zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen

13 november 2015 - Vrouwen verdienen in Nederland nog steeds flink minder dan hun mannelijke collega’s. Gemiddeld ligt het salaris van vrouwen 7,2 procent (2.513 euro) lager. Een kleine verbetering ten opzichte van 2013, toen het verschil nog 7,8 procent bedroeg.

Naast sekse zijn bepaalde persoonlijkheidskenmerken en motieven van invloed op de hoogte van het salaris. Zo leidt hebzucht tot een hoger salaris in de functiegroep salesmanagement. Mensen met een bovengemiddelde score op hebzucht werken voornamelijk in de bancaire sector en de makelaardij. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair onder ruim 100.000 respondenten, uitgevoerd door Nyenrode Business Universiteit,  onder leiding van Jaap van Muijen en Eric Melse.


 
Vrouwen ouder dan 35 verdienen gemiddeld 3.000 euro minder
Het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen is in verschillende branches en leeftijdsgroepen zichtbaar. Werkende vrouwen boven de 35 verdienen gemiddeld 2.943 minder dan mannen. Bij jongere vrouwen is dat verschil opmerkelijk minder groot: een vrouw jonger dan 36 verdient gemiddeld ‘slechts’ 928 euro minder dan een man. Ook in leidinggevende functies is het salarisverschil zichtbaar. Alleen in de leeftijdscategorie van  tot 25 jaar verdienen vrouwelijke leidinggevenden meer. Toch is het totale verschil in de hogere leeftijdscategorieën minder groot dan in niet leidinggevende functies. Het lijkt er dus op alsof er daar eerder een correctie heeft plaatsgevonden. Sander van den Hout, algemeen directeur Intermediair: ‘Uit dit onderzoek blijkt dat hoewel het salarisverschil nog duidelijk zichtbaar is, is het wel aan het afnemen. Vooral onder jongere vrouwen is het verschil relatief klein. Het is aan werkgevers en aan vrouwen om door te pakken. Werkgevers moeten belonen naar functie en waarde, vrouwen mogen zich sterker opstellen in salarisonderhandelingen’. Opvallend genoeg zijn er de afgelopen twee jaar meer mannen (38 procent) dan vrouwen (28 procent) die een salarisstijging hebben gehad. Mannen zijn ook meer tevreden over hun salaris (38 procent) dan vrouwen (32 procent).
 
Hebzucht leidt tot succes – of ondergang
Dit jaar is voor het eerst in het onderzoek ook gekeken naar de invloed van persoonlijkheidskenmerken en het motief hebzucht. Waar de onderzoekers verwachtten dat hebzucht leidt tot een hoger salaris, blijkt dat enkel bij salesmanagement functies zo te zijn. Daar verdienen hebzuchtige medewerkers gemiddeld tien procent meer dan modaal (ongeveer 3.000 euro). In andere functiegroepen heeft hebzucht bij medewerkers van boven de 35 een negatief effect op het salaris. Mensen die bovengemiddeld hebzuchtig zijn werken voornamelijk in delfstofwinning, makelaardij en bij banken en verzekeraars. Maar verrassend genoeg blijken ook hoogleraren bovengemiddeld hebzuchtig. Mensen die benedengemiddeld hebzuchtig zijn werken voornamelijk in het  onderwijs, de gezondheidszorg en bij de overheid. Sander van den Hout: "Hebzucht is niet per se een slechte eigenschap. Het kan u juist heel ver brengen als u het inzet om altijd het onderste uit de kan te halen en effectief te werken. Het gevaar zit hem er in dat hebzucht soms de overhand krijgt."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Etnische Zakenvrouw & Etnische Vrouwelijke Manager 2015 gekozen
 Vrouwen in de wetenschap: vooroordelen floreren
 Streefgetal vrouwen in raad van bestuur niet gehaald
 Mannen en vrouwen nog steeds ongelijk beloond
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10