zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hallo nieuwe week, hallo cyberaanval

2 juni 2015 - Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het NTT 2015 Global Threat Intelligence Report, blijkt dat het aantal gevallen van malwaredetectie enorm toeneemt op maandagochtend – op het moment dat gebruikers vanaf hun apparaten een verbinding maken met het bedrijfsnetwerk.

Deze trend versterkt het idee dat de beveiligingsgrenzen binnen organisaties vervagen. Eindgebruikers gebruiken hun apparaten steeds vaker zowel binnen als buiten de beveiligingsgrenzen van de onderneming, en worden zo in feite zelf de nieuwe grens van de organisatie. De IT-afdeling kan daarom niet meer rekenen op duidelijk gedefinieerde netwerkbeveiligingsgrenzen voor de bescherming van de organisatie.


Het Global Threat Intelligence Report bevat analyses van meer dan zes miljard beveiligingsvoorvallen van over de gehele wereld, verzameld in 2014 door bedrijven van de NTT Group, waaronder Dimension Data, Solutionary, NTT Com Security, NTT R&D en NTT Innovation Institute (NTTi3).

Meer dreigingen dan ooit
Matthew Gyde, Security Group Executive bij Dimension Data, zegt dat er voor eindgebruikers meer dreigingen zijn dan ooit tevoren. Daarnaast doen zwakke plekken in de beveiliging zich hoofdzakelijk voor op systemen van eindgebruikers, niet op servers. "Het heeft er alle schijn van dat aanvallen op de beveiliging vaker slagen in het weekend, als eindgebruikers − en daarmee hun apparaten − zich buiten het bereik van de beveiligingssystemen van het bedrijfsnetwerk bevinden. Dit duidt erop dat traditionele beveiligingssystemen het bedrijfsnetwerk effectief beschermen, maar dat bedrijfsmiddelen die schakelen tussen interne en externe toegangspunten, een groter risico lopen."
Volgens Gyde maakt deze trend duidelijk dat systemen zich meer moeten richten op de gebruikers en hun apparaten, ongeacht hun locatie. Hij wijst erop dat zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken zich bevinden op systemen van eindgebruikers. "Eindgebruikers vormen een risicofactor, omdat hun apparaten veel zwakke plekken hebben, die niet zijn gedicht."

Malware-industrie
De malware-industrie wordt steeds volwassener, aldus Gyde. Malware verandert steeds meer in een levendige handel, verkrijgbaar op 'darknets'. Dit betekent dat de drempel voor cybercriminelen nog slechts een minimale financiële investering vormt, terwijl de opbrengst mogelijk heel hoog is.
"Deze trend verdwijnt niet zomaar. Naarmate gebruikers steeds meer gewend raken aan voortdurende realtime toegang tot bedrijfsgegevens, worden ze ook het doelwit van criminelen die toegang tot dezelfde gegevensbronnen willen verkrijgen. Kort gezegd, gebruikers en hun apparaten worden het toegangspunt voor criminelen."

Meer hoofdpunten
Andere hoofdpunten uit het Global Threat Intelligence Report.
 
  • De financiële sector blijft het belangrijkste doelwit met achttien procent van alle gedetecteerde aanvallen.
  • Maar liefst 56 procent van de aanvallen op wereldwijde klanten van NTT is afkomstig van IP-adressen in de Verenigde Staten. Dit betekent overigens niet per definitie dat de aanvallers ook gevestigd zijn in de VS.
  • 76 procent van de vastgestelde zwakke plekken in alle systemen binnen de onderneming was meer dan twee jaar oud, en bijna negen procent was meer dan tien jaar oud.
  • Van de zwakke plekken die werden vastgesteld bij ondernemingen wereldwijd, bevonden zich zeven van de tien meest vastgestelde zwakke plekken op gebruikerssystemen en niet op servers.
  • Het aantal dreigingen gericht op eindgebruikers, is hoger dan ooit tevoren. Aanvallen tonen een duidelijke verschuiving en richten zich vaker met succes op het ondermijnen van het end-point.
  • Het aantal aanvallen op zakelijke en professionele dienstenorganisaties is met negen procent toegenomen tot vijftien procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cyber Security is voor CFO's belangrijk, maar nog geen hoogste prioriteit
 Privacy versus piraterij: veiligheid in de cyberspace
 Zes tips om het digitale netwerk te beveiligen
 Tijdige detectie en respons cyberaanvallen helpt schade voorkomen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10