zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse export richting Brazilië scoort

14 augustus 2015 - Nederlandse export naar landen buiten de EU doet het goed. In nog geen tien jaar tijd is de export verdubbeld. Van januari tot en met mei van dit jaar ging het in totaal om bijna 34 miljard euro omzet.

Tien jaar geleden lag dit bedrag nog op achttien miljard. Ook binnen de EU groeide de export flink, het CBS berekende dat de stijging rond de 30 procent uitkwam. Kortom, Nederlandse producten scoren.



Brazilië
Vooral export naar Brazilië doet het goed. Buiten de EU sprint het Zuid-Amerikaanse land eruit als enorme groeimarkt voor Nederlandse producten.  De export naar Brazilië verzesvoudigde de laatste tien jaar.  Vertaalbureau Concorde merkt de groeiende interesse in Brazilië aan het aantal vertaalopdrachten. "Reden om eens te kijken naar onderneemkansen in Brazilië." 
Het land is groot, bijna 200 keer groter dan Nederland. In zo’n gebied spelen geografische en culturele verschillen een rol. Er zijn bijna 200 miljoen Brazilianen die niet allemaal op dezelfde manier bediend kunnen worden. Het gaat er sowieso een stuk chaotischer aan toe dan u gewend bent van Nederland en/of West-Europa. Het kiezen van een niche lijkt een verstandige keuze te zijn. Segmenteren dus! 

Samenwerking
Uit onderzoek van de Nederlandse Kamer van Koophandel blijkt dat slechts 25 procent van de Nederlandse ondernemingen die in Brazilië worden gestart na tien jaar break-even of winst draait. Nog eens 25 procent van deze ondernemingen is na tien jaar opgehouden te bestaan.  Samenwerking lijkt de key to success te zijn. Het blijkt dat die kleine groep succesvolle ondernemingen die na tien jaar geen verlies meer maakt bijna volledig bestaat uit joint ventures met een lokale partner.  Die lokale partners zijn cruciaal, ook volgens Nederlandse topambtenaren in Brazilië. Zij kunnen ook helpen om fiscaal voordelig uit te zijn.

Sociaal zaken doen
De Braziliaan is erg sociaal. Zakendoen is afhankelijk van de gunfactor en dus moet er geïnvesteerd worden in de persoonlijke banden tussen potentiële zakenpartners. Wordt u na een meeting dus teruggebeld om bij iemand thuis te komen barbecueën (na voetbal de grootste nationale hobby) dan kunt u maar beter ja zeggen. In Brazilië zijn deze persoonlijke ontmoetingen namelijk de manier om nader tot elkaar te komen en te werken aan een vertrouwensband.

Taal
En als laatste dient er op taal gelet te worden. Dit geldt uiteraard altijd wanneer er zaken worden gedaan over de grens . In Brazilië spreekt men Portugees maar dit Portugees verschilt aanzienlijk van het Europese Portugees. Een ‘native speaker’ betrekken bij het opzetten van de business vergroot de kans van slagen aanzienlijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Compliance bij export te complex voor mensenwerk
 ‘Exportvergunningen vormen een groot risico’
 Olie-exporterende landen voorspellen sterk stijgende olieprijs voor 2014
 ‘Made in Holland’ trekt de exportkar in 2013
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10