zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vechtscheidingen nemen explosief toe

9 september 2015 - TNS NIPO heeft in opdracht van de vFAS een onderzoek uitgevoerd onder de ruim 1000 bij de vFAS aangesloten advocaat-scheidingsmediators. Uit de reacties blijkt dat er een aanzienlijke stijging is van het aantal vechtscheidingen.

Naar het oordeel van de ondervraagde advocaten is in de afgelopen twee jaar een op de vijf scheidingen een zogeheten vechtscheiding. Ten opzichte van in 2013 genoemde cijfers door de Kinderombudsman betekent dit een aanzienlijke stijging: van tien procent in 2013 naar twintig procent in 2015. Het door TNS NIPO uitgevoerde onderzoek werd afgenomen onder gespecialiseerde scheidingsadvocaten en -mediators. Alle onderzoeksresultaten worden donderdag 10 september in Sociëteit de Witte in Den Haag gepresenteerd, gedurende het jaarlijkse vFAS-congres.Oplossing: Mediation verplicht stellen
De vFAS wil, net als de Kinderombudsman, dat ouders die gaan scheiden eerst verplicht naar een deskundige scheidingsmediator gaan. Onder begeleiding van een gespecialiseerde mediator, een onafhankelijke en neutrale deskundige, gaan (ex-)partners op zoek naar oplossingen waarmee zij het beiden eens zijn. Men bepaalt dus zelf hoe het conflict wordt opgelost in plaats van dat er een oplossing wordt opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter.
Mocht mediation echter geen oplossing zijn, dan blijkt dat als partijen een gespecialiseerde advocaat inschakelen, het volgens de respondenten in 64 procent van de gevallen lukt om alsnog samen goede afspraken te maken. Dus ook als mediation geen optie is, kan een gespecialiseerde advocaat alsnog voorkomen dat een scheiding uitmondt in een vechtscheiding. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een zogenaamd viergesprek. Uit het TNS NIPO-onderzoek blijkt dat bijna negen van de tien familierechtadvocaten aangeeft dat een (vier)gesprek belangrijk is in het voorkomen van een vechtscheiding. Vier op de tien leden van de vFAS is er zelfs van overtuigd dat een gespecialiseerde advocaat een vechtscheiding kan voorkomen!

'Scheiden zonder vechten'
De vFAS organiseert jaarlijks een congres op de dag voorafgaand aan de Dag van de Scheiding. Dit jaar geven sprekers met uiteenlopende achtergronden hun visie op het thema 'Scheiden zonder vechten'. Want wat maakt een goede en respectvolle scheiding? En welke aspecten spelen hierbij een rol? Wat kan iedereen leren van mensen die wel in staat zijn om te scheiden zonder te vechten? Tijdens het congres wordt ingegaan op de succesfactoren en is er een discussie over thema's uit het onderzoek van TNS NIPO. De dag zal worden voorgezeten door journalist, programmamaker, presentator en columnist: Fons de Poel. Onder de bezoekers van het congres bevinden zich advocaten, rechters, psychologen en andere specialisten op het gebied van scheiden en huwelijk. Het vFAS-congres vindt op donderdag 10 september plaats.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
 Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
 Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Niet iedere echtscheiding is een vechtscheiding
 Aantal vechtscheidingen onder Nederlandse expats stijgt
 Tien tips om uw huwelijk met een workaholic te redden
 Huwelijksperikelen leiden tot hoog ziekteverzuim
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Marketeers besteden video steeds meer uit (1) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (1) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (1) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
Wereldwijde faillissementen stijgen nog sneller dan verwacht (1) 
De kater na carnaval: feestvierders nemen vrije dagen op  (1) 
top10
De meest populaire werkgevers per provincie
De top tien startups waar talent wil werken
40 procent vindt zijn/haar baan niet zinvol
Marketeers besteden video steeds meer uit
CISO’s worstelen met beveiligingsbudget en minder vaardig personeel
Werknemer niet enthousiast over nieuwe werkgever
Zorgmedewerkers zien al twee jaar geen verbetering in ICT-voorzieningen
De waarde van een post mortem onderzoek na een cyberaanval
Optimaliseer de software supply chain voor meer succes
Ruim 50 procent wil ook lid van Koningshuis als designated survivor
meer top 10