zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toekomstige pensioenuitkering daalt opnieuw

16 december 2014 - De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling is in het derde kwartaal acht procentpunt gedaald. Ten opzichte van begin dit jaar is de daling twaalf procentpunten.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan een pensioen tegemoet zien van 702 euro per maand. Vorig kwartaal was dat nog 772 euro per maand. Begin dit jaar lag de verwachte uitkering op 800 euro. Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt. Uit deze DC-benchmark blijkt verder dat de uitkering voor een 25-jarige twee procentpunt daalde ten opzichte van het vorige kwartaal. Oorzaak is een daling van de marktrente op de zeer lange termijn. Voor een 55-jarige daalde de benchmark zeven procentpunt.



Middelloonregeling voordeliger
De factor die de meeste invloed heeft op de verwachte pensioenuitkomst is de marktrente. Die is in het derde kwartaal van 2014 circa 0,3 procentpunt gedaald. Bij een lagere marktrente is het duurder om een pensioen aan te kopen. Het gevolg is een lagere uitkering.
"De daling van de index leidt ertoe dat de verwachte pensioenuitkering bij een beschikbare premieregeling iets lager ligt dan bij een middelloonregeling," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij Aon Hewitt. "Vorig kwartaal was dat nog andersom, al zijn de verschillen beperkt." De verwachte pensioenuitkomst van een middelloonregeling is gebaseerd op de Pensioenthermometer van Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bij houdt.

Risico’s bij werknemer
Driessen wijst erop dat werkgevers steeds vaker overstappen op beschikbare premieregelingen. "Daarmee leggen ze een deel van de risico’s bij de werknemer neer, zodat ze hun kosten kunnen beheersen. Bij een DC-regeling is het van groot belang waarin belegd wordt. Ook is het belangrijk goed in beeld te hebben wat de risico’s zijn in verhouding tot de te betalen premie."
De meeste beschikbare premieregelingen houden rekening met de leeftijd van de werknemer. Voor een oudere werknemer is het beleggingsrisico laag, zodat een slechte periode op de beurs niet kan leiden tot extreme daling van het pensioen. Voor een jongere werknemer kunnen grotere risico’s worden genomen met de beleggingen, omdat er langer de tijd is om te herstellen na een slechte periode op de beurs.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onderzoek vermogensopbouw als alternatief voor het huidige pensioen
 Werknemer kent pensioenverandering niet
 ‘Naar een eigentijds pensioenstelsel!’
 Dekkingsgraad verder gedaald door angst voor nieuwe recessie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10