zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fiscaal getreuzel frustreert rentemiddeling

15 september 2015 - Vereniging Eigen Huis roept staatssecretaris Wiebes op om haast te maken met het wegnemen van een aantal kleinere fiscale hobbels die rentemiddeling in de weg staan.

Door onnodig uitstel wordt vele duizenden huiseigenaren het voordeel van een lagere hypotheekrente voorlopig onthouden. De bereidheid om dit belastingprobleem snel op te lossen wordt breed gedragen onder politieke partijen.



Lagere maandlasten
Op 9 juli liet minister Dijsselbloem weten dat hij banken zal aansporen om het mogelijk te maken dat huiseigenaren door middel van rentemiddeling hun maandlasten kunnen verlagen. Ook zegde hij toe eventuele onduidelijkheden over fiscale regels, die slechts geringe financiële gevolgen hebben, weg te zullen nemen. Tot verbijstering van Vereniging Eigen Huis zei Wiebes vorige week in een Kamerdebat dat hij de fiscale kwesties wil doorschuiven naar de behandeling van het belastingplan 2016. "Dit getreuzel is volstrekt onnodig," aldus directeur belangenbehartiging Rob Mulder. "Hierdoor wordt voorlopig voor tienduizenden mensen de mogelijkheid geblokkeerd om met rentemiddeling langdurig hun maandlasten te verlagen".

Potentieel voordeel
Omdat de hypotheekrente momenteel op een historisch laag niveau staat is het potentiele voordeel van rentemiddeling groot voor zowel huiseigenaren als de Staat. Vooral voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek betekent het vaak flink lagere maandlasten. Het voordeel van rentemiddeling kan oplopen tot honderden euro's per maand. Ook de overheid heeft er baat bij als huiseigenaren overstappen naar een lagere hypotheekrente omdat er dan aanmerkelijk minder aan hypotheekrenteaftrek hoeft te worden betaald.

Grote belangstelling
De belangstelling voor rentemiddeling is groot. Een standaardbrief van Vereniging Eigen Huis, waarmee huiseigenaren hun bank om rentemiddeling kunnen vragen, is in de afgelopen maanden ruim 10.000 keer van de website gedownload.
Bij rentemiddeling stapt een huiseigenaar van een hoge hypotheekrente over naar een lagere rente. De boeterente die voor de overstap doorgaans ineens moet worden betaald, wordt bij rentemiddeling verrekend in een renteopslag en uitgesmeerd over de jaren van een nieuwe, langere rentevaste periode.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vreugde lage hypotheekrente teleurstelling bij spaarhypotheek
 Onnodige renteopslag spaarhypotheek kan huiseigenaar veel geld kosten
 Bezit van recreatiewoning wint sterk aan populariteit
 ‘Belasting over spaargeld mogelijk onrechtmatig’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10