zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe functies ontstaan door nieuwe privacywetgeving

10 juli 2015 - Nieuwe privacywetgeving rond meldplicht voor datalekken zal dit jaar leiden tot een groeiende vraag naar nieuwe specialistische functies, zoals de ‘Functionaris  Gegevensbescherming, ofwel Data Privacy Officer’.

Mischa Voogt, Managing Director Michael Page Nederland: "Na de financiële instellingen krijgen nu ook het overige bedrijfsleven en overheidsinstellingen in toenemende mate te maken met toezicht en Europese regels. Om veiligheid van data te waarborgen, zullen organisaties hier professionals voor gaan aannemen of extern inhuren."



Meldplicht Datalekken
Het onlangs door de Eerste Kamer aangenomen wetsvoorstel Meldplicht Datalekken en de  uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid van het  CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) gaat een flinke impact hebben op bedrijven en instellingen. Door de wetwijziging hebben organisaties nu de plicht om datalekken te melden. Daarbij is de boete die het  CBP mag opleggen bij het niet naleven van de regels bijna verdubbeld: van  450.000 euro naar 810.000 euro, of maximaal 10% van de omzet van een onderneming.

(Internationale) boetes voorkomen
Alle reden voor het bedrijfsleven en overheidsinstellingen om de veiligheid van gegevens goed te beschermen en dit te monitoren, zodat eventuele datalekken snel kunnen worden gemeld. "Als het gaat om voldoen aan wet- en regelgeving van toezichthouders en automatiseren van processen, kan het corporate bedrijfsleven leren van financiële instellingen", ziet Voogt. "Internationale regels als WFT, Solvency en Basel, en toezichthouders als AFM en DNB hebben banken en verzekeraars de afgelopen jaren gedwongen om scherp te zijn op hun processen, procedures en systemen. Waaronder het omgaan met data. We hebben dan ook gezien dat de vraag naar professionals op het gebied van Risk & Compliance de afgelopen jaren enorm is gestegen, terwijl ondersteunende functies verdwijnen door automatisering. Het corporate bedrijfsleven gaat deze inhaalslag nu maken. Bedrijven zijn steeds internationaler geworden en moeten hun gegevens goed beschermen. Vanwege hun reputatie richting klanten, maar ook om bijvoorbeeld boetes voor schending van persoonsgegevens te voorkomen. Denk aan de hoge claims in de VS voor privacyschending."

Cyber security
Naast financiële gegevens, zoals creditcardgegevens, gaat het ook om beveiliging van persoonlijke gegevens als patiëntendossiers, IP- en R&D-gegevens. Data die door professionele hackers en cybercriminelen proberen te stelen om te verhandelen. Voogt: "Cyber security is een thema dat steeds belangrijker wordt. Alle bedrijven en instellingen worden in toenemende mate geautomatiseerd en gerobotiseerd, waardoor we voortdurend afhankelijker worden van stabiele en veilige IT-systemen. Naast de continuïteit van de business is reputatieschade een belangrijk issue wanneer de beveiliging niet goed geregeld is. En is er nu de nieuwe wetgeving waar je als organisatie aan moet voldoen."

Functionaris gegevensbescherming
Michael Page ziet al dat bedrijven inspelen op de nieuwe regels. "De vraag naar gekwalificeerde medewerkers zoals  ‘Functionaris Ggegevensbescherming’, Data Privacy Officer en Compliance Officer groeit sinds dit jaar", zegt Voogt. "Dit zijn voornamelijk professionals met een juridisch-economische achtergrond. De verwachting is dat de vraag slechts deels kan worden ingevuld door vaste medewerkers aan te nemen, als aanvulling op interne medewerkers en dat er dit jaar een vruchtbare markt voor ZZP’ers met specialisme op het gebied gegevensbescherming zal gaan ontstaan."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Privacy versus piraterij: veiligheid in de cyberspace
 Nederlandse organisaties niet klaar voor nieuwe privacyregels
 Toezichthouder richt zich in 2015 op vijf privacythema's
 'Meer privacywaarborgen noodzakelijk bij toepassingen big data'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10