zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsmigranten steeds meer verbonden met onze arbeidsmarkt

4 december 2014 - Arbeidsmigranten raken steeds meer verbonden met onze arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), uitgevoerd door Conclusr Research, onder zijn leden die arbeidsmigranten bemiddelen.

Ze blijven relatief lang in ons land, hebben vaker een langer dienstverband dan de gemiddelde uitzendkracht, ze werken door het hele land en ze regelen steeds vaker zelfstandig woonruimte.


89.000 arbeidsmigranten worden door ABU-leden bemiddeld. Dat is bijna dertien procent van het totale aantal uitzendkrachten in Nederland. De ondervraagde leden verwachten een groei van vier procent in het komende jaar. Verreweg het grootste deel van de arbeidsmigranten is afkomstig uit Polen (87,4 procent) en werken voor het overgrote deel in de logistiek (30 procent), de voedingsindustrie (25 procent) en de tuinbouw (21 procent).

Door het hele land
De flexmigranten die de ABU-leden jaarlijks bemiddelen, leveren door het hele land een bijdrage aan de economie. De meeste flexmigranten zijn evenwel werkzaam in Flevoland, Noord-Holland, Haaglanden en Noord-Oost Brabant.

Veel langere dienstverbanden
Opvallend is het relatief grote aantal langere dienstverbanden dat de arbeidsmigranten krijgen. Tijdelijke en vaste dienstverbanden (fase-B- en fase-C-contracten) komen twee keer zo vaak voor dan gemiddeld bij alle uitzendkrachten.

Zelfstandige huisvesting
Een op de vijf arbeidsmigranten blijft een halfjaar of langer ononderbroken in Nederland. Een grote meerderheid gaat tussen de twee en vijf keer naar het thuisland gedurende de periode dat ze in dienst zijn van het uitzendbureau. Steeds vaker regelen arbeidsmigranten zelfstandig huisvesting. Voor twee op de drie flexmigranten wordt huisvesting door de uitzendonderneming verzorgd. De uitzender laat zich in de meerderheid bijstaan door een woonbemiddelaar.

Positief
Al met al levert het onderzoek van de ABU een positief beeld op van arbeidsmigranten in het uitzendwerk. "We zien hierin een bevestiging van de waarde van arbeidsmigranten voor onze economie. Uitzenders investeren in hun buitenlandse arbeidskrachten met opleiding en langduriger dienstverbanden. Ondertussen zien we dat de arbeidsmigranten steeds zelfstandiger en zelfbewust optreden. De steeds vaker voorkomende scheiding tussen baan en bed is een goede en gezonde ontwikkeling," aldus ABU-directeur Jurriën Koops.

Het gehele onderzoek vindt u hier

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Arbeidsmigrant kiest voor Nederland vanwege type werk
 België een van de meest aantrekkelijke landen voor kennismigranten
 Multicultureel management draagt bij aan succes internationale zaken
 Divers werknemersbestand leidt tot succes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10