zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘RvC groeit toe naar andere organisatie commissariaat’

3 juli 2015 - Er is meer behoefte aan ruim­te naast en buiten de RvB. Volgens Nederlandse commissarissen is het wenselijk dat er meer dialoog komt met niet-RvB leden in de vervulling van hun rol als commissaris.

Dat blijkt uit het derde deel van het jaarlijkse Grant Thornton commissaris benchmarkonderzoek, waaraan dit jaar 216 commissarissen en vijf secretarissen van RvC’s deelnamen. De respons was daarmee dit jaar historisch hoog.


In dit deel van het onderzoek werd vooral ingegaan op de informatievoorziening aan de RvC en controle buiten de RvB. Daarbij werd ook aan­dacht geschonken aan de haalplicht van de RvC. In voorgaande jaren zijn al diverse signalen afgegeven door commissarissen dat controle buiten de RvB in toene­mende mate bespreekbaar wordt.

Inschakelen diensten der­den op initiatief van de RvC wordt bespreekbaar
Gemiddeld geven de commissarissen aan dat zij meer behoeften hebben aan signalen/informatie uit de organisatie dan alleen maar via de RvB. Dit vertaalt zich in meer rechtstreekse contacten met anderen dan de RvB (zowel in de vergaderkamer als op de ‘werkvloer’). Maar ook beginnen de commissarissen in toenemende mate de schroom af te werpen om gebruik te maken van diensten van derden voor het uitoefenen van hun taak. Gemiddeld wordt het op eigen initiatief gebruik maken van diensten van executive searchbureaus als wenselijk gezien door de commissarissen, evenals het inschakelen van een specialist op het gebied van het evalueren van het functioneren van RvC’s. Deze signalen samen met enige andere ontwikkelingen (o.a. toenemend tijdsbeslag van commissariaat) zijn wellicht een voorbode van een andere invulling en organisatie van de taken van de RvC. Praten met ‘klagende klanten’ zien commissarissen nog niet zo zitten, maar met een manager die ongewenst weggaat, willen ze wel een gesprek hebben.

Klassiek beeld over de positie van de secretaris van de RvC
Het wenselijke beeld van de secretaris van de RvC maakt nog steeds een wat klassieke indruk. De secretaris moet ervoor zorgen dat de formele punten op de agenda komen en schrijft mede het verslag van de RvC voor het jaarverslag. Ook draagt de secretaris zorg voor de follow up van de door de RvC aan de RvB gestelde vragen, de informatievoorziening aan de RvC, en het introductie­programma voor nieuwe commissarissen. Verder is de secretaris de corporate governance expert van de organisatie. De bijdrage van de secretaris aan de evaluatie van het functioneren van de RvC behoeft wel een verbetering, zo melden de Nederlandse commissarissen.

Risicomanagement
Volgens Bart Jonker, partner bij Grant Thornton, is het bemoedigend dat commissarissen het wenselijk vinden dat in het kader van het risicomanagement jaarlijks aandacht wordt geschonken aan het volwaardig kunnen functioneren in geval van calamiteiten. "Daarmee lijkt een soort jaarlijkse stresstest voor de RvC opportuun". "Verder zien we dat de one tier constructie (bestuur en toezicht in één orgaan verenigd) het in het algemeen nog moet afleggen tegen de two tier constructie (bestuur en toezicht gescheiden). Een onafhankelijk keurmerk voor de samenstelling van de RvC wordt nog afgewezen maar commissarissen onderkennen wel dat benchmarkgegevens waardevol kunnen zijn bij de evaluatie van het functioneren van de RvC."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Wat moet u doen als uw medewerker data verliest?
 Winnaars Wereldprijs bekend: van thee die de natuur herstelt tot inkt van koffieprut
 Helft aanstaande vaders niet bekend met komende geboorteverlofregeling
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Evaluatieproces RvB vereist inhaalslag'
 RvC: werkgeversrol werd dit jaar leidend
 Commissaris anno 2013: ‘Evaluatie moet nu echt beter’
 'Stel ook RvC financieel aansprakelijk bij falen bestuur'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Geld opzijzetten voor later
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
Zo voorkomt u keuzestress
Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen
Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
Vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris
Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
Zo wordt uw organisatie een leider in duurzaamheid
Zet energiemanagement hoger op de duurzaamheidsagenda
meer top 10