zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Secretaresse: van werken vóór naar werken mét de manager

11 april 2014 - Er zijn twee duidelijke ontwikkelingen gaande in het secretaressevak: het vak verbreedt zich en met name voor vakvrouwen met een functie op hbo-niveau verdiept het vak zich ook. Managementassistenten zien deze ontwikkeling zelf ook, want 84 procent van hen geeft aan een opleidings- of loopbaanwens te hebben.

"Je ziet dat ook het secretaressevak een kwestie van life-long learning is, door opleiding én praktijkervaring," zegt Joyce Steenveld, directeur van Schoevers. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het tweejaarlijkse ECABO onderzoek dat samen met opleidingsinstituut Schoevers werd verricht in 2013 onder bijna 3.000 secretaresses.



Nieuwe generatie managers
Het takenpakket van de secretaresses omvat uiteraard nog altijd de traditionele secretariële taken, maar ook steeds meer taken op het gebied van onder meer personeelsbeleid, marketing en communicatie, ICT en financiën. De ‘oude’ generatie managers maakt nu plaats voor de manager van de zogeheten generatie Y. Deze laatsten willen een aantal traditionele taken zelf beheren, waardoor er bij de secretaresse ruimte ontstaat voor andere taken. Deze managers zien hun secretaresse dan ook meer als gelijkwaardige sparringpartner. "We noemen deze vakvrouwen niet voor niets co-managers," zegt Steenveld van Schoevers.

Arbeidsmarkt verschuift
In 2013 waren er, net als in voorgaande jaren, drie keer zoveel mbo-vacatures als hbo-vacatures, maar het aandeel hbo-vacatures groeit. "De voorkeur van organisaties met een mbo-vacature lijkt dus nog altijd uit te gaan naar mensen met een specifieke secretariële mbo-opleiding, omdat deze vrouwen goed zijn voorbereid op het werk," zegt ECABO-directeur Wim Streumer. "Hoewel de helft van de respondenten een mbo-opleiding heeft, zegt toch slechts een vijfde dat haar functie ook daadwerkelijk op mbo-niveau is." Door werkervaring en opleidingen verandert het takenpakket in de loop van de tijd en functioneert de management-assistant op mbo/hbo niveau, zo geeft de helft van de ondervraagden aan. Een derde deel geeft aan dat het een functie op hbo-niveau betreft. Ruim een kwart van de respondenten geeft aan dat fusies en reorganisaties er in de afgelopen crisisjaren ook voor hebben gezorgd dat het takenpakket nog breder is geworden.

Aantal vacatures groeit sinds april 2013
In de afgelopen jaren heeft de crisis hard toegeslagen op de arbeidsmarkt. Secretaresses vormen daarop helaas geen uitzondering. Toch zie je dat de vacatures sinds april 2013 weer aantrekken, met name op hbo-niveau. "Ook managers anno 2014 hebben behoefte aan een vakvrouw naast zich, die hem of haar gedegen, zelfstandig en toegewijd ondersteunt, en wanneer dat nodig is het stuur van de manager overneemt," aldus Steenveld.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien trends om rekening mee te houden voor future-proof secretaresses
 Traditionele secretaresse op haar retour
 Secretaresse schudt traditionele rol van zich af
 Secretaresse maakt zich op voor ‘stille revolutie’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10