zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lagere uitkering aanvullend pensioen in 2016

22 december 2015 - Nederlanders met een aanvullend pensioen of een lijfrente-uitkering, zien op de eerste uitkeringsspecificatie van 2016 een lager netto bedrag staan. Bij een aanvullend pensioen van 500 euro ontvangen zij 3,50 euro minder per maand, bij 750 euro is dat 5,20 euro.

Het verschil met december 2015 loopt op tot 11,47 euro bij een aanvullend pensioen van 1.650 euro per maand. Deze cijfers volgen uit berekeningen van ADP op basis van de belastingtarieven en premies per januari 2016.Lager nettobedrag door hogere bijdrage Zorgverzekeringswet
Dat een aanvullend pensioen in 2016 lager uitvalt, komt voornamelijk doordat de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) per 1 januari stijgt. Waar gepensioneerden in 2015 nog een ZVW-premie van 4,85 procent betaalden, stijgt deze premie in 2016 naar 5,50 procent. Eveneens stijgt de belasting in de eerste schijf van 18,60 procent naar 18,65 procent.

Teruggang
De teruggang in pensioenuitkering wordt pas minder vanaf een aanvullend pensioen van bruto 1.700 euro per maand. "Ook dan is er nog wel sprake van een achteruitgang, maar deze is minder groot," zegt Dik van Leeuwerden, bij ADP verantwoordelijk voor de kennis over wet- en regelgeving op het gebied van HR en salarisverwerking. De oorzaak hiervan is de daling van het belastingtarief in de tweede schijf. Deze daalt van 24,10 procent naar 22,30 procent. "Hierbij is nog geen rekening gehouden met de wijziging in het belastingplan dat nog moet worden goedgekeurd door de Eerste Kamer," zegt Van Leeuwerden. "Als dit wordt aangenomen, stijgen de belastingtarieven in de tweede en derde schijf weer."

Wijziging belastingplan extra tegenvaller
Door de wijziging in het belastingplan stijgt de belasting in de tweede schijf naar 22,50 procent. Deze nieuwe tarieven raken alleen gepensioneerden met een aanvullend pensioen vanaf 1.650 euro per maand en worden volgens de laatste stand van zaken per 1 april gehanteerd. Over de eerste drie maanden is er dan een inhaaleffect.
Dit betekent niet alleen een verdere teruggang van een aanvullend pensioen van meer dan 1.650 euro, het houdt ook in dat pensioenuitvoerders per 1 april weer nieuwe uitkeringsspecificaties moeten verstrekken. Van Leeuwerden vraagt zich af of nieuwe tabellen voor deze groep echt nodig zijn. "De verschillen zijn relatief klein en lopen op tot hoogstens drie euro per maand. Bijna iedereen die een aanvullend pensioen ontvangt, doet ieder jaar aangifte voor de inkomstenbelasting. Door dat moment te gebruiken voor de uiteindelijke afrekening, hoeven pensioenuitvoerders geen kostbare operatie uit te voeren."

Meer ouderenkorting in 2016
In tegenstelling tot de aanvullende pensioenen, gaat de AOW-uitkering in 2016 juist iets omhoog. De AOW-uitkering voor gehuwden stijgt netto met 10,58 euro. Voor ongehuwden is dit 16,20 euro. Belangrijkste reden van deze stijging is de verhoging van de ouderenkorting die bij de AOW-uitkering wordt verrekend met 145 euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Inzetten pensioen voor hypotheek niet gewenst
 VCP: Voor alle inkomens een gedegen pensioen
 Koopkrachtverlies en hogere premies door nieuwe pensioenwetgeving
 Kwart Nederlanders denkt niet genoeg geld te hebben na pensioen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (2) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
Online sector blijkt crisisbestendig tijdens coronapandemie (1) 
Vertrouwen in arbeidsmarkt bereikt laagste punt sinds 2016 (1) 
top10
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Praktische tips voor managen op afstand
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
AAR niet voor watjes
meer top 10