zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Outsourcing blijft groeien, vooral door de cloud

13 mei 2015 - Bedrijven en instellingen betrekken vrijwel allemaal IT-diensten van buiten hun organisatie. Bovendien groeit per organisatie het aantal uitbestedingen, vooral door het toenemende gebruik van clouddiensten.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Outsourcing Survey van Quint Wellington Redwood en Whitelane Research. In hun rapport presenteren zij de uitkomsten van hun onderzoek naar de stand van zaken met betrekking tot IT-outsourcing in Nederland. Daartoe zijn de ervaringen en meningen gevraagd van meer dan 200 organisaties in ons land, goed voor in totaal zo’n 550 outsourcingcontracten. Alleen contracten met elk een waarde boven een miljoen dollar per jaar zijn meegenomen in het onderzoek, zodat er een bepaalde mate van vergelijkbaarheid is.Aanhoudende groei
49  procent van de respondenten (in de editie 2014 van het onderzoek was dit 43 procent) geeft aan in de komende tijd meer IT diensten te gaan outsourcen; 36 procent (was 35 procent) houdt alles zoals het is. Negen  procent denkt nog na en slechts zes procent geeft aan minder te gaan uitbesteden. Er wordt daarom verdere groei van de IT-outsourcingmarkt verwacht.
Traditionele outsourcing, waarbij IT- systemen inclusief apparatuur en personeel ‘as is’ buiten de organisatie worden ondergebracht, komt steeds minder voor. Dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de groei van het aantal contracten voor clouddiensten. 95 procent van de  organisaties betrekt inmiddels diensten uit de cloud. Dat was in het vorige onderzoek nog 84 procent.
De afname van clouddiensten groeit flink in alle segmenten. Meest populair is Software-as-a-Service (SaaS) met 89  procent (was 74 procent), gevolgd door Infrastructure-as-a-Service (IaaS, nu 54 procent, was 39  procent) en Platform-as-a-Service (PaaS, 41 procent tegen 28 procent).

Kwaliteit van IT-diensten belangrijkere reden
De belangrijkste redenen om te gaan outsourcen is ‘concentratie op kernactiviteiten’ (60 procent, was 59 procent), met als goede tweede het realiseren van besparingen (58 procent tegen 51 procent).
In het oog springend is het toegenomen belang van verbetering van de kwaliteit van IT-diensten middels outsourcing. Kwaliteitsverbetering was in het vorige onderzoek nog voor 39 procent van de organisaties een reden voor uitbesteding; nu is dat flink gegroeid naar 58 procent - net zo belangrijk dus als het realiseren van besparingen.
Geheel passend in de huidige tijd speelt ook zakelijke transformatie een grotere rol bij uitbesteding (38  procent, was 23 procent).
Was ‘Toegang tot mensen met kennis’ met 40 procent in de vorige survey nog een belangrijke drijfveer achter outsourcing, nu is dat aanzienlijk gedaald naar 28  procent.
Organisaties gebruiken IT-outsourcing dus vooral om zich te richten op kernactiviteiten, kosten te besparen én kwaliteit te verhogen.

Tevreden over governance
Opvallend is dat de helft van de uitbesteders zegt tevreden te zijn over de eigen kwaliteiten op het gebied van governance van de sourcingstrategie (50 procent), en over het leveranciers- (52  procent) en transitiemanagement (49  procent). Zeer tevreden (62 procent) zijn de organisaties over de manier waarop de leveranciersselectie en -contractering plaatsvinden.
"Maar deze tevredenheid is niet op z’n plaats," zegt Alex van den Bergh, Global Sourcing Advisory Lead bij Quint. "IT-outsourcingleveranciers hebben op deze gebieden meer ervaring dan hun klanten en geven ze veel lagere rapportcijfers voor transitie en regie. Het is begrijpelijk dat organisaties moeite hebben met transities. Dat doen ze immers niet vaak. Het is wel zorgwekkend dat men het eigen kunnen op dit gebied zo overschat. Klantorganisaties moeten transitie en regie veel serieuzer nemen, omdat ze bepalend zijn voor het succes van een outsourcingrelatie."

Merendeel tevreden over de dienstverlener
Gemiddeld is 71 procent van de uitbesteders tevreden over de service provider; de hoogste score is 84 procent, de minst scorende provider haalt 63 procent. De nummers twee en drie op de ranglijst scoren 80 procent, daarna valt er een gaatje naar de vierde provider, met 76 procent.
Tevredenheid over public cloud vendors is hoog: 74 procent van de respondenten is tevreden of zeer tevreden hierover. "Organisaties accepteren daarbij dat zij zich moeten aanpassen aan de systemen van een leverancier. Dat zien wij trouwens steeds meer: het besef van organisaties dat ze, zeker voor niet-onderscheidende processen, beter hun processen kunnen aanpassen aan de applicatie dan de applicatie aan hun processen," aldus Van den Bergh.
Met name op het gebied van applicatiesourcing blijven de Indiase spelers het hoogst scoren. "Dat geldt voor vrijwel overal in Europa. Deze ‘offshore partijen’ halen de hoogste klanttevredenheid en worden ook actiever op het gebied van IT-infrastructuur zoals hosting en werkplekken. De gevestigde partijen zijn gewaarschuwd," aldus Van den Bergh.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Helft slaapt slecht voor sollicitatiegesprek
 Meeste reizigers nog steeds onbeveiligd online op openbare WiFi-spots
 Mismatch talent nog nooit zo groot door snelle technologische ontwikkelingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 India wint vertrouwen als outsource land
 Vijf tips om een samenwerkingsverband met uw toekomstige partner aan te gaan
 Bedrijven terughoudend met outsourcing
 Outsourcen maakt tijd en geld vrij voor innovatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
top10
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
Skillspaspoort gaat cv vervangen
Corona-klagen
Een vijfde verzwijgt kinderwens tijdens sollicitatieproces
“Digitale les heeft positieve invloed op prestaties leerlingen”
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
meer top 10