zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagverzoek door werknemer geeft hoogste ontslagvergoeding

4 november 2014 - Als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt op verzoek van een werknemer is de ontslagvergoeding hoger dan indien het verzoek afkomstig is van de werkgever. Deze opmerkelijke uitkomst volgt uit een dossier-analyse van Ontslagspecialist.

Een werkgever kan ontslag van een werknemer verzoeken aan de kantonrechter. Dat is vrij algemeen bekend. Minder bekend is dat ook de werknemer om zijn eigen ontslag kan verzoeken bij de kantonrechter. Ontslagspecialist heeft de hoogte van de toegekende ontslagvergoedingen van beide soorten procedures onderzocht. Het onderzoek betrof 400 dossiers waarbij de arbeidsovereenkomst is ontbonden via een uitspraak van de kantonrechter. Bij 381 van deze dossiers is het ontslagverzoek ingediend door de werkgever. In de overige 21 gevallen is het ontbindingsverzoek ingediend namens de werknemer. Een werknemer kan bijvoorbeeld een ontbindingsverzoek indienen als de arbeidsrelatie ernstig is verstoord.De uitkomst
Het dossier onderzoek heeft een opvallende uitkomst. De gemiddelde ontslagvergoeding bedroeg bij ontslagverzoeken ingediend door de werkgever  35.786 euro, terwijl de gemiddelde ontslagvergoeding 41.655 euro bedroeg bij zaken waarbij de werknemer het initiatief nam tot ontslag via de kantonrechter.

De verklaring
In veel gevallen wordt werknemers afgeraden een ontslagverzoek bij de kantonrechter in te dienen. Naast de kosten die een gerechtelijke procedure met zich meebrengt, is het niet altijd mogelijk een ww-uitkering te krijgen indien de werknemer zelf een ontslagverzoek indient. In het algemeen zal de werknemer pas zijn zaak voor de rechter brengen indien de arbeidsrelatie ernstig is verstoord en werkgever daar aantoonbaar ‘schuldig’ aan is ( denk aan seksuele intimidatie, slechte arbeidsomstandigheden, pesten op het werk). De schuld (verwijtbaarheid) van werkgever aan de verstoorde relatie leidt tot de hoge(re) ontslagvergoeding.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht redenen om te kiezen voor outplacement
 Ontslagvergoeding? Goudenhanddruk? Wat moet ik ermee?
 Aarzelende manager oorzaak van hoge ontslagvergoedingen
 Slecht functionerende werknemers krijgen hoge ontslagvergoeding
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10