zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Woningverkopen stijgen, en niet alleen in Amsterdam

15 december 2014 - De woningverkopen stijgen en er worden weer vraagprijzen geboden, dat constateert Benno Kolt van e-makelaar. Kolt snapt de diplomatieke voorzichtigheid van alle instanties en partijen goed. De berichtgeving over de woningmarkt varieerde de afgelopen jaren van dag tot dag.

Zelfs grootbanken kondigden de ene week het einde van de recessie aan, om een week later aan te geven dat het herstel van de woningmarkt toch niet leek door te zetten. Maar zelf signaleert Kolt in de praktijk toch een duidelijk aanhoudende trend van stijgende woningverkopen en -prijzen. En niet alleen in Amsterdam.Aanhoudende opleving 
Kolt:"De significante toename van het aantal biedingen op te koop staande woningen begon eind augustus, na de zomervakantie. De eerste maand houd je rekening met een tijdelijke opleving. Maar nu bijna vier maanden verder, zien we dat het aanhoudt. In Amsterdam is het al langer aan de gang. Daar lijken de tijden van voor de crisis te herleven. Woningen worden daar zeer snel en boven de vraagprijs verkocht. Een éénkamer-appartement met vraagprijs 150.000 euro  in de Amsterdamse Pijp werd recent in no-time voor 7.500 euro boven de vraagprijs verkocht. Maar ook de woningen in de hogere prijsklassen gaan snel. Zoals een driekamerwoning met een vraagprijs van 325.000 euro. Op dag één bijna twintig aanvragen voor een bezichtiging en verkocht voor 340.000 euro. En dan zijn er ook woningen die al geruime tijd in de verkoop staan. Deze worden plotseling verkocht voor goede tot zeer goede bedragen. We hebben meegemaakt dat iemand met 8.000 euro restschuld achter zou blijven. Uiteindelijk is deze klant 14.000 euro rijker uit de strijd gekomen.'
 
Hele land
Dat de markt in Amsterdam is aangetrokken lijkt overduidelijk. Maar de tendens strekt zich uit door heel het land. In Groningen, Veldhoven, Leeuwarden, IJsselstein, ook in deze steden werden recent woningen op of boven de vraagprijs verkocht. 

Euforie
In het laatste NVMagazine stelt Mathijs Bouman, columnist van Het Financieele Dagblad, dat er nog geen reden is voor euforie over de woningmarkt. Hij zegt dat hij nog geen makelaars heeft gehoord die zeggen dat de situatie voorbij is. "Nou, hier is er een," zegt Kolt. "Het is hoog tijd voor een positief geluid. Hoeveel voorbeelden en signalen hebben we nodig om weer met overtuiging positief te durven zijn over de woningmarkt? Het lijkt er op dat niemand zijn vingers meer durft te branden aan uitspraken. Dus blijft men voorzichtig."
Kolt stelt dat de markt uiteraard nog niet terug is op het niveau van 2007. "We hebben bijna zeven jaar in een neergaande markt gezeten. Dat herstelt zich niet in vier maanden tijd. Maar we zijn wel heel erg hard onderweg. Wat mij betreft gaan we euforisch 2015 in. De woningmarkt doet het weer goed. En niet alleen in Amsterdam."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
 Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
 Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen woningmarkt stijgt maar is gevoelig voor tegenvallers
 Belasting eigen woning volgend jaar weer hoger
 Starterslening brengt woningmarkt in beweging
 Verlenging lagere BTW helpt waardedaling woning voorkomen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Marketeers besteden video steeds meer uit (1) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (1) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (1) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
Wereldwijde faillissementen stijgen nog sneller dan verwacht (1) 
De kater na carnaval: feestvierders nemen vrije dagen op  (1) 
top10
De meest populaire werkgevers per provincie
De top tien startups waar talent wil werken
40 procent vindt zijn/haar baan niet zinvol
Marketeers besteden video steeds meer uit
CISO’s worstelen met beveiligingsbudget en minder vaardig personeel
Werknemer niet enthousiast over nieuwe werkgever
Zorgmedewerkers zien al twee jaar geen verbetering in ICT-voorzieningen
De waarde van een post mortem onderzoek na een cyberaanval
Optimaliseer de software supply chain voor meer succes
Ruim 50 procent wil ook lid van Koningshuis als designated survivor
meer top 10