zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Buitenlandse investeringen in Europa nemen toe ondanks volatiliteit

15 november 2012 - Ondanks de wereldwijde recessie en de onzekerheid die de aanhoudende crisis in de eurozone met zich meebrengt, heeft Europa in het eerste halfjaar van 2012 in vergelijking met de eerste helft van 2011 meer buitenlandse directe investeringen aangetrokken. Dit blijkt uit tussentijdse uitkomsten van de European Attractiveness Survey van Ernst & Young.

In de eerste helft van 2012 hebben buitenlandse ondernemingen ruim 1.500 investeringen in Europa gepleegd – een toename van 6,3 procent ten opzichte van de eerste helft van 2011. Nederland loopt vrijwel op schema in vergelijking met 2011. In de eerste helft van 2012 zijn er in Nederland 85 nieuwe directe buitenlandse investeringen geteld ten opzichte van 87 in 2011. Caroline Rodenburg, verantwoordelijk voor International Location Advisory Services van Ernst & Young. "Het lijkt erop dat investeerders de onzekerheid en volatiliteit in Europa inmiddels als normaal zijn gaan beschouwen. Tegenover de economische malaise in de hele regio staan de sterke fundamentele factoren waarover Europa beschikt. Deze factoren zijn ondermeer de grote groep kapitaalkrachtige consumenten, productieve arbeidskrachten, een ongeëvenaard klimaat voor innovatie en een goede infrastructuur." 



Nederland op schema met buitenlandse investeringen
De Verenigde Staten blijken ook in het eerste half jaar van 2012 de grootste investeerder in Nederland. Opvallend is het tot nu toe achterblijven van het aantal investeringen uit Duitsland en Japan. Over heel 2011 heeft Duitsland twaalf en Japan dertien investeringen gedaan. Tot nu toe heeft Duitsland vier investeringen in Nederland gedaan en Japan slechts twee. De meeste investeringsprojecten landen nog steeds in Amsterdam, gevolgd door Rotterdam. Het aantal investeringenprojecten in Rotterdam loopt iets achter (zeven nu ten opzichte van achttien investeringen over heel 2011). 

Europa

In de eerste zes maanden van 2012 vond 75 procent van alle directe buitenlandse investeringsprojecten in West-Europa plaats. De landen in Midden- en Oost-Europa vertoonden in de eerste helft van 2012 echter herstel als investeringslocatie, nadat in 2010 en 2011 de investeringen een absoluut dieptepunt bereikten. Het Verenigd Koninkrijk bleef de voornaamste locatie voor buitenlandse investeringsprojecten gevolgd door Frankrijk. Spanje heeft Duitsland van de derde plaats verdrongen. 

Belangrijkste sectoren

De investeringen zijn met name gestegen in de dienstverlening en in de verwerkende industrie. Ook is er sprake van een forse toename in de logistieke sector, waarbij de grootste investeerders Amerikaanse en Duitse bedrijven zijn. Zakelijke dienstverlening en software zijn binnen Europa nog steeds de belangrijkste sectoren voor investeerders. In de auto-industrie nam het aantal investeringsprojecten in de eerste zes maanden van 2012 opnieuw toe. Ook het aantal investeringsprojecten door logistieke dienstverleners is sterk toegenomen. Bedrijven die hun weg proberen te vinden in de hechte maar complexe Europese supply chain, processen willen stroomlijnen en efficiencyverbeteringen willen doorvoeren, gaan in toenemende mate over tot uitbesteding aan externe logistieke dienstverleners. 

Herkomstlanden

De Verenigde Staten blijven de grootste buitenlandse investeerder in Europa. Het land neemt 32,5 procent van de investeringsprojecten voor zijn rekening en investeert met name in de zakelijke dienstverlening en software. Duitsland heeft zijn plaats als grootste Europese land dat investeert in Europa verstevigd en nam 12,5 procent van het aantal projecten voor zijn rekening. In de eerste helft van 2012 waren bedrijven in de BRIC-landen verantwoordelijk voor 5,7 procent van de buitenlandse investeringsprojecten. 

De toekomst

Rodenburg concludeert: "In heel Europa zal het economische klimaat nog wel even tegenzitten, maar de investeerders beginnen deze nieuwe situatie te accepteren. Het internationale bedrijfsleven beseft wel dat de Europese markt te groot is om te laten liggen. Met deze mooie tussenstand voor zowel Europa als Nederland kunnen we concluderen dat we goed op weg zijn in 2012. Als het jaar zich zo voortzet dan kunnen we hopelijk de mooie cijfers van 2011 evenaren."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Brazilië – een succesverhaal voor buitenlandse investeerders
 Nederland steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 Investeringen in Nederland blijven achter bij Europese concurrenten
 Afrika steeds aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders
 
 
reacties
 
J.J. Blok  |   | 
4-03-2016
 | 
08:40 uur
De investeerders zijn helaas niet voor het oprapen. De meeste zijn helaas oplichters die we helaas tegen komen. Dit valt dus helaas gewoon op.
En de echte grote jongens willen dus gewoon niet investeren door de economie. Die houden nu juist pas op de plaats. Zo is het dus op moment. Zijn er grote jongens die willen investeren laat ze dan eens zien bij wie we nu wel terecht kunnen zonder dat we opgelicht worden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10