zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wie 'vergeten' wordt in google.nl zit nog wel in google.com

24 juni 2015 - Een rechter in Frankrijk heeft Google vorige week vijftien dagen de tijd gegeven om 'the right to be forgotten' uit te breiden naar al haar zoekmachines - wereldwijd. Tot nu toe is dit recht alleen van toepassing in Europese versies van Google.

In mei 2014 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie de uitspraak dat iedereen ‘the right to be forgotten’ heeft. De zaak had betrekking op de heer Gonzales, die gedwongen werd zijn huis te verkopen. Deze verkoop stond vermeld op diverse websites, waar de persoon in kwestie veel schade van ondervond. Indien de heer Gonzales werd ‘gegoogled’, was dit namelijk het eerste wat duidelijk naar voren kwam. De verkoop van het huis geschiedde echter in 2004, waardoor de berichten op internet inaccuraat waren. 



Alleen handhaven in Europa
Het Spaanse gerechtshof achtte de krantenberichten die daar betrekking op hadden dan ook niet langer relevant en onnodig grievend voor de heer Gonzales. De Spaanse rechter verzocht Google het krantenbericht te verwijderen uit de zoekresultaten. Hierop werd niet gereageerd, waarop de heer Gonzales naar het Hof van Justitie van de Europese Unie stapte. Het Hof van Justitie deed vervolgens uitspraak en oordeelde dat de heer Gonzales ‘the right to be forgotten’ had. Echter is het Hof van Justitie een Europese instantie, waardoor Google het recht om vergeten te worden alleen in Europese zoekmachines handhaafde.  

Gesommeerd
Op 15 juni 2015, een jaar later dan de uitspraak van het Hof van Justitie, heeft de Franse autoriteit die toezicht houdt op de verwerking van persoonsgegevens (CNIL), Google gesommeerd om ‘the right to be forgotten’ wereldwijd te handhaven. De reden dat CNIL naar het Hof is gestapt, is dat Europese verwijdering alleen niet voldoende is om 'the right to be forgotten' daadwerkelijk effectief te doen inroepen. Indien bepaalde gegevens van Google.nl worden verwijderd, zijn deze namelijk nog wel vindbaar op Google.com. Het ‘right to be forgotten’ kan daarmee dus nog niet voldoende en effectief worden gehandhaafd. CNIL geeft Google nog een periode van 15 dagen om te voldoen aan de eis die zij gesteld heeft. Mocht Google niet voldoen aan deze eis, zal CNIL de zoekmachine een sanctie opleggen. 

Algemeen belang
Met deze uitspraak staat ‘the right to be forgotten’ weer volop in de belangstelling. Het blijft echter een lastige kwestie om het recht daadwerkelijk effectief te kunnen inroepen, zoals ook blijkt uit bovenstaand verzoek van CNIL. De Google-verzoeken die gedaan worden, worden vaak afgewezen. De reden die Google hiervoor geeft, is dat het in het algemeen belang is dat de berichten vindbaar blijven op internet. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topposities AdWords presteren beter tegen hogere kosten
 Consument niet geïnteresseerd in Google Glass
 Google winnaar eerste Social Media ICT Top 100
 Google en BMW zijn de meest aantrekkelijke werkgevers van Europa
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10