zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topbestuurders en motieven voor innovaties nog steeeds gewantrouwd

21 januari 2015 - De vijftiende editie van de wereldwijde Edelman Trust Barometer toont aan dat - na drie jaar daling - het vertrouwen in het bedrijfsleven in Nederland sterk is toegenomen onder het geïnformeerde publiek, van 54 procent (2014) naar 66 procent (2015).

Vertrouwensscores stagneerden bij het algemene publiek. Het feit dat het bedrijfsleven economische groei realiseert (76 procent) en bijdraagt aan een betere wereld (48 procent) zijn volgens het geïnformeerde publiek de redenen voor de stijging. Niet alle bedrijfstypen genieten evenveel vertrouwen: familiebedrijven (85 procent) worden meer vertrouwd dan grote bedrijven (60 procent). De grote paradox dit jaar is dat ondanks het toegenomen vertrouwen in het bedrijfsleven, Nederlanders sceptisch blijven over de leiders van grote bedrijven. Met slechts 26 procent worden CEO’s in Nederland het minst vertrouwd van alle onderzochte landen.Vertrouwen en innovatie 
Voor het eerst onderzocht Edelman het verband tussen vertrouwen en innovatie. Van het algemene publiek vindt 48 procent dat innovatie te snel gaat en dat het met name wordt gedreven door hebzucht (72 procent) en de groeitargets van bedrijven (65 procent). Slechts zestien procent denkt dat innovaties ontwikkeld worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. "Het tempo van technologische ontwikkelingen is nog nooit zo hoog geweest", zegt Annemieke Kievit, General Manager, Edelman Nederland. "Hoewel innovatie een vertrouwensimpuls zou moeten geven, doet dit het niet vanzelfsprekend. Een groot aantal van de respondenten blijkt de motieven voor innovatie te wantrouwen. Soms lijkt het alsof bedrijven alleen vernieuwen omwille van het innoveren, zonder daadwerkelijk op een maatschappelijke of persoonlijke behoefte in te spelen. En dat terwijl 81 procent vindt dat een bedrijf winst kan maken en tegelijkertijd kan bijdragen aan een betere wereld."

Vertrouwen in sector geen garantie voor vertrouwen in innovatie in die industrie
De mate van vertrouwen in een bepaalde sector geeft geen garanties voor het vertrouwen in innovaties binnen die industrie. Zo is de technologiesector met 83 procent een van de meest vertrouwde sectoren, maar slechts 52 procent van het geïnformeerde publiek is ervan overtuigd dat het op verantwoorde wijze cloud computing ontwikkelt. Vertrouwen is ook hoog in de voedingssector (62 procent), maar genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen (32 procent) worden met meer scepsis bekeken. Hetzelfde geldt voor de energiesector (56 procent) en hydraulisch fractureren (fraccen, 38 procent).
Volgens de respondenten kan een bedrijf het vertrouwen in de innovaties binnen zijn sector doen groeien door testresultaten publiekelijk beschikbaar te maken (78 procent), samenwerkingen aan te gaan met geloofwaardige derde partijen (76 procent) en klinische studies of betatests uit te voeren (66 procent).

Vertrouwen in woordvoerders en mediabronnen
Academici en experts uit de industrie (75 procent), technische experts binnen een bedrijf (70 procent) en 'mensen zoals ikzelf’ (63 procent) blijven de meest geloofwaardige woordvoerders voor een bedrijf. Als content creators worden academische experts (73 procent) en vrienden en familie (70 procent) het meest vertrouwd; beroemdheden daarentegen het minst (21 procent). Traditionele media (69 procent) zijn nog steeds de meest betrouwbare bron voor algemene informatie en nieuws. ‘Owned’ (eigen) media, zoals de eigen websites en socialmediakanalen van bedrijven, heeft als mediabron een enorme sprong in geloofwaardigheid gemaakt; de helft van het geïnformeerde publiek (49 procent) vertrouwt de websites van bedrijven (2014: 38 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meerderheid werknemers met beperking ervaart belemmeringen op werkvloer
 Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity
 B2B-marketeers moeten koopgedrag bekijken om klanten te werven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vaklieden in en om het huis meest vertrouwd, adviseurs het minst
 Vertrouwen in zorgverzekeraars extreem laag
 Zeven adviezen voor oprechte verbinding met de klant in de financiële wereld
 Sleutel voor herstel vertrouwen financiële instellingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
top10
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Drie handige chat-apps voor op kantoor
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
Mijlpalen twintigers schuiven op
meer top 10