zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Naar een eigentijds pensioenstelsel!’

13 november 2014 - De Vakcentrale voor Professionals (VCP) kiest ervoor om de sterke punten van ons huidige stelsel overeind te houden, maar is van mening dat het pensioenstelsel belangrijke aanpassingen nodig heeft.

"Individueel waar het kan, collectief waar dat verstandig is en solidair waar dat wordt geaccepteerd, zijn de uitgangspunten voor de denkrichting voor een nieuw pensioenstelsel," aldus VCP-voorzitter Gerrit van de Kamp.


 
Schrikbeelden
Er bestaan nogal wat schrikbeelden wanneer men kijkt naar de toekomst van ons pensioenstelsel. Het uiteenvallen van het stelsel met als gevolg ‘ieder voor zich’ en (mede daardoor) ‘een te laag pensioen’ zijn de voornaamste. Om deze schrikbeelden geen werkelijkheid te laten worden, is de VCP van mening dat er belangrijke aanpassingen nodig zijn.
 
Collectieve risicodeling
De VCP kiest ervoor de overstap te maken naar premieovereenkomsten met collectieve risicodeling. In de actieve fase bouwt de werkende een kapitaal op, dat op enig moment wordt omgezet in een levenslange pensioenuitkering. De dringende noodzaak tot transparantie en maatwerk vraagt om deze overstap. De VCP acht het noodzakelijk dat voor individuele deelnemers en gepensioneerden zichtbaar wordt wat het aandeel is in het totale pensioenvermogen en hoe dat is gewijzigd over het afgelopen jaar. Met een goede invulling van de zorgplicht kunnen er aan werkenden dan meer keuzemogelijkheden worden gegeven in het gewenste risicoprofiel en beleggingsbeleid. Naar keuze van de solidariteitskring in het pensioenfonds kunnen in meer of mindere mate risico’s collectief worden gedeeld tussen de kapitalen op de individuele pensioenrekeningen, bij de omzetting in de pensioenuitkeringen en in de uitkeringsfase. Bij het uitvoeren van de pensioenregeling moet de ruimte voor een langetermijnbeleggingsstrategie zo groot mogelijk worden. Samen met een voldoende hoge premie-inleg draagt dat bij aan het realiseren van een inkomensgerelateerd en koopkrachtbestendig pensioen.
 
Uitvoeringslandschap
De VCP kiest ervoor om het uitvoeringslandschap grotendeels hetzelfde te houden. Zij voegt er echter een nieuwe vorm aan toe, zodat alle werkenden langs de lijn van hun werkgever of opdrachtgever verplicht een pensioen opbouwen. Er komt een privaat nationaal pensioenfonds waarin zelfstandig werkenden en werknemers voor wie de werkgever geen eigen pensioenregeling heeft, verplicht pensioen opbouwen.

Pensioen is niet voor nu
De VCP vindt dat pensioen echt voor later is en pleit ervoor dit niet te vermengen met andere doeleinden, zoals zorg en wonen. Het beschermen van pensioen voor de oude dag voorkomt dat mensen verkeerde keuzes maken of verzuimen een pensioen op te bouwen en een beroep moeten doen op sociale voorzieningen.
De overstap op premieovereenkomsten met kapitaalsopbouw betekent een lastig transitievraagstuk. De VCP praat mee in de SER over mogelijke oplossingen.
 
Download hier ‘Naar een eigentijds pensioenstelsel!’.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jongeren: vrij reizen of leaseauto even belangrijk als goed pensioen
 Nederland daalt verder op wereldranglijst pensioenen
 Lage rente, lagere beschikbare premieregelingen
 Grote zorgen over tempo aanpassing pensioenregelingen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10