zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoeveel verdienen financiële leiders wereldwijd?

5 augustus 2015 - Nederlandse CFO’s verdienen relatief minder dan CFO’s uit het Midden-Oosten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Asia Pacific en Noord-Amerika.

Dat is een van de conclusies uit de de CFO-Barometer van Michael Page, afgenomen onder 2.847 financiële leiders in 70 landen. In het onderzoek is ondermeer aandacht besteed aan het niveau van de salarissen en de sociale voordelen van CFO's. Geografisch bekeken, verdienen de Zuid-Amerikaanse en Europese CFO’s het minste, wat  overeen lijkt te stemmen met hun economische situatie. Op sectoraal vlak zijn het de banken- en de vastgoedsector die de hoogste salarissen uitbetalen, de industrie en de publieke sector de laagste.De geografische factor
Volgens de Barometer van Michael Page is 40 procent van de CFO's wereldwijd bereid zich in een ander land te vestigen om een hoger salaris te krijgen; 37 procent is zelfs bereid om daarvoor een oceaan over te steken. Dat is niet zonder reden: gemiddeld verdient een continentaal-Europese CFO ongeveer 114.700 euro per jaar, dat is minder dan zijn collega's in Noord-Amerika (143.700), Asia Pacific (150.600), het Verenigd Koninkrijk (152.200) en het Midden Oosten (170.700), waar de hoogste salarissen worden uitbetaald. Jongere financiële leiders zijn veel mobieler dan hun oudere collega's: 92 procent van de ’Finance professionals van 35 jaar of jonger is bereid om lang te reizen of te verhuizen. Onder de ondervraagde jonge vrouwen is dit 78,3 procent.

Bonussen als middel om de beste financiële leiders aan zich te binden
De compensaties in de vorm van bonussen zijn het hoogst in het Verenigd Koninkrijk met gemiddeld 18,4 procent van het jaarsalaris, gevolgd door Noord-Amerika met 18,3 procent en Asia Pacific met 17,0 procent. Ondanks de Europese richtlijn die op 1 januari 2015 van kracht werd, zijn de Britse bonussen de hoogste van Europa, met name in de bankensectoren. De Europese richtlijn legt bonussen vast op maximaal één jaarsalaris of eventueel twee jaarsalarissen, met toestemming van  de raad van bestuur. Mischa Voogt, Managing Director bij Michael Page: "Londen heeft als belangrijk financieel centrum deze beslissing een jaar lang tegengehouden uit vrees dat de door Brussel opgelegde beperking de Europese bankensector minder competitief zou maken ten opzichte van de andere financiële centra, die de beste CFO's zouden kunnen aantrekken met verleidelijke salarissen en winstdeelnemingen." In Nederland geldt sinds 1 januari 2015 de Wet beloningsbeleid financiële onderneming en mag een bonus nog maximaal twintig procent van het jaarsalaris bedragen.

Hogere salarissen en bonussen voor mannen dan voor vrouwen
Een andere bevinding die duidelijk in het onderzoek naar voren komt, is dat vrouwelijke CFO's een beduidend lagere beloning krijgen. Ze verdienen gemiddeld 16,0 procent minder en hun bonussen zijn 22 procent lager dan die van hun mannelijke collega's. In Nederland verdienen vrouwen in de financiele dienstverlening 70,2 procent van het loon dat hun mannelijke collega’s verdienen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is dus een groter verschil dan op internationaal niveau. Door het CBS werd echter niet gekeken naar de specifieke functies.
Ook blijkt uit het onderzoek van Michael Page dat het gemiddelde salaris van financiële leiders in Nederland 128.300 bedraagt. Er is dus geen significant verschil met het wereldwijde gemiddelde van 125.000. De gemiddelde jaarlijkse bonus bedraagt in Nederland 16,3 procent van het jaarsalaris. Dit is iets hoger dan het Europees gemiddelde van 15,6 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Meer dan 80 procent Twitter-accounts kan nep zijn
 Ethisch hacker Computest vindt serieuze kwetsbaarheid in Apple’s macOS
 Helft Nederlandse managers: data en digitalisering kritiek voor bedrijfsleven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's zijn optimistisch en zetten in op baancreatie
 Europese CFO’s: Vooruitzichten voor economie en bedrijf positief
 CFO is bereid om switch naar CEO te maken
 Nederlandse CFO gelukkiger dan buitenlandse collega's
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Wanneer komt de kostenvergoeding van hoortoestellen ter sprake?
reacties
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
top10
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
‘Country Extortion’ en staatsgerelateerd hacktivisme kunnen samenleving ontwrichten
Twee op de drie Nederlanders voorstander van vierdaagse werkweek
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
De moderne manager bestaat niet
Driekwart bedrijven in duurzame energie heeft last van materiaaltekorten
Cybercriminelen gebruiken snelkoppelingen om toegang te krijgen tot zakelijke pc's
Wereldwijde trend van gematigde premiestijging zakelijke schadeverzekeringen
meer top 10