zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een elektrotechnisch ongeluk zit in een klein hoekje

11 augustus 2015 - Is veilig werken volgens de NEN 3140 een verplichte norm binnen elektrotechniek? En als ik aan de Arbowet wil voldoen, moet ik mijn gereedschap dan keuren volgens deze NEN-norm?

En zo ja, welk gereedschap wel en niet? En hoe vaak? De wereld van veiligheidsnormen voor elektrotechniek is bijna ondoorgrondelijk. En een norm is geen norm als er geen uitzonderingen zijn. Iedereen die direct of indirect te maken heeft met het thema veiligheid zou de bovenstaande vragen allemaal volmondig moet kunnen beantwoorden. Dat is echter vaak een utopie. Maar hoe krijgt u dan toch inzicht in deze wirwar? Nico van Leeuwen, manager ontwikkeling en onderhoud producten bij ROVC gaat dieper op deze materie in.


 
Veilige bedrijfshuishouding
Alle medewerkers binnen een bedrijf zijn gebaat bij een veilige bedrijfshuishouding. Zonder de juiste werkinstructies, opleiding en bescherming lopen werknemers risico op ongelukken. Bovendien kunnen werknemers daarmee de Arbowet overtreden met alle mogelijke gevolgen van dien. Dan hebben we nog de Inspectie SZW. Deze partij controleert of de Arbowet wel wordt nageleefd. Zij komen niet alleen na ongelukken, maar voeren ook periodieke inspecties uit. De kans op een inspectiebezoek is dus altijd aanwezig. Genoeg redenen om een veilige elektrotechnische werkomgeving te creëren.
 
Normen en richtlijnen
"Daar stip ik direct het probleem aan. Want hoe zorgt u voor een veilige werkomgeving als u niet op de hoogte bent van de vele normen en richtlijnen waar u wel of niet aan moet voldoen?" aldus van Leeuwen. Om een veilige omgeving te creëren, is het allereerst belangrijk overzicht te krijgen. De normen zijn onder te verdelen in drie veiligheidsgebieden. Door het kennen van deze gebieden is de eerste stap naar een overzicht gezet. Van Leeuwen zet ze hieronder kort op een rij:
 
- Veilig werken aan elektrische installaties
Ook zonder direct contact is werken met elektriciteit potentieel gevaarlijk. Een lichte schok kan door de schrik al een val veroorzaken. Andere mogelijke gevaren zijn brand, kortsluiting en elektrocutie. De belangrijkste norm bij dit veiligheidsgebied is NEN 3140.  
 
- Machineveiligheid
Werken met machines kan gevaarlijk zijn. Mensen kunnen zich snijden, bekneld raken, worden geplet of kunnen onwel worden door ontsnapte gassen, stoffen of dampen. Daarom gelden strenge regels voor machines en werktuigen die binnen én buiten Europa zijn geproduceerd. U bent verplicht alle machines periodiek en bij modificaties te laten keuren.  De belangrijkste die u op dit gebied moet kennen is de CE-markering. Maar ook normen als de NEN 61439-1 en NEN 60204-1 zijn, als het om installaties gaat, belangrijke normen die niet vrijblijvend zijn.
 
- Explosieveiligheid
De combinatie explosiegevoelige stoffen en elektrotechniek is een gevaarlijke. Statische elektriciteit en schakelmomenten van elektrische contacten leiden bijna altijd tot vlambogen, hoe klein de vonkjes ook zijn. Er bestaan daarom strenge eisen voor zowel elektrische apparatuur als servicewerkzaamheden in explosiegevaarlijke omgevingen. De belangrijkste normen bij dit veiligheidsgebied zijn ATEX-richtlijnen en IEC-Ex-normen.
 
Whitepaper
Nu is het zaak om per tak de diepte in te gaan. Want wat houdt die NEN 3140 nu eigenlijk precies in? De antwoorden van dit soort vragen staan het whitepaper ‘De wirwar van veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd’. Doe er uw voordeel mee en zorg dat er geen ongelukken meer gebeuren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer stroomverbruik tijdens hittegolf
 ‘Succes brandstofcelauto afhankelijk van alternatief voor platina’
 Tips om het maximale uit uw oplaadbare batterijen te halen
 Jaarlijks 150. 000 slachtoffers bedrijfsongevallen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10