zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Secretaressedag: zin of onzin?

17 april 2014 - Vandaag is het weer Secretaressedag. De dag dat, traditiegetrouw, de secretaresse in het zonnetje wordt gezet door haar leidinggevende. Een Amerikaans initiatief waar sinds 1989 ook in Nederland aandacht aan wordt besteed.

Maar doet deze dag wel recht aan het vak van secretaresse? Een vak dat zich enorm heeft ontwikkeld. Pro Assistance is van mening dat Secretaressedag een achterhaald fenomeen is geworden.



Sneu hoekje
Een speciale dag in het leven roepen voor een specifieke groep mensen impliceert dat deze mensen ondergewaardeerd worden en niet op de juiste waarde worden geschat. "We zetten de secretaressen daarmee in een sneu hoekje," stelt Miranda van Mondfrans, eigenaar van Pro Assistance. "En dat is nu precies het hoekje waar deze doelgroep niet in thuis hoort." Door de verdere automatisering en digitalisering, met als gevolg de globalisering en de veel snellere manier van werken, heeft het vak zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Daarnaast wordt het steeds inhoudelijker; er wordt een hoog denkniveau gevraagd, soms zelfs universitair. "Secretaressen zijn professionele ondersteuners die niet alleen meer operationeel zijn, maar ook meedenken, pro-actief zijn en zelfstandig kunnen handelen. En zij weten waar het om draait in een organisatie."

Waardering voor professionaliteit
Met het tonen van waardering is natuurlijk niets mis. Maar om dit nu op een vastgestelde dag, enigszins geforceerd en onder druk van de commercie te doen, dat slaat de plank finaal mis volgens Van Mondfrans. "Daar zijn secretaressen niet bij gebaat. Veel meer heeft deze groep aan waardering voor hun professionaliteit, wederzijds respect en de nodige terzake doende vakopleidingen of lidmaatschap van een vereniging."

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Secretaresse: van werken vóór naar werken mét de manager
 Tien trends om rekening mee te houden voor future-proof secretaresses
 Traditionele secretaresse op haar retour
 Secretaresse schudt traditionele rol van zich af
 
 
reacties
 
JH Nicolai  |   | 
17-04-2014
 | 
08:33 uur
Zullen we dan van moederdag, vaderdag, valentijn etc dan ook maar geen speciale dag meer maken? Hebben zelf een bloemenzaak, maar elke branche heeft dit soort dagen nodig.
Furgill  |   | 
17-04-2014
 | 
10:15 uur
Laten we dan ook maar meteen stoppen met moeder- en vaderdag...
Pro Assistance  |   | 
17-04-2014
 | 
10:45 uur
Beste JH Nicolai,
Het gaat er uiteraard niet om dat de secretaressen geen bloemetje mogen krijgen van hun leidinggevende. Wat ons betreft mag dat elke dag gebeuren, maar dat geldt dan voor alle functiegroepen.
Als Secretaressedag nu eens een dag voor alle professionals zou worden (''de dag van de professional'')? Dan worden er bovendien ook nog veel meer bloemen verkocht ...
Karen  |   | 
17-04-2014
 | 
11:26 uur
Ik ben het wel met Miranda eens. Het is inderdaad sneu, dat er een verplichte dag is om waardering voor ons vak te tonen. Ik ben elke dag trots op hetgeen ik doe.
Toon  |   | 
18-04-2014
 | 
00:35 uur
Ben blij met uw stelling. Ik had vroeger in ons bedrijf verschillende vrouwelijke medewerkers, nu heb ik geen vrouwelijke medewerkers, het is trouwens ook een ander soort van bedrijf. De ''Secretaressedag'' was altijd voor ons een stress-dag: ''Is dit goed genoeg''? Die ''Secretaressedag'' is een opgeklopt feestje, opgeklopt door iedereen die er baat bij heeft. Te beginnen van de begunstigde (die je er goed aan herinneren op voorhand) tot en met de leverancier van de feestproducten. Eerst kreeg alleen de secretaresse bloemen/pralines. Daarbij gaf ik een dikke knuffel en een zoen. Oppassen! Is dit nog altijd ''Politiek correct?'' Nu kan je er best problemen mee krijgen: ongewenste contacten! Het meisje van de facturatie zag je dan zo denken: en ik dan, mijn werk minderwaardig? De meisjes van de werkplaats waren al helemaal tilt geslagen. Dan hebben wij dat het volgende jaar veranderd naar: ''De dag van de vrouwelijke medewerker''. Vrede in het hoenderhok (Oei! Nog steeds ''politiek correct?'')is belangrijk. Iedereen bloemen of pralines, een knuffel en een zoen. Op het gevaar af van ongewenste intimiteiten! Op het einde stelde ik mij de vraag: waar ben ik mee bezig? Afschaffen die handel. Gevolg: het jaar nadien is die dag de zon opgegaan en ondergegaan, er is gewerkt en dat was het. Niemand heeft nadien nog ooit een woord gerept over de ''Secretaressedag''. Secretaressedag: zinloos. Oppassen! De andere vrouwelijke medewerkers kunnen nog lastig doen voor de ''Commissie discriminatie en gelijke kansen'' dat is pas ''Politiek correct''. Nu niet zeuren over de omschrijving: we hebben het allemaal zo gewild, daar betalen we onze politici voor. Toch?
Frank  |   | 
18-04-2014
 | 
12:28 uur
Het is maar hoe je ertegen aan kijkt. Als je vindt dat je deze beroepsgroep in een hoekje wordt gestopt is dat jou eigen mening en kijk je zo tegen het beroep aan. Als we toch een dag willen reserveren voor een bepaalde beroepsgroep dan maar voor alle beroepsgroepen. Komt dit ten goede voor de economie.
Nu even zonder geintje: als de verhouding binnen een bedrijf goed is dan weet iedere medewerker dat hij op zijn kwaliteiten wordt geschat en geacht en als dit ook regelmatig in het bijzijn van iedere medewerker wordt uitgesproeken dan is zo een dag echt niet nodig. Want een welgemeende schouderklop met complimenten is meer waard dan zo een dag die veel stress met zich mee brengt.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10