zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties nog onvoldoende voorbereid op schaarste

23 juni 2014 - De arbeidsmarkt voor externe managers en professionals trekt aan. Het aantal interim managers in opdracht stijgt, de verwachtingen over de vraag naar interim management zijn positief, met name waar het gaat om de vraag naar project- en programmamanagers.

Een en ander blijkt uit de elfde editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. 54 procent van de respondenten geeft aan dat de vraag naar deze groep gaat toenemen. In het onderzoek geven 484 interim managers  –actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2014 ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast is ook de andere kant van de tafel onderzocht (opdrachtgeverszijde). 212 managers en directeuren is gevraagd naar hun verwachtingen over het aanbod van managementfuncties in de organisatie waarin zij actief zijn.Schaarste
Het aantal vacante posities zal toenemen is de verwachting van een deel van de responsgroep. De belangrijkste reden die is genoemd voor het ontstaan van vacante posities is vervanging.  Uit het onderzoek blijkt verder dat het gemiddeld 12 weken duurt voordat een gezochte manager uiteindelijk een arbeidsovereenkomst aanvaardt. "Wij verwachten dat deze termijn zal oplopen," aldus Marleijn de Groot, partner bij Schaekel & Partners, "zeker gezien de relatieve schaarste die aan het ontstaan is." "Bedrijven en organisaties leven nog in de veronderstelling dat zij kandidaten voor het uitkiezen hebben. Voor bepaalde functies echter binnen de ‘gewilde’ leeftijd (35-44 jaar) is dat beeld misplaatst en zal de kandidaat ‘verleid’ moeten worden," aldus Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel & Partners.

Gewilde managers
65 procent van de respondenten is ten tijde van het onderzoek actief in een opdracht. Dit is 4 procent meer dan een jaar geleden. De leeftijdscategorie 35-44 jaar scoort het hoogst: 89 procent van hen geeft aan in opdracht te zijn. "De stijging die wij nu zien is zeer opmerkelijk", aldus Piet Hein de Sonnaville. "Met name in deze leeftijdscategorie zien wij een sterke omslag in de markt, die in relatief korte tijd heeft plaatsgevonden, maar nog niet breed wordt ervaren. Vooral jonge managers met specifieke know how zijn weer gewild. Wij zien dat nogal wat organisaties nog niet slagvaardig genoeg handelen om hen binnen te krijgen."

Uurtarieven
De stijging van de vraag betekent nog niet dat het uurtarief zal oplopen op korte termijn, integendeel, het afgelopen halfjaar liet zelfs een kleine teruggang van de tarieven zien. Wel worden tijdelijke opdrachten langer, ook deze editie van het onderzoek toont dit weer aan. "Wij zien nu al dat de markt van vast en tijdelijk in elkaar overvloeit. Soms hebben mensen een arbeidsovereenkomst, soms is sprake van een tijdelijk contract", aldus De Sonnaville. Daarnaast is een nieuw type werknemer aan het ontstaan de hybride. "Zij hebben naast hun baan een tijdelijke betaalde opdracht (of omgekeerd)," aldus Marleijn de Groot.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Stap uit de sprookjeswereld en stop het (digitale) zwart-wit-denken
 2020 wordt het jaar van gepersonaliseerd entertainment
 Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR: de ‘War for talent’ blijft uit, wat nu?
 Voorlopig nog geen ‘war for talent’
 Arbeidsmarkttrends 2013: innoveren en investeren in personeel
 Talentmanagement, van papier naar praktijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
meer top 10