zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese organisaties gebruiken meer dan 1. 000 cloudapplicaties

23 april 2015 - Netskope publiceert het April 2015 Netskope Cloud Report waaruit onder meer blijkt dat het zakelijk gebruik van cloud-SaaS-applicaties blijft groeien. Inmiddels gebruikt 15,1 procent van de Europese organisaties meer dan 1.000 cloud-apps.

Op wereldwijd niveau gebruikt ruim 25 procent van de organisaties in de Netskope Cloud meer dan 1.000 apps. Het gemiddelde aantal gebruikte cloud-apps (zowel officieel als niet-officieel goedgekeurd) staat nu op 730, een stijging van zestien procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is de eerste keer dat Europese data apart worden gerapporteerd in het April 2015 Netskope Cloud Report, met een gemiddelde van 511 gebruikte cloud-apps binnen Europese bedrijven. Op zowel wereldwijd als Europees niveau zijn negen van de tien gebruikte apps vandaag de dag niet klaar voor zakelijk gebruik, omdat ze ‘medium’ of lager scoren in de Netskope Cloud Confidence IndexTM (CCI).



Trends in de cloud
Het Netskope Cloud Report monitort het gebruik van, en de trends rondom cloud-apps binnen bedrijven. In deze editie benoemt Netskope ook de continue invloed van gecompromitteerde cloud-apps op bedrijven wereldwijd. Uit het rapport komen de volgende zaken naar voren:
  • 13,6 procent van de app-gebruikers heeft zwakke inloggegevens;
  • meer dan zeven op de tien uploads van gebruikers met kwetsbare accounts gaan naar apps die als ‘matig’ worden beoordeeld in de Netskope Cloud Confidence Index;
  • 23,6 procent van de log-ins op de CRM-applicaties gebeurt met accounts waar eerder al sprake van een datalek is geweest.
 
Niet-goedgekeurde cloud-apps
"Hoewel er binnen organisaties meer algemeen begrip en acceptatie bestaat voor ‘shadow IT’, is er een bijbehorende groei in het aantal niet-officieel goedgekeurde cloud-apps, dat wordt gebruikt," zegt Sanjay Beri, CEO en oprichter van Netskope. "Dit moet IT-teams stof tot nadenken geven, hoewel er geen reden is voor massale paniek. Of men het nu leuk vindt of niet, dit is de nieuwe IT-realiteit. Het is belangrijk dat organisaties een hoge mate van inzicht behouden in hun cloud-app-infrastructuur, zodat zij een verdacht patroon opmerken en kunnen verhelpen voordat het een probleem wordt."

Top tien meest populaire cloud-app-categorieën
Naast de apps die volgens bedrijven veel worden gebruikt door consumenten op het werk (zoals Twitter, Dropbox en Evernote), zijn het vooral zakelijke apps die overheersen binnen organisaties. Marketing blijft de meest gebruikte categorie, hoewel bijna alle marketing-apps een score ‘medium’ of lager krijgen in de CCI.
Meer dan 90 procent van de zakelijke apps in de categorieën Human Resources, Productiviteit, Content Management en Financiën/Boekhouding krijgen ook een score ‘medium’ of lager in de CCI.

Meest gebruikte apps in bedrijfsleven
Net als in eerdere rapporten blijkt dat cloud-storage-apps en social-apps de top twintig van meest gebruikte apps in het Europese bedrijfsleven domineren, en bijna een derde (32 procent) van het totale cloud-app-gebruik omvatten. Gebaseerd op afzonderlijke app-sessies, weerspiegelt de top van meest gebruikte apps alle cloud-app-toegangspunten bijgehouden door het Netskope Active Platform. Andere vertegenwoordigde categorieën zijn Webmail, Collaboration en Customer Relationship Management/Salesforce Automation (CRM/SFA).

Top policy-overtredingen
Policy’s worden gemaakt op basis van een aantal factoren, waaronder de gebruiker, groep, locatie, apparatuur, DLP-profiel (Data Loss Prevention), activiteit en meer. De onderzochte beleidsplannen omvatten: blokkering van het downloaden van persoonlijk identificeerbare informatie van een HR-app naar een mobiel apparaat, opmerken wanneer gebruikers documenten delen in cloud-storage-apps met iemand buiten de organisatie, en de blokkering van ongeautoriseerde gebruikers van de gemodificeerde velden in apps voor financiën/boekhouding. Het aantal DLP-policyovertredingen dat betrekking heeft op het downloaden van data, overtreft het aantal overtredingen bij het uploaden van data met meer dan twee op één van de gevallen. De drie topcategorieën voor DLP-policyovertredingen omvatten Cloud Storage, Webmail en CRM/SFA.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloudapplicaties ingezet bij 35 procent bedrijven
 Mens zwakste schakel bij IT-security
 Gebruik applicaties uit de cloud verdriedubbeld
 Bedrijven hebben geen intern beleid omtrent informatiebeveiliging in de cloud
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10