotseling de lasten van 60 procent van de huishoudens verhogen. Iedereen is door de verhoging verrast. Zoiets hoor je te bespreken in Tweede Kamer, waar zo'n lastenverzwaring in verband kan worden gebracht met andere maatregelen en ontwikkelingen. Een forse verhoging van het eigenwoningforfait als onbedoeld bijeffect van overheidsbeleid op een ander terrein is voor huisbezitters niet te verkroppen. Het is ook onverstandig, net nu de woningmarkt weer enigszins aantrekt. Minister Blok voor Wonen heeft eerder vertrouwen gewekt door te zeggen 'dit is het', maar dan moet er niet iedere keer opnieuw een aap uit de mouw komen."

Achterban politieke partijen
Eigenwoningbezitters die tegen de verhoging van het eigenwoningforfait zijn, zijn vooral te vinden in de achterban van oppositiepartijen PVV (91 procent), 50Plus (89 procent), SGP (86 procent), SP (78 procent) en CDA (74 procent). Ook de eigenwoningbezitters in de aanhang van coalitiepartijen PvdA en VVD vinden in meerderheid (resp. 55 procent en 71 procent) dat een verhoging van het eigenwoningforfait niet acceptabel is. Lager, maar toch met een meerderheid tegen een verhoging zijn de eigenwoningbezitters in de achterban van GroenLinks (51 procent), ChristenUnie (61 procent) en D66 (66 procent).
Eigenwoningbezitters van alle politieke gezindten steunen in grote meerderheid het voorstel van Vereniging Eigen Huis om het eigenwoningforfait dit jaar te bevriezen en in de Tweede Kamer eerst de discussie te voeren over de manier van vaststellen. Dit varieert van 77 procent en 80 procent bij resp. GroenLinks en PvdA tot 96 procent bij zowel PVV als 50Plus. Ook groot is de steun onder de SP-aanhang (92 procent) en de VVD-achterban (89 procent).

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VEH: Eigenwoningforfait dit jaar bevriezen
 OZB stijgt sneller dan afgesproken, ingrijpen nodig
 Consumentenvertrouwen woningmarkt sterk in de lift
 VEH: Snel duidelijkheid nodig over woningmarktmaatregelen
 
 
reacties
 
Wim  |   | 
31-01-2014
 | 
12:58 uur
Zo even een eerste reactie van een eigenwoningbezitter.

Mvg.
Wim

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10