zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven lopen talent mis: geen toegevoegde waarde mobile recruitment

10 juli 2015 - Mobile devices hebben veel sectoren op hun kop gezet – van de reisbranche tot en met de retail – en nu is het de beurt aan recruitment.

Indeed ondervroeg ruim 760 HR-verantwoordelijken in Nederland en België over mobile recruitment. Elke organisatie die vooruit wil in de verhitte strijd om talent, moet meten waar sollicitanten vandaan komen, en een strategie voor mobile recruitment vastleggen. Puur vertrouwen op traditionele methoden betekent dat werkgevers de beste kandidaten mislopen. En dat heeft een negatieve impact op hun algehele bedrijfsdoelstellingen.Millennials 
Bedrijven lopen talent mis – voornamelijk de millennials die nu op de arbeidsmarkt komen – doordat ze niet genoeg aandacht besteden aan mobile recruitment. Bijna een derde (dertig procent) van de Nederlandse organisaties ziet er simpelweg niet de toegevoegde waarde van in. En dat terwijl 55 procent van al het verkeer naar het Indeed-platform afkomstig is van mobile devices. Slechts zestien procent van de organisaties in ons land heeft een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite, terwijl ruim de helft (55 procent) de eigen carrièresite gebruikt voor recruitment. De bedrijven die bezig zijn met mobile recruitment zijn vrijwel allemaal groter dan 150 werknemers. Van de kleine organisaties doet 66 procent niets aan mobile recruitment en heeft dit onderwerp ook niet op de agenda staan. Achttien procent van alle bedrijven kijkt momenteel naar de mogelijkheden.
 
Groter bereik met mobile recruitment
De  belangrijkste toegevoegde waarde van mobile recruitment voor Nederlandse bedrijven ligt in het bereiken van een grotere groep werkzoekenden (32 procent) .  Daarnaast ziet 30 procent het aantrekken van jonge mensen als een belangrijk voordeel en voor 28 procent is dat het verlagen van de drempel om te solliciteren. 
Sander Poos, algemeen directeur van Indeed Benelux: "De resultaten van dit onderzoek zijn heel verrassend. Het blijkt dat te weinig Nederlandse werkgevers voorbereid zijn op de toenemende rol die technologie in recruitment speelt. Hier is duidelijk sprake van een mobile mismatch. In elke leeftijdsgroep gebruiken de grootste talenten hun mobile device om vacatures te bekijken, en die talenten gaan ervan uit dat het sollicitatieproces op mobile devices eenvoudig is. Bedrijven moeten nu het gat tussen vraag en aanbod dichten en investeren in mobile recruitment, voordat het gat nog groter wordt."
Overigens lopen Nederlandse bedrijven nog achter op hun Belgische collega’s. In België heeft 28 procent een voor mobiel geoptimaliseerde recruitmentsite en bekijkt bijna een derde de mogelijkheden voor mobile recruitment.

Oorzaak mobile mismatch
Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat slechts 28 procent van de Nederlandse bedrijven tijdens het eerste contact aan sollicitanten vraagt waar ze de vacature gevonden hebben.  In tegenstelling tot marketing- en salesafdelingen loopt HR ook duidelijk achter als het gaat om het gebruik van nieuwe technologieën. Zo registreert tijdens het sollicitatieproces  vier van de tien bedrijven op geen enkele manier  waar sollicitanten hun vacature gevonden hebben. En van de bedrijven die wél mobile recruitment hebben ingezet, registreert 40 procent de data nog steeds handmatig, terwijl slechts 26 procent dat heeft geautomatiseerd. 

Recruitment als marketing
Voor organisaties is het beter om recruitment te zien als een vorm van marketing. Uit eigen onderzoek van Indeed blijkt dat werkgevers die mobile recruitment inzetten, twee keer zo veel kwalitatief goede sollicitaties ontvangen als werkgevers die alleen sollicitaties via een desktop toelaten. Bedrijven dienen technologie in te schakelen om sollicitanten en hun openstaande vacatures beter op elkaar af te stemmen. Wie sollicitanten behandelt als potentiële leads, heeft een streepje voor in de war for talent

Over het onderzoek
Vacaturesite Indeed gaf online-marktonderzoeksbureau Multiscope opdracht onderzoek te doen naar waar bedrijven in Nederland en België staan als het gaat om mobile recruitment. In totaal werden 766 Nederlandse en Belgische HR-(mede)beslissingsnemers van kleine, middelgrote en grote bedrijven in verschillende sectoren ondervraagd. Het onderzoek vond plaats in juni 2015.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht mobile trends voor 2015
 Mobile Talent Management zet talent centraal
 Mobile is de toekomst
 Sociale media steeds vaker mobiel bezocht
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10