zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Organisaties nog onvoldoende voorbereid op schaarste

23 juni 2014 - De arbeidsmarkt voor externe managers en professionals trekt aan. Het aantal interim managers in opdracht stijgt, de verwachtingen over de vraag naar interim management zijn positief, met name waar het gaat om de vraag naar project- en programmamanagers.

Een en ander blijkt uit de elfde editie van de Interim Index van Schaekel & Partners en Nyenrode Business Universiteit. 54 procent van de respondenten geeft aan dat de vraag naar deze groep gaat toenemen. In het onderzoek geven 484 interim managers  –actief op management- en directieniveau- hun visie op hoe de markt zich in de tweede helft van 2014 ontwikkelt. Zij zijn gemiddeld tien jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast is ook de andere kant van de tafel onderzocht (opdrachtgeverszijde). 212 managers en directeuren is gevraagd naar hun verwachtingen over het aanbod van managementfuncties in de organisatie waarin zij actief zijn.Schaarste
Het aantal vacante posities zal toenemen is de verwachting van een deel van de responsgroep. De belangrijkste reden die is genoemd voor het ontstaan van vacante posities is vervanging.  Uit het onderzoek blijkt verder dat het gemiddeld 12 weken duurt voordat een gezochte manager uiteindelijk een arbeidsovereenkomst aanvaardt. "Wij verwachten dat deze termijn zal oplopen," aldus Marleijn de Groot, partner bij Schaekel & Partners, "zeker gezien de relatieve schaarste die aan het ontstaan is." "Bedrijven en organisaties leven nog in de veronderstelling dat zij kandidaten voor het uitkiezen hebben. Voor bepaalde functies echter binnen de ‘gewilde’ leeftijd (35-44 jaar) is dat beeld misplaatst en zal de kandidaat ‘verleid’ moeten worden," aldus Piet Hein de Sonnaville, partner bij Schaekel & Partners.

Gewilde managers
65 procent van de respondenten is ten tijde van het onderzoek actief in een opdracht. Dit is 4 procent meer dan een jaar geleden. De leeftijdscategorie 35-44 jaar scoort het hoogst: 89 procent van hen geeft aan in opdracht te zijn. "De stijging die wij nu zien is zeer opmerkelijk", aldus Piet Hein de Sonnaville. "Met name in deze leeftijdscategorie zien wij een sterke omslag in de markt, die in relatief korte tijd heeft plaatsgevonden, maar nog niet breed wordt ervaren. Vooral jonge managers met specifieke know how zijn weer gewild. Wij zien dat nogal wat organisaties nog niet slagvaardig genoeg handelen om hen binnen te krijgen."

Uurtarieven
De stijging van de vraag betekent nog niet dat het uurtarief zal oplopen op korte termijn, integendeel, het afgelopen halfjaar liet zelfs een kleine teruggang van de tarieven zien. Wel worden tijdelijke opdrachten langer, ook deze editie van het onderzoek toont dit weer aan. "Wij zien nu al dat de markt van vast en tijdelijk in elkaar overvloeit. Soms hebben mensen een arbeidsovereenkomst, soms is sprake van een tijdelijk contract", aldus De Sonnaville. Daarnaast is een nieuw type werknemer aan het ontstaan de hybride. "Zij hebben naast hun baan een tijdelijke betaalde opdracht (of omgekeerd)," aldus Marleijn de Groot.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op drie werkenden fantaseert weleens over collega
 Drie plus- en minpunten van een zakelijke prepaid creditcard
 Klantervaring is belangrijker voor succesvolle supply chain dan lage kosten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR: de ‘War for talent’ blijft uit, wat nu?
 Voorlopig nog geen ‘war for talent’
 Arbeidsmarkttrends 2013: innoveren en investeren in personeel
 Talentmanagement, van papier naar praktijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Marketeers besteden video steeds meer uit (1) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (1) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
Vijf eigenschappen van succesvolle CEO's (1) 
De cloud is nog ongrijpbaar voor veel senioren  (1) 
Wereldwijde faillissementen stijgen nog sneller dan verwacht (1) 
De kater na carnaval: feestvierders nemen vrije dagen op  (1) 
top10
De meest populaire werkgevers per provincie
De top tien startups waar talent wil werken
40 procent vindt zijn/haar baan niet zinvol
Marketeers besteden video steeds meer uit
CISO’s worstelen met beveiligingsbudget en minder vaardig personeel
Werknemer niet enthousiast over nieuwe werkgever
Zorgmedewerkers zien al twee jaar geen verbetering in ICT-voorzieningen
De waarde van een post mortem onderzoek na een cyberaanval
Optimaliseer de software supply chain voor meer succes
Ruim 50 procent wil ook lid van Koningshuis als designated survivor
meer top 10