zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CBP: Facebook verstrekt informatie na vordering van het CBP

7 mei 2015 - Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Facebook Inc. een last onder dwangsom opgelegd wegens het niet verstrekken van een deel van de informatie die het CBP in het kader van zijn onderzoek had gevraagd.

Het onderzoek richt zich op de privacyvoorwaarden van het social mediabedrijf. Het CBP heeft de gevraagde informatie van Facebook Inc. onder meer nodig voor de vaststelling van zijn bevoegdheid en de toepasselijkheid van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Facebook Inc. heeft aangegeven de nadere informatie te verschaffen op dat deel van de vragen dat ziet op de bevoegdheid van het CBP en de toepasselijkheid van de Wbp. Het CBP zal deze informatie beoordelen en heeft daarom de last onder dwangsom voorlopig geschorst.Onderzoek CBP
Eind 2014 besloot het CBP onderzoek te doen naar de privacyvoorwaarden van Facebook. Aanleiding daarvoor was de aankondiging van het bedrijf dat per 1 januari 2015 nieuwe privacyvoorwaarden zouden gelden voor Facebook-gebruikers. Deze privacyvoorwaarden zijn uiteindelijk op 30 januari 2015 in werking getreden. Eerder verzocht het CBP Facebook Inc. te wachten met het doorvoeren van het nieuwe privacybeleid tot de resultaten van het onderzoek bekend zijn. De privacyvoorwaarden geven Facebook onder meer het recht om gegevens en foto's uit Facebook-profielen te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Bevoegdheid CBP
Het CBP heeft Facebook Inc. een last onder dwangsom opgelegd omdat het bedrijf ondanks eerdere verzoeken van het CBP een deel van de informatie niet verstrekte. De toezichthouder heeft de gevraagde informatie van Facebook Inc. onder meer nodig voor de vaststelling van zijn bevoegdheid en de toepasselijkheid van de Wbp. Het bedrijf heeft na ontvangst van het dwangsombesluit de rechtbank verzocht de last onder dwangsom te schorsen. Het geschil tussen het CBP en Facebook Inc. spitste zich toe op de vraag of het CBP bevoegd is om over Facebook Inc. toezicht te houden en of het bedrijf in dat licht alle benodigde informatie heeft verstrekt. In het kader van de procedure bij de rechtbank heeft het CBP nader toegelicht welke informatie Facebook Inc. nog moest verstrekken om het deel van de vragen dat ziet op de bevoegdheid van het CBP en de toepasselijkheid van de Wbp adequaat te beantwoorden. Facebook Inc. heeft daarop laten weten dat het bedrijf volledig antwoord zal geven op deze vragen. Het CBP heeft daarom het dwangsombesluit voorlopig geschorst. De eerder gestarte gerechtelijke procedure heeft Facebook Inc. inmiddels gestaakt.

Rechtsmiddelen Facebook Inc.
In de last onder dwangsom is opgenomen dat Facebook Inc. voor elke dag dat het bedrijf medewerking weigert, een dwangsom verbeurt die kan oplopen tot maximaal 750.000 euro. Het bedrijf heeft aangegeven het niet eens te zijn met het besluit van het CBP om een last onder dwangsom op te leggen. Facebook Inc. heeft daarom bezwaar gemaakt tegen het dwangsombesluit. Het CBP zal op basis van de door Facebook Inc. aangekondigde nieuwe informatie beslissen op de bezwaren van Facebook Inc.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De opmars van de strategische HR business partner
 Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP
 Bijna helft logistieke medewerkers niet klaar voor toekomst
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Facebook gebruik daalt in 2015
 Hacken social media accounts groeiend probleem
 Socialer dan ooit, maar hoe herwinnen we de energie uit ons digitaal contact?
 Facebookgebruik verzevenvoudigd in twee jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Omzet van B2C e-commerce opnieuw groter aandeel van BBP (1) 
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Kwart bedrijven ervaart personeelstekort
Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
meer top 10