zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Secretaresses zoeken meer diepgang in hun werk

14 oktober 2015 - Niet alleen de rol van de secretaresse is aan verandering onderhevig, ook de ambitie van de secretaresse zelf, zo blijkt uit onderzoek van Page Personnel.

 "De juffrouw die de koffie haalt, bestaat al lang niet meer," zegt Joost Fortuin, Managing Director bij Page Personnel. "Zij heeft plaats gemaakt voor de meer gespecialiseerde personal assistent, office manager of executive assistent met een veel inhoudelijker takenpakket." Het enige wat nog wel van het traditionele beeld van de secretaresse overeind blijft, is dat de functie voornamelijk door vrouwen wordt vervuld.Veranderende ambitie
Is het de behoefte van secretaresses naar meer diepgang en een uitgebreider takenpakket die verantwoordelijk is voor de veranderende invulling van de functie, of zijn het de hogere functie-eisen die verantwoordelijk zijn voor de veranderende ambitie van de secretaresse? En wie zorgt er tegenwoordig voor de koffie? "Dat haalt men zelf, dat is meer van deze tijd. Waarom de functie verandert, is een beetje een kip of het ei verhaal. De vraag naar specialistische assistenten stijgt, zoals juridische secretaresses of secretaresses met specifieke branche-ervaring of een specifieke opleiding. Tegelijkertijd zie je dat secretaresses zelf meer behoefte hebben aan persoonlijke ontwikkeling en dat het imago van de functie de afgelopen decennia behoorlijk is veranderd. De eisen zijn niet alleen zwaarder geworden, ook de benamingen van de functie evolueren: Personal assistent, executive assistent, office manager, juridisch secretaresse, management assistent en ga zo maar door."

Uitdaging
81 procent van de ondervraagden vindt hun werk uitdagend en gevarieerd en uit het onderzoek komt verder naar voren dat maar liefst 92 procent met een positief gevoel naar het werk gaat. Een uitzonderlijk hoog tevredenheidsgehalte, dat volgens Fortuin in lijn ligt met de ontwikkelingen binnen de functie: "We zien dat veel internationale corporate-organisaties en juridische kantoren bewust junioren aannemen, om ze de mogelijkheid te geven om door te groeien. Op die manier creëert u een uitdaging en de mogelijkheid om ambities waar te maken. Dat zorgt er voor dat uw personeel het werk als positiever beoordeelt. Een ander bijkomend voordeel is dat u kennis kunt behouden door mensen te binden."

Onzekerheid, ondanks groeiende vraag
Veel secretaresses kijken om zich heen op de arbeidsmarkt. Uit het onderzoek blijkt maar liefst 60 procent actief of passief op zoek is naar een nieuwe baan en dat een kwart onzeker is over het voortbestaan van zijn of haar functie. Hoe komt dit? "Het is een conjunctuurgevoelige functie," stelt Fortuin. "De eerste persoon die het merkt als het slechter gaat met de economie, is de secretaresse. Die vervult een ondersteunende rol, dus is van toegevoegde waarde. Hierdoor blijft het echter een risicovol beroep. Secretaresses komen in eerder in aanmerking voor ontslag wegens bezuinigingen dan collega’s met dichter op het primaire proces zitten." Gelukkig trekt de economie weer aan en dat is goed nieuws voor de beroepsgroep.

De verdieping
De meerderheid van de ondervraagde secretaresses (70 procent) geeft aan meer verantwoordelijkheden te willen, zoals taken op het gebied van communicatie, pr en marketing, planning, HR en een meer adviserende rol bij projecten en bedrijfsprocessen. Ook managementtaken staan op het verlanglijstje van veel secretaresses. Fortuin: "Voor veel secretaresses staat voorop dat ze willen ontzorgen en mensen werk uit handen willen nemen. Dat is inherent aan de functie. Daarnaast zoeken ze steeds vaker uitdagingen op het gebied van coördinatie en organisatie en willen ze mogelijkheden om door te stromen binnen het bedrijf. Wij zien globaal twee soorten secretaresses: Het type dat het naar haar zin heeft, de functie leuk genoeg vindt en graag op haar vertrouwde plek blijf zitten en het type dat graag verder wil en een meer inhoudelijke uitdaging zoekt. Zij willen bijvoorbeeld een meer adviserende rol of doorgroeien van management-secretaresse naar directiesecretaresse. Die laatste groep zien wij vaak doorstromen naar interim-werk of naar Project Management Offices."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Annelies Toebes Secretaresse van het Jaar
 Secretaresse meest blij met een cappuccino
 Secretaresses komen om in het werk!
 Secretaresse: van werken vóór naar werken mét de manager
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
70 procent Europese organisaties zet al AI in
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
meer top 10