zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Top vijf datacentertrends voor 2015

9 december 2014 - Dimension Data nam de almaar veranderende datacenterwereld onder de loep en zet nu de vijf belangrijkste trends voor 2015 op een rij. Ook laat de ICT-dienstverlener zien welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben voor de business.

1. Groot wordt groter, klein wordt kleiner


De datacentermarkt staat aan de vooravond van een ongelofelijke transitie. En de snelheid waarmee deze verandering intreedt, neemt in 2015 jaar alleen nog maar toe. Kleinere, in-house datacenters worden steeds kleiner, terwijl de groei van megafaciliteiten juist onverminderd doorgaat. Veel bedrijven kiezen voor een Opex-model.
Het is in 2015 niet meer de vraag of, maar de vraag hoeveel van de workloads organisaties vanuit het datacenter naar de cloud kunnen brengen, en hoe snel dat kan. Dit heeft grote impact op het datacenter zelf. Organisaties moeten heroverwegen hoeveel datacenterruimte ze zelf nodig hebben en waar de overgebleven datacenterfaciliteiten heen moeten. Grote datacenters van bijvoorbeeld cloud-leveranciers zien alleen nog groei vanwege de workloads die bij ze worden ondergebracht door klanten die willen profiteren van het cloud-model, of als gevolg van de complexiteit van de bedrijfsvoering van complexe datacenters en de behoefte om die uit te besteden.

2. Het optimale uit automatisering halen
De tweede datacentertrend heeft alles te maken met technologie. Of beter gezegd: met het vermogen om daar het optimale uit te halen. Ben je van plan nieuwe technologieën aan te schaffen, dan is het zaak om een goed geïnformeerde beslissing te nemen. De markt verschuift van hard- en software op basis van componenten naar gebundelde technologieën waarin een grote rol voor automatisering is weggelegd. En het is niet eenvoudig om te bepalen hoe die technologieën dan samenwerken met de legacy-infrastructuren en workloads in een public cloud. Er is dus vraag naar partijen die zich richten op automatisering en op de integratie van Application Programming Interfaces (API’s) met bestaande technologieën.

3. Agile IT: ontdek de kunst van wat mogelijk is
IT-organisaties moeten de technologische ontwikkelingen gebruiken om de kunst van wat mogelijk is, te ontdekken. Veel IT-organisaties runnen hun datacenter op dezelfde manier als twintig jaar geleden. Voor zulke organisaties ligt er een grote kans om beter in te spelen op de behoeften van de klant en om kosteneffectiever te zijn. Er zal door IT-managers een cultuur gecreëerd moeten worden, waarin mensen, processen en software samenwerken en reageren op verandering. En dan niet alleen toegepast op ontwikkelingsmethoden, maar ook op de operationele IT. Dat levert niet alleen kostenbesparingen op – IT-teams zijn hiermee ook in staat nieuwe ideeën te testen zonder enige risico’s voor de bedrijfsvoering.

4. ‘Software-driven’ leidt tot ‘business value’
Veel organisaties vragen zich af hoe hun investeringen in het implementeren van Agile-methoden leiden tot concrete waarde voor hun organisatie. ‘Value stream mapping’ is daarvoor een uitstekend middel. Dit stelt bedrijven in staat de impact van hun werkzaamheden op de business in beeld te brengen en prioriteiten te stellen. Doordat bij het softwareontwikkelingsproces zoveel onderdelen betrokken zijn, is deze aanpak een essentiële stap. Daarnaast kunnen opensource-technologieën, zoals OpenStack en OpenDaylight, ook voor aanzienlijke toegevoegde waarde zorgen.

5. De hoogste tijd om meer waarde te halen uit informatie
Op dit moment zijn big data en analytics al hot topics in de markt. Toch staan deze onderwerpen bij veel organisaties nog in de kinderschoenen. Dat komt door nieuwe vormen van  samenwerking tussen IT-teams en andere businessunits. Datacenterprofessionals moeten verder kijken dan alleen naar het beheer van infrastructuren en het verlagen van storagekosten. Beslissingen over data en storage kunnen niet meer apart worden genomen. Het benodigde type storage is afhankelijk van wat je met je data gaat doen en hoe je dit gaat doen. Een opkomend begrip in de wereld van big data is object storage. Object storage maakt het voor gebruikers mogelijk om makkelijk en snel informatie te vinden en te selecteren.

Download hier de complete presentatie over de top vijf datacentertrends voor 2015.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Toenemende support voor mobility en BYOD prioriteit in datacenter
 Bezorgdheid over security beperkt datacenterconsolidatie en migratie naar de cloud
 30 procent van de IT-professionals oriënteert zich op Software Defined Datacenter
 Cloudverkeer wordt dominant in datacenters
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10