zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cadeaus zonder stekker populair met feestdagen

11 december 2015 - Met het vertrek van de Sint gaat de kerstgedachte aan. Zes op de tien Nederlanders zet de geliefde tijdens de donkere dagen graag in het zonnetje en viert kerst mét cadeaus. De helft van hen wil een apparaat zonder stekker cadeau geven.

De voorkeur voor apparaten die geen energie verbruiken, komt ook tot uiting in de goede voornemens voor 2016: 66 procent van de mensen wil komend jaar de energierekening verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van Nuon.Bordspel of game?
Wordt het dit jaar met kerst een bordspel of een game? Slechts vier procent van de Nederlanders geeft familieleden, geliefde, vrienden of kennissen voor kerst het liefste elektronica, of een cadeau dat hoort bij een apparaat zoals een DVD of game. Bijna twee derde van de inwoners zegt liever een boek of bordspel cadeau te doen dan een elektrisch apparaat. Vooral in de steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam hebben mensen een voorkeur voor geschenken die geen energie verbruiken.

Cadeaus zonder stekker in trek
Ook in Friesland, Groningen en Drenthe kiezen cadeautjesgevers het liefst voor een stekkerloos geschenk. Bovendien wordt daar bovengemiddeld vaak gekozen voor duurzame cadeaus, zoals een lamp op zonne-energie of een knijpkat: vijf procent van de bewoners van de noordelijke provincies doet zoiets graag cadeau, tegenover twee procent van de rest van Nederland. Vrouwen geven liever cadeaus zonder stekker dan mannen. Ook onder jongeren zijn stekkerloze cadeaus in trek. Maar liefst 58 procent van de achttien  tot 24-jarigen heeft daarvoor een voorkeur.

Goede voornemens met energiebesparing
De toenemende populariteit van cadeaus zonder stekker past in de trend dat mensen zich steeds meer bekommeren om energieverbruik. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (66 procent) heeft het voornemen om volgend jaar de energierekening te verlagen. Energiebesparing is daarbij het meest populair. Ruim een derde van de ondervraagden (41 procent) wil volgend jaar energiebesparende maatregelen nemen, zoals de verwarming wat lager zetten, isolatie aanbrengen of zuinige apparaten aanschaffen. Voor ongeveer een kwart (23 procent) van de Nederlanders staat energiebesparing niet op het lijstje met goede voornemens voor 2016.

Sta eens stil bij energiegebruik
Apparaten met een stekker hebben een fors aandeel in de energierekening. Zo gaat in een gemiddeld huishouden jaarlijks 100 euro naar stroom voor apparaten die niet gebruikt worden. Dvd-recorders en espressomachines staan hoog in de top tien van apparaten met vermijdbare sluipstroom. Nuon adviseert mensen om regelmatig stil te staan bij het energiegebruik. Cindy Kroon, directeur Klanten van Nuon: "Soms moet je eerst iets uit zetten om iets anders aan te zetten. Tijdens de komende feestdagen stellen wij daarom voor 'lichten uit, kerstgedachte aan'. Cadeaus zonder stekker passen wat ons betreft goed bij een periode van bezinning, vooruitkijken en tijd maken voor elkaar. Zet iets uit en geef elkaar energie. Het kan meer opleveren dan u denkt."

Achtergronden
Nederlanders besteden in december 2015 volgens schattingen van Adobe 5,5 miljard euro aan kerstaankopen. Dat is zeven procent meer dan vorig jaar. Uit een recente analyse van Facebook vindt één op de vier ondervraagden een gedeelde ervaring het ideale kerstcadeau. Het onderzoek van Nuon is dit najaar uitgevoerd onder bijna 3000 mensen door Maurice de Hond. Meer informatie over energiebesparing staat op www.nuon.nl/besparen. Actief aan de slag met 21 energiebesparende ideeën? Kijk op www.nuonaanuit.nl.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
 Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
 Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Adviesraad bepleit Klimaatwet
 Minder gas uit Groningen - toch lagere energierekening
 Nederlanders besparen ruim miljoenen met vergelijken en overstappen
 Consument met vast energietarief spekt schatkist
 
 
reacties
 
Meneer Klaas  |   | 
15-05-2020
 | 
13:46 uur
Vergeet de 'cadeaupakketten' niet. In Rotterdam merken wij dat de aloude cadeaupakketten met bier, wijn, kaas en andere lekkernijen ontzettend goed scoren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
Kosteloos een ontwikkeladvies volgen vanaf nu mogelijk (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Praktische tips voor managen op afstand
Klantbeleving opnieuw uitvinden in een wereld van social distancing
Aanzienlijk minder krimp
Merendeel werknemers ervaart discriminatie; werkgever doet weinig
Cybersecurity: van plan naar executie
Herstel vacaturetrend zet verder door
AAR niet voor watjes
'Technisch herstel derde kwartaal geeft vertekend beeld economie'
meer top 10