zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vechtscheidingen nemen explosief toe

9 september 2015 - TNS NIPO heeft in opdracht van de vFAS een onderzoek uitgevoerd onder de ruim 1000 bij de vFAS aangesloten advocaat-scheidingsmediators. Uit de reacties blijkt dat er een aanzienlijke stijging is van het aantal vechtscheidingen.

Naar het oordeel van de ondervraagde advocaten is in de afgelopen twee jaar een op de vijf scheidingen een zogeheten vechtscheiding. Ten opzichte van in 2013 genoemde cijfers door de Kinderombudsman betekent dit een aanzienlijke stijging: van tien procent in 2013 naar twintig procent in 2015. Het door TNS NIPO uitgevoerde onderzoek werd afgenomen onder gespecialiseerde scheidingsadvocaten en -mediators. Alle onderzoeksresultaten worden donderdag 10 september in Sociëteit de Witte in Den Haag gepresenteerd, gedurende het jaarlijkse vFAS-congres.



Oplossing: Mediation verplicht stellen
De vFAS wil, net als de Kinderombudsman, dat ouders die gaan scheiden eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde mediator, een onafhankelijke en neutrale deskundige, gaan (ex-)partners op zoek naar oplossingen waarmee zij het beiden eens zijn. Men bepaalt dus zelf hoe het conflict wordt opgelost in plaats van dat er een oplossing wordt opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter.
Mocht mediation echter geen oplossing zijn, dan blijkt dat als partijen een gespecialiseerde advocaat inschakelen, het volgens de respondenten in 64 procent van de gevallen lukt om alsnog samen goede afspraken te maken. Dus ook als mediation geen optie is, kan een gespecialiseerde advocaat alsnog voorkomen dat een scheiding uitmondt in een vechtscheiding. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een zogenaamd viergesprek. Uit het TNS NIPO-onderzoek blijkt dat bijna negen van de tien familierechtadvocaten aangeeft dat een (vier)gesprek belangrijk is in het voorkomen van een vechtscheiding. Vier op de tien leden van de vFAS is er zelfs van overtuigd dat een gespecialiseerde advocaat een vechtscheiding kan voorkomen!

'Scheiden zonder vechten'
De vFAS organiseert jaarlijks een congres op de dag voorafgaand aan de Dag van de Scheiding. Dit jaar geven sprekers met uiteenlopende achtergronden hun visie op het thema 'Scheiden zonder vechten'. Want wat maakt een goede en respectvolle scheiding? En welke aspecten spelen hierbij een rol? Wat kan iedereen leren van mensen die wel in staat zijn om te scheiden zonder te vechten? Tijdens het congres wordt ingegaan op de succesfactoren en is er een discussie over thema's uit het onderzoek van TNS NIPO. De dag zal worden voorgezeten door journalist, programmamaker, presentator en columnist: Fons de Poel. Onder de bezoekers van het congres bevinden zich advocaten, rechters, psychologen en andere specialisten op het gebied van scheiden en huwelijk. Het vFAS-congres vindt op donderdag 10 september plaats.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding
 Aantal vechtscheidingen onder Nederlandse expats stijgt
 Tien tips om uw huwelijk met een workaholic te redden
 Huwelijksperikelen leiden tot hoog ziekteverzuim
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10