zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven reserveren meer opleidingsbudget voor e-learning

21 augustus 2015 - Uit onderzoek van Nidap blijkt dat 24 procent van het opleidingsbudget van grote en middelgrote organisaties in Nederland voor e-learning wordt gereserveerd. In 2012 was dit nog negen procent.

Voor het onderzoek werden 330 HR-verantwoordelijken ondervraagd. Bedrijven investeren nog steeds het meeste in open inschrijving opleidingen. De grootste groei wordt echter voor e-learning, interne trainingen en incompany trajecten verwacht.


Het grootste deel (42 procent) van het opleidingsbudget wordt aan open inschrijving opleidingen bij externe opleiders gespendeerd. Slechts veertien procent van de HR-professionals verwacht dat het budget hiervoor het komende jaar nog stijgt. Eveneens veertien procent verwacht hier juist een daling. Eén op de drie verwacht wel een verdere stijging van het budget voor e-learning en interne trainingen.

Management- & leiderschapsontwikkeling prioriteit
De top drie vraagstukken waarvoor opleidingen en trainingen op dit moment worden georganiseerd zijn management- en leiderschapsontwikkeling (74 procent), kwaliteitszorg en veiligheid (67 procent) en interne samenwerking (65 procent). Talentmanagement staat met 55 procent op nummer vier.

E-learning vooral voor kwaliteitszorg
Met name grote organisaties (met meer dan 1.000 werknemers) maken op dit moment gebruik van e-learning. Het wordt het vaakst toegepast voor kwaliteitszorg- en veiligheidsvraagstukken (35 procent), verkoop of marketing (24 procent) en automatisering (twintig procent). Zestien procent zet e-learning in voor managementontwikkeling.
Guust-Jan Timmerman, Global Account Director bij CrossKnowledge, internationaal marktleider op het gebied van e-learning en blended learning voor management & leiderschap, herkent deze trend: "Door de crisis is langere tijd bezuinigd op opleiding en ontwikkeling. Bedrijven willen nu weer meer investeren, onder andere om het opgelopen 'achterstallig onderhoud' te compenseren. Daarbij wordt in Nederland nog enigszins voorzichtig omgesprongen met budgetten. Dit spreekt in het voordeel van e-learning en blended learning, omdat u hiermee als organisatie - met behoud van kwaliteit - per saldo meer krijgt voor uw geld." Internationaal gezien wordt er al veel meer uitgegeven aan e-learning. Timmerman verwacht dan ook dat we hiermee in Nederland aan de vooravond staan van de zich reeds aftekende groei.

Digitaal leren populairst in de zorg
Toch blijft het aantal bedrijven dat e-learning inzet met 53 procent ongeveer gelijk ten opzichte van voorgaande jaren. Alleen in de zorg neemt dit aantal toe: 76 procent maakt hier nu gebruik van e-learning versus 54 procent in 2012. Een mogelijke verklaring voor de toegenomen populariteit in de zorg is de veranderde wet- en regelgeving om de kwaliteit van zorgpersoneel te waarborgen. Opleidingsbudgetten in de sector staan hierdoor onder druk. E-learning zorgt bovendien voor een grote mate van flexibiliteit en minder gederfde arbeidstijd.

Voorkeur voor (een deel) klassikaal
Uit eerder onderzoek van Nidap in samenwerking met Springest onder 3.087 werkende Nederlanders blijkt dat vrijwel iedereen bij voorkeur nog steeds een deel van zijn opleiding klassikaal volgt. HR-verantwoordelijken geven dan ook net als werknemers aan dat klassikale lessen het populairst zijn. Coaching en werkplek leren volgen op plek twee en drie.

Top vijf leervormen
 • Klassikale lessen
 • Individuele begeleiding en coaching
 • Werkplek leren
 • Blended learning
 • E-learning only
 • Incompany en interne trainingen meest gebruikte trainingstypen
  Het trainingstype dat door verreweg de meeste organisaties wordt toegepast is de incompany training: 93 procent organiseert dergelijke trainingen en 26 procent van het opleidingsbudget wordt hieraan besteed. Op Springest, de site waar jaarlijks drie miljoen Nederlanders een opleiding zoeken, vergelijken en boeken, neemt het aantal incompany aanvragen dan ook sterk toe. In 2014 was dit aantal verdubbeld ten opzichte van 2013. Dit jaar zijn al bijna evenveel aanvragen gedaan als in 2014, terwijl de drukste periode nog komt.
  Interne trainingen en coaching worden ook door het merendeel van de bedrijven (81 en 80 procent) ingezet voor HRD. Dit is volgens de oprichter en CEO van Springest, Ruben Timmerman (overigens geen familie van Guust-Jan), vooral zichtbaar binnen de opleidingsvergelijkingssites op maat. Hier maken bedrijven als Aegon, Stork en Vattenfall gebruik van.

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Databeheer kritieke uitdaging voor succesvolle inzet AI
   Werknemers gestrest, maar welzijnsprogramma’s blijven onderbelicht
   Hoe reis je zakelijk zorgeloos en met plezier door Nederland?
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   ‘Markt voor digitale bedrijfsopleidingen verdubbelt tot 2018’
   Inzet E-learning bij bedrijven blijft sterk groeien
   E-learning dringt door in Nederland
   Drie manieren om social media in te zetten bij e-learning
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
  reacties
  Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
  Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
  Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
  Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
  Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
  Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
  Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
  top10
  Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
  Helft Nederlanders vindt dat werkgever meer aandacht moet besteden aan diversiteit en inclusie
  Bijbaan moet bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling
  Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
  Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
  Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
  Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
  CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
  IT-leider vindt zichtbaarheid voorwaarde voor netwerkveiligheid
  Kwart werkend Nederland vindt werkgevers verantwoordelijk voor vitaliteit medewerkers
  meer top 10