zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland in top tien van landen met de beste reputatie van de wereld

23 juli 2015 - Nederland staat voor het zesde achtereenvolgende jaar in de Top Tien van het internationale landenreputatie onderzoek van het Reputation Institute. Nederland staat stevig op een negende plaats, slechts 4.4 punt (op een schaal van 0-100), achter lijstaanvoerder Canada.

Met de prominente positie van ons land in de top tien van de Country RepTrak(r) laat Nederland andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk (dertien), Duitsland (vijftien) en Frankrijk (negentien) ver achter zich. Canada voert zoals gezegd de lijst aan, gevolgd door Noorwegen en Zweden. Buurland België doet het ook uitstekend en staat dit jaar voor het eerst in de top tien op een tiende plaats.


 
Reputatiemanagement
Reputatiemanagement wint sterk aan terrein bij de Nederlandse topbedrijven de laatste jaren. "Publieke en overheidsinstellingen in Nederland kunnen niet achterblijven," zegt onderzoeksleider Cees van Riel, professor Corporate Communicatie aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en mede oprichter van het Reputation Institute. "In andere landen zien we steeds meer organisaties die exact weten waar ze voor staan en die hun verhaal overtuigend kunnen vertellen aan belangrijke stakeholders. Het wordt de hoogste tijd dat Nederland hier ook substantieel in gaat investeren. Een goede reputatie op landniveau brengt namelijk aanzienlijke economische voordelen met zich mee, zowel qua toerisme als wat betreft het aantrekken van toptalent".
 
Drie clusters
De reputatie van een land wordt aangejaagd door drie clusters van factoren: een geavanceerde economie, een aansprekende leefomgeving en een stabiel democratisch politiek systeem. Nederland blijkt vooral wat dat laatste aspect betreft het bovengemiddeld goed te doen en staat zevende van alle onderzochte 55 landen in de wereld qua politieke stabiliteit.
 
Kleine landen
De jaarlijkse Country RepTrak(r)-studie vroeg 50.000 mensen uit de G8-landen naar hun mening over 55 landen. De studie werd in februari-maart 2015 uitgevoerd door het Reputation Institute en is dit jaar voor de zesde keer uitgevoerd.
In de top tien staan vooral relatief kleine landen, zoals de Scandinavische staten, Zwitserland, Nieuw Zeeland en Australie. Onder aan de lijst staat Iran (ondanks een spectaculaire verbetering dit jaar van bijna elf procent). Ook Rusland, Pakistan en Nigeria hebben te maken met extreem negatieve beeldvorming bij de inwoners van de G8 landen. De USA staat in het midden van de lijst op de 22e plaats met een magere score van 57.7, maar nog altijd aanzienlijk beter dan China met een 47e plaats en een score van slechts 42.5.
Aziatische landen verbeteren hun negatieve imago gemiddeld gesproken geleidelijk aan,  er is dus duidelijk sprake van een opgaande lijn. Volgens Cees van Riel is men er echter nog lang niet: "zonder professioneel reputatiemanagement op landniveau zoals dat met name in Canada en Zwitserland gebeurt zal dat ook geen eenvoudige opgave zijn." 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Digital risk protection maakt preventief ingrijpen mogelijk
 Miljarden in revolverende fondsen, maar verantwoording nog summier
 Drie handige kantoorapps in 2019
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IKEA is merk met beste reputatie in Nederland
 In twaalf stappen naar een optimale CEO-reputatie
 Bedrijfsreputatie belangrijk voor professionals in de Nederlandseolie- en gassector
 Young Professional verkiest social enterprises
 
 
reacties
 
Roger Jansen  |   | 
29-07-2015
 | 
21:25 uur
Dit heeft betrekking op de reputatie (het imago dus), maar in hoeverre correleert de ranglijst in deze studie met objectiveerbare parameters zoals corruptie, innovatie en R&D uitgaven?

Lijkt me een interessante vergelijkingsstudie.
Rick  |   | 
5-08-2015
 | 
10:28 uur
''In de top tien staan vooral relatief kleine landen'' Een kleinere land heeft wat meer overzicht dan de grotere landen, het is logisch dat de grotere landen niet hoog in de ranking staan. Daar is geen onderzoek voor nodig

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Verleid en behoud talent met een multifunctionele werkomgeving
reacties
Zeven seo factoren die óók in 2019 werken (1) 
Drie handige kantoorapps in 2019 (1) 
Tesla Model 3 met 4% bijtelling (3) 
Wintersporters laks met sneeuwkettingen (1) 
Waarom elk bedrijf straks een chief trust officer heeft (1) 
Niet het systeem, maar de mensen centraal (3) 
Korte autoritten vervangen door de fiets loont (1) 
top10
Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
Drie handige kantoorapps in 2019
Drie op de tien werknemers ervaren informatieovervloed
ISDN2 verdwijnt: 50. 000 bedrijven uit de lucht
Papieren data nog steeds onveilig
Vijf tips om te besparen op softwarelicenties
Internationale M&A-activiteiten voegen afgelopen anderhalf jaar al geen waarde meer toe
Politieke verschuivingen vergroten risico's Europees bedrijfsleven
Tinder populairste dating app in Nederland
Helft millennials wil meer flexibiliteit in hun werk
meer top 10