zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Belastingdienst opnieuw populairste werkgever voor fiscalisten

2 december 2014 - Voor het derde jaar op rij is de Belastingdienst de populairste werkgever voor fiscalisten. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Werken in de Fiscaliteit dat Berenschot samen met Sdu houdt. Op de tweede plaats staat de rechterlijke macht, gevolgd door BDO Belastingsadviseurs op drie.

PwC en het wetenschappelijk onderwijs staan op vier en Loyens&Loeff op vijf. De topnotering verbaast Sam Hermans, directeur van het Employability Center van de Belastingdienst, 'zeker niet'. De Belastingdienst is niet alleen een grote werkgever met een aanzienlijke diversiteit aan banen, maar u krijgt er als medewerker ook snel veel verantwoordelijkheid, meent Hermans. Wat ook een rol speelt is dat de Belastingdienst de afgelopen tijd vele honderden mensen heeft aangenomen. Ook zou de work-life balance bij de Belastingdienst evenwichtiger zijn dan bij de advieskantoren.Werkaspecten
Werken in de Fiscaliteit is een onderzoek waarin fiscalisten worden bevraagd over alle aspecten van hun werk. Van primaire en secundaire beloning tot arbeidsmobiliteit, van duurzame inzetbaarheid tot het gebruik van social media.
Fiscalisten maken zich door de aantrekkende conjunctuur nu duidelijk minder zorgen dan in voorgaande jaren. De top drie van grootste zorgen: (1)bezuiniging arbeidsvoorwaarden, bevriezing salaris; (2)voortduren economische recessie; (3)afname vraag naar producten en diensten. Een zorg die niet in de top drie staat, maar met vijftien procent wel hoog scoort (positie 5) is de negatieve publiciteit rond het fiscale vak.
Vergeleken met andere sectoren wordt de laagconjunctuur in de fiscaliteit minder sterk gevoeld. Toch werd ook hier bij 28 procent van de organisaties gevraagd aan medewerkers om in te leveren. Dat gebeurde vooral door het afzien van de reguliere salarisverhoging ('nullijn').

Eigen bijdrage
Opvallend is dat het aantal fiscalisten dat zegt een eigen bijdrage te leveren in de financiering van opleiding, training of cursus toeneemt: achttien procent in 2014 tegen veertien procent in 2012. Vaak gaat het daarbij om een forse bijdrage: 56 procent van de respondenten geeft aan meer dan driekwart van de kosten zelf te hebben opgehoest.

Demotie
Bij tien procent van de organisaties in de fiscaliteit wordt demotie toegepast, terwijl het bij acht procent van de organisaties wordt onderzocht (bij 57 procent van de organisaties is het niet aan de orde). Daarmee wordt demotie als instrument in het kader van employability bij fiscalisten relatief weinig toegepast: uit onderzoek blijkt dat 28 procent van de Nederlandse organisaties demotie toepast, en twintig procent de mogelijkheden onderzoekt.

Op zoek
Op dit moment is zestien procent van de fiscalisten op zoek naar ander werk. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Fiscalisten lijken sowieso meer honkvast dan andere beroepsgroepen. Hoewel slechts zestien procent van de fiscalisten ander werk zoekt, zegt 32 procent te zijn benaderd door een headhunter.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor
 60’ers vaker inkomen, minder vaak uitkering of pensioen
 Een op de vijf financiële dienstverleners denkt niet aan GDPR-vereisten te voldoen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tijddruk grootste uitdaging bij voorbereiding jaarcijfers
 Oratie: belastinghervorming Commissie Van Dijkhuizen kan ingrijpender
 Nederlands fiscaal vestigingsklimaat steeds minder onderscheidend
 Compliance en reporting integreren: bittere noodzaak
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor (1) 
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
top10
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
Rijksoverheid heeft informatiebeveiliging en IT-beheer nog niet op orde
Generatie Z is het meest productief op een druk kantoor
meer top 10