zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

1,3 miljoen personen in Nederland op zoek naar een baan

15 mei 2014 - De gemiddelde arbeidsmarktwaarde van de Nederlandse werknemer is in het eerste kwartaal van 2014 met 0,4 punt gestegen tot 60,1. Daarmee verbetert de huidige arbeidsmarktsituatie en is de verwachting dat dit in de komende zes tot twaalf maanden verder doorzet.

Belangrijkste reden is de aantrekkende vraag naar arbeid en het dalende aanbod van werknemers die zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Het perspectief van IT en technische beroepen is onverminderd goed, terwijl het perspectief in 2014 voor met name functies op VMBO- en MBO-niveau negatief is, met als uitschieter functies in de verpleging en verzorging. Dit blijkt uit uitgebreide analyses van Intelligence Group, gepubliceerd in het rapport ‘Arbeidsmarktontwikkelingen Q1-2014; kansen en knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt’



Gemiddelde zoekduur voor een baan: 6,3 maand
Nu de gemiddelde arbeidsmarktwaarde weer stijgt, zal de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan weer dalen. Momenteel ligt de gemiddelde zoekduur op ruim zes maanden. De vraag naar personeel is in alle functiegebieden waar te nemen, behalve verpleging/verzorging. Bij de aantrekkende vraag zien we tegelijkertijd een dalend aanbod van werknemers, waardoor de arbeidsmarktkans van een baanzoeker toeneemt. Op dit moment zijn 1,3 miljoen mensen actief op zoek naar een (nieuwe) baan, een op de zes personen (16,5 procent) op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het aantal actieve baanzoekers is ten opzichte van 2013 dalend mede ingegeven door het discouraged workers effect, maar ten opzichte van een markt in evenwicht (dertien procent) nog steeds relatief groot. Van de werklozen geeft 73,7 procent aan actief op zoek te zijn naar werk.
Nu de vraag naar arbeid toeneemt en tegelijkertijd het aanbod daalt, neemt de arbeidsmarktwaarde -en daarmee de kans om werk te vinden- van de gemiddelde Nederlandse werknemer toe. In het eerste kwartaal van 2014 is de gemiddelde arbeidsmarktwaarde in Nederland gestegen tot 60,1. Deze arbeidsmarktwaarde verschilt sterk per functie, sector en regio. "Steeds vaker rekenen werkgevers de arbeidsmarktwaarde uit van de eigen werknemers in het kader van duurzame inzetbaarheid en het inrichten van sociale plannen. Net zoals in bijvoorbeeld voetbal of honkbal, hebben werkgevers steeds meer grip op de (toegevoegde) waarde van het eigen personeel. Individuele arbeidsmarktwaarden geven daarmee een geheel nieuwe en actuele dynamiek in arbeidsmarktanalyses," aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group

ICT, Bouw en techniek de meest kansrijke functies in Nederland
De drie meest kansrijke functiegebieden in Nederland zijn ICT, Bouw en Techniek. Alle drie op HBO niveau en met een gemiddelde baanzoekduur van een maand.  Ook de sectoren met relatief veel technici en IT gerelateerde functies doen het goed. Zo ligt de employability van werknemers in onderhoud, installatie en reparatie, ICT en Telecommunicatie beduidend hoger dan het Nederlands gemiddelde. Het minst kansrijke functiegebied in de huidige arbeidsmarkt is Toerisme, sport en persoonlijke verzorging op VMBO niveau. De gemiddelde baanzoekduur in dit functiegebied is elf maanden.  De slechtste vooruitzichten zijn er in het functiegebied verpleging/verzorging, zowel op VMBO als op MBO-niveau.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werksfeer belangrijker dan geld
 Kans op werk het grootst in eerste maanden werkloosheid
 Zes op de tien personen teleurgesteld bij start nieuwe baan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10