zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse banken vaag over belastingontwijking

4 september 2014 - De meeste Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen, of verlenen diensten aan daar gevestigde bedrijven. Zeven van hen zijn vaag over de maatregelen die zij nemen om bij die activiteiten belastingontwijking te voorkomen.

ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot kunnen daarmee niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking. Dit blijkt uit het praktijkonderzoek 'Dutch Banks and Tax Avoidance' dat de Eerlijke Bankwijzer publiceerde.



Fiscus omzeilen
Zo bestaat er een reëel risico dat ABN AMRO het mogelijk maakt voor particuliere klanten om de fiscus te omzeilen door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey en Luxemburg, Hetzelfde geldt voor Van Lanschot vanuit Zwitserland. Ook bij de rol van investeringsfondsen van bank-verzekeraars ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en de Kaaimaneilanden zijn vraagtekens te plaatsen. Verschillende banken verlenen financiering aan bedrijven via constructies in belastingparadijzen. Zo heeft Rabobank meer dan vijftig dochterondernemingen en joint-ventures in belastingparadijs Delaware. Aegon, Delta Lloyd en Rabobank zijn niet helder over de rol van hun vestigingen in Bermuda, Ierland en Curaçao, in relatie tot de belasting die zij zelf afdragen.
Bij het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat ASN Bank, SNS Bank en Triodos Bank betrokken zijn bij internationale belastingontwijking. ABN Amro liet in reactie op dit praktijkonderzoek weten vanaf volgend jaar een overzicht te publiceren van de winsten en belastingbetalingen in alle landen waar de bank actief is.

Ontwikkelingslanden
Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer: "Door belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden miljarden aan inkomsten mis, die zij dringend nodig hebben voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en de stimulering van hun economie. Maar ook Nederland loopt schade op. Van banken mag je verwachten dat zij er alles aan doen om te voorkomen dat zij belastingontwijking door klanten in de hand werken. En uiteraard moeten zij zelf eerlijk belasting afdragen in landen waar ze actief zijn. Wij roepen banken op hier veel transparanter over te zijn en aan te tonen dat zij belastingontwijking uitsluiten."
Uit het praktijkonderzoek blijkt een groot gebrek aan transparantie van banken over hun dochterondernemingen en hun activiteiten in belastingparadijzen. Lijsten van dochterondernemingen, die banken moeten indienen bij de Kamer van Koophandel, blijken vaak niet te kloppen.
Verder publiceerde Rabobank nog geen gegevens over de omzet en het aantal werknemers per land, ook al schrijft de Europese kapitaalrichtlijn voor dat banken dit vóór 1 juli 2014 hadden moeten doen. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Liquidatie dochterbedrijven fiscaal aantrekkelijk'
 Verdeling welvaart ook in Nederland steeds oneerlijker
 PvdA wil belastingontwijking multinationals aanpakken
 Eerlijk belastingstelsel kan arme landen 100 procent meer inkomsten opleveren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10