zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander verwacht stabilisatie of prijsstijging woningen

7 april 2014 - Bijna 70 procent van de Nederlanders verwacht de komende twee jaar stabilisatie of een prijsstijging op de woningmarkt. De verwachte prijsstijging bedraagt 3,5 procent. In stedelijk gebied is de verwachte prijsstijging 33 procent hoger dan in landelijk gebied.

Ook hebben de huidige regels voor woninghypotheken een belemmerend effect op de mobiliteit van de woningmarkt. Multiscope ondervroeg in opdracht van Obvion  ruim 1000 Nederlanders naar hun bevindingen en ervaringen van de woningmarkt. Bijna een kwart van de respondenten ervaart de aangescherpte regels rond de hypotheekrenteaftrek als belemmerend bij de aankoop van een nieuwe woning. Door de aangescherpte regels voor het maximale hypothecaire krediet moeten consumenten vaker eigen geld meebrengen. Bijna 40 procent ziet dit als een struikelblok.



Restschuld
Ronald Touwslager, Directie-Voorzitter Obvion: "Het algemene beeld herkennen we. We zien dat de markt langzaamaan weer aantrekt en het consumentenvertrouwen toeneemt. Dat krijgen we ook terug van de adviseurs met wie we samenwerken. In de aangescherpte regelgeving lijkt sprake van een overgangsperiode, van optimaal profiteren van fiscale aftrek door schulden te maken naar meer sparen vooraf. Ik denk dat voor de korte termijn geldt dat  vooral de restschuldproblematiek belemmerend werkt voor  de mobiliteit op de woningmarkt."

Stad versus platteland
Stadsbewoners zijn optimistischer over de waardestijging dan mensen op het platteland. Respondenten uit de stad verwachten 33 procent meer waardegroei ten opzichte van respondenten die wonen in landelijk gebied. Touwslager: "In stedelijk gebied is sowieso meer vraag naar woningen en vindt er meer herstructurering plaats. Doordat steden een nieuw karakter krijgen kunnen de woningprijzen daar dan ook sneller stijgen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwbouwkoper slechter af met nieuw bouwtoezicht
 Aantal koopwoningen van minder dan een ton verdubbeld
 Vermogen Nederlanders opnieuw gedaald
 Woningmarkt veert op met sterke regionale verschillen
 
 
reacties
 
Stefan Starre  |   | 
14-04-2014
 | 
14:55 uur
Het meebrengen van eigen geld om een hypotheek af te sluiten zal voor veel beginnende woningkopers een struikelblok zijn. Maar het is aan de ene kant ook goed dat deze nieuwe regeling er is, hiermee wordt deels voorkomen dat jonge gezinnen in de schulden komen. Doordat zij de hypotheek niet meer kunnen betalen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10