zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Record aantal nieuwe banen door buitenlandse investeringen in Nederland

15 juni 2015 - Nieuwe buitenlandse investeringen leveren Nederland een recordaantal nieuwe banen op. De in 2014 aangekondigde investeringen van buitenlandse bedrijven resulteren in maar liefst 9.800 nieuwe banen.

Het aantal investeringsprojecten daalde dit jaar met zes procent tot 353, maar deze blijken van een grotere omvang te zijn. Dat wordt duidelijk uit de eerste resultaten van het Global Locations Trends 2015 rapport dat vandaag door IBM is gepubliceerd.



Buitenlandse investeringstrends
Ieder jaar analyseert IBM Global Business Services buitenlandse investeringstrends over de hele wereld. Uit de resultaten blijkt dat Nederland 353 investeringsprojecten heeft aangetrokken in 2014: een daling van 6 procent ten opzichte van de 374 projecten die in 2013 werden binnengehaald. Desondanks brengen de projecten dit jaar 9.800 banen met zich mee, een stijging van zeven procent ten opzichte van de 9.200 arbeidsplaatsen in 2013. De ICT- en elektronicasector zijn de twee belangrijkste aanjagers van deze groei, ze vertegenwoordigen ieder dertien procent van de nieuwe banen. Vroegere sterkhouders als de logistieke- en zakelijke dienstverlening sector zien hun aandeel dalen: respectievelijk van tien procent naar zes procent, en van elf procent naar vijf procent.

Vestigingsland
"Nederland blijft zeer sterk presteren als vestigingsland voor buitenlandse ondernemingen," stelt Roel Spee, manager van IBM-Plant Location International (PLI), dat het jaarlijkse Global Location Trends rapport produceert. "Nederland is slechts beperkt door de crisis getroffen wat betreft het niveau van buitenlandse investeringen. En het heeft na de crisis ook eerder weer een groei ingezet, nu al twee jaar op rij een record aantal nieuwe banen worden gecreëerd. In andere West-Europese landen zien we een wisselend herstel van de crisis, hoewel de algehele trend wel licht positief is."

Andere belangrijke uitkomsten
·         Het aantal nieuwe banen in activiteiten met hogere kennisintensiteit neemt toe (hoofdkantoren, R&D, data centers, hoogwaardige productie), terwijl verkoop-, diensten- en distributieactiviteiten een terugval laten zien.
·         Bedrijven uit de Verenigde Staten vertegenwoordigen met hun investeringen 40 procent van de nieuwe banen. Duitsland (tien procent) en Taiwan (negen procent) volgen op afstand. China bevestigt haar toenemende positie als investerende economie en is het vierde herkomstland met zeven procent. China scoort zelfs als tweede gemeten naar aantal investeringsprojecten: 57, na de VS met 112 projecten.
·         West-Nederland versterkt zijn dominantie als belangrijkste vestigingsregio met 75 procent van de projecten en 70 procent van de banen. Zuid- en Noord-Nederland trokken elk ongeveer twaalf procent van de nieuwe arbeidplaatsen aan; Oost-Nederland zeven procent.
·         De Amsterdamse agglomeratie haalde 150 nieuwe vestigingen binnen, gevolgd door Rotterdam (36) en Den Haag (34).

Sterke troeven
Als verklaring voor deze uitkomsten geeft Spee mee: "Nederland beschikt over sterke troeven zoals de centrale geografische ligging, een uitstekende infrastructuur, en een gunstige fiscaal klimaat. Verder biedt Nederland een hoogwaardig arbeidspotentieel, terwijl de arbeidskosten binnen West-Europees verband zeer concurrerend zijn. Hiermee biedt Nederland een zeer aantrekkelijk klimaat voor het huidige type investeringen in West-Europa. "

Het volledige Global Location Trends rapport voor 2015 wordt begin September gepubliceerd. De editie van 2014 is nog vrij beschikbaar.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland blijft veilige investeringshaven
 Verenigde Staten passeren China op de Index voor directe buitenlandse investeringen
 Aantal buitenlandse investeringen in Nederland blijft op koers
 Buitenlandse investeringen in Europa nemen toe ondanks volatiliteit
 
 
reacties
 
Joyce Nouwen  |   | 
1-07-2015
 | 
09:13 uur
Wat is de originele bron van deze resultaten?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10