zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De markten hangen erg sterk aan de steun van de centrale banken

24 december 2015 - De markten zijn dit jaar steeds volatieler geworden en lijken veel meer te worden gedreven door het beleggerssentiment dan door economische fundamentals.

In de afgelopen jaren zijn de markten zeer sterk gaan hangen aan de steun van de centrale banken en hun reactie op veranderingen in het monetaire beleid is onvoorspelbaar en vaak drastisch. Dit stelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Multi-Asset bij NN Investment Partners.


 
Goede voorbeelden
Van Nieuwenhuizen: " We zagen dit jaar enkele goede voorbeelden. De centrale bank van China droeg bij aan het verhogen van de marktvolatiliteit door de plotselinge devaluatie van de renminbi op 11 augustus. Vervolgens weigerde zij om honderden miljarden dollars in de markt te blijven pompen om deze te stabiliseren. Op 24 augustus, 'Zwarte Maandag', leverden de Chinese aandelenmarkten op één dag bijna negen procent in. De turbulentie op de Chinese markt werd ook overzee gevoeld. Op Zwarte Maandag verloor de Dow Jones bij opening 1.000 punten, de grootste daling ooit.

Extra stimuleringsmaatregelen
Het meest recente voorbeeld dateert van 3 december, de dag waarop ECB-voorzitter Mario Draghi extra stimuleringsmaatregelen aankondigde om de economie en de inflatie in de eurozone op te krikken. De markten hadden echter 'Super Mario' in gedachten, de centrale bankier die had laten zien dat hij de toch al hoge marktverwachtingen kon overtreffen. In september en oktober had Draghi gezinspeeld op 'QE2', een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma van de ECB, deels om de potentiële dreiging van de problemen in China voor de economie van de eurozone af te wenden. Gezien de status van Draghi rekenden de markten er dan ook op dat de centrale bank op de vergadering van december een aanzienlijk pakket aan extra stimuleringsmaatregelen bekend zou maken. Super Mario bleef dit keer echter in gebreke en voldeed niet aan de marktverwachting. Dit resulteerde in dalende aandelenmarkten, een oplopende euro en, in het bijzonder, een sterke stijging van de rente op staatsobligaties. De rente op de Duitse tienjarige Bund liep in enkele uren tijd met liefst twintig basispunten op, een stijging van bijna 50 procent."
 
Grote uitdagingen voor beleggers
Van Nieuwenhuizen: "Het mag duidelijk zijn dat zo'n zeer volatiele omgeving beleggers voor grote uitdagingen stelt. We hebben heel wat voorbeelden gezien van centrale banken die moeite hebben om hun bedoelingen over te brengen aan de markten. Het is niet onwaarschijnlijk dat er meer voorbeelden zullen volgen. Met het oog op portefeuillerisicomanagement benadrukken dit soort voorvallen het belang van een weloverwogen, onbevooroordeelde en actieve assetallocatie. Vanwege de genoemde flinke stijgingen van de volatiliteit kiezen steeds meer beleggers ervoor om hun allocatiebeslissingen uit te besteden aan gespecialiseerde multi-asset teams.
Toen we zagen dat de verwachte ECB-versoepeling in de markt voor staatsobligaties werd ingeprijsd, besloten we Duitse Bunds al aan het begin van november te onderwegen in onze multi-asset portefeuilles. In de daaropvolgende weken schroefden we ook risico terug door onze posities in aandelen en vastrentende spreadproducten te neutraliseren. Ook al hebben de ECB en de Fed hun best gedaan de markten goed voor te bereiden, het verder uiteenlopen van hun beleid wordt nu wel duidelijker. De aankondigingen van beide centrale banken in december, in combinatie met de lager dan gebruikelijke marktliquiditeit, waren voor ons reden genoeg om richting het einde van het jaar te kiezen voor een relatief bescheiden assetallocatiepositie."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Centrale banken hebben steun van overheden en sociale partners nodig
 De Chinese yuan: minder mysterieus
 Alle credits voor Europese bedrijfsobligaties
 Ook in 2012 zware druk op funding van Europese financiële instellingen
 
 
reacties
 
Super Mario Run  |   | 
13-10-2016
 | 
17:20 uur
Draghi is absoluut geen 'Super Mario'. De echte super mario komt er weer aan: Super Mario Run is vanaf december te downloaden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10