zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wereldwijde IPO-markt beleeft sterkste eerste kwartaal sinds 2011

4 april 2014 - De wereldwijde IPO markt is het eerste kwartaal van 2014 positief gestart met veel IPO-activiteit wereldwijd, zo blijkt uit de EY Global IPO Trends: Q1 2014. In totaal zijn er in 239 transacties circa USD 44,3 miljard opgehaald, waarmee de versnelling op de markt sinds eind 2013 is voortgezet.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 lag het aantal deals 47 procent hoger en werd 82 procent meer kapitaal aangetrokken, waarmee dit het actiefste eerste kwartaal sinds 2011 is.



2014 wordt een uitstekend jaar voor beursintroducties
René Coenradie, leider van het IPO Center of Excellence van EY: "Door de combinatie van stijgende aandelenindices en minder volatiliteit had de wereldwijde IPO-markt in het eerste kwartaal een vliegende start. Wij verwachten dat dit duidt op een blijvend hoger activiteitenniveau in de hele eerste helft van 2014."

Financiers zijn een belangrijke stimulans
Wereldwijd beschouwd waren private equity (PE) en venture capital (VC) belangrijke stimulerende factoren achter de beursintroducties in het eerste kwartaal. Bij 33 procent van de transacties wereldwijd ging het om PE en VC ondernemingen. Coenradie: "Onze verwachting is dat PE-firma’s de kansen zullen blijven aangrijpen die de IPO-markt biedt. Hiermee kunnen ze hun portfolio’s opschonen, winsten voor beleggers realiseren en verkoopwinsten aanwenden voor herinvesteringen."

Beurzen op het Chinese continent weer open
In het eerste kwartaal van 2014 was Azië met 103 IPO’s, die samen USD 16,9 miljard opbrachten, de actiefste regio. In aantallen transacties namen de Aziatische beurzen 43 procent van de wereldwijde IPO-activiteiten voor hun rekening en 38 procent gemeten naar aangetrokken kapitaal. "Het aantal beursgangen in Azië zal groot blijven," aldus Coenradie. "Aangezien de heropening van de beurzen op het Chinese continent de voorspelde toevloed aan introducties tot gevolg heeft en de pijplijn nog zo’n 700 bedrijven bevat die ook naar de beurs willen.’ De grootste activiteit vond op het Chinese continent plaats, met 44 introducties, die samen USD 5,3 miljard ophaalden. Van de twintig grootste IPO’s vonden er zeven in Azië plaats, waaronder de grootste: de beursnotering van HK Electric Investments Ltd aan de HKEx in januari ter waarde van USD 3,1 miljard. De Japanse beurzen hadden drie noteringen in de top twintig, de beurs van Shanghai twee en de Bursa Malaysia een.

Prima prestatie van de VS
Gemeten naar het wereldwijd aangetrokken kapitaal eindigde de NYSE in het eerste kwartaal van 2014 als eerste, terwijl de NASDAQ als vijfde eindigde. Samen werd er op deze beurzen USD 11,6 miljard aangetrokken met 68 noteringen. In 2014 is tot dusver bij 72 procent van het aantal deals en 86 procent van het aangetrokken kapitaal in de VS sprake van PE- en/of VC-firma’s die achter de ondernemingen staan. ‘Door de combinatie van aantrekkelijke waarderingen en gunstige koersontwikkelingen volgend op beursintroducties stimuleren PE en VC-firma’s hun deelnemingen actief om naar de beurs te gaan," aldus Coenradie.
Omdat bedrijven trachten van het momentum van de Amerikaanse kapitaalmarkten gebruik te maken, blijft de VS ook vanuit de hele wereld beursintroducties aantrekken. In het eerste kwartaal van 2014 waren er elf buitenlandse noteringen, die in het vierde kwartaal van 2014 samen USD 1,9 miljard opbrachten. Dat is zestien procent van de IPO’s in de VS, zowel in aantal als in waarde, terwijl voor in de rest van 2014 nog hogere aantallen transacties worden voorzien. Verder worden er in de komende maanden een aantal deals van meer dan een miljard dollar verwacht, zoals Alibaba en JD.com. In februari ging het Nederlandse biotechnologiebedrijf UniQure naar Nasdaq en haalde daar USD 92 miljoen op.
Wat de diverse sectoren merkt Coenradie op: "Onze verwachting is dat bedrijven in de sectoren gezondheidszorg, technologie en energie in geheel 2014 de motor achter de transactieactiviteiten blijven vormen. Nu het vertrouwen is toegenomen, zijn Amerikaanse beleggers meer dan ooit bereid om baanbrekende, innovatieve ondernemingen te steunen, die een hoger risicoprofiel hebben, maar aanzienlijke groeimogelijkheden op langere termijn bieden."

Verenigd Koninkrijk aan de leiding in EMEIA
In de regio EMEIA was in het eerste kwartaal van 2014 sprake van 58 IPO’s, die samen USD 14,4 miljard opleverden. In aantal is dat een toename van negen procent en in aangetrokken kapitaal een toename van 108 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2013. Op de hoofdbeurs in het VK vonden acht beursnoteringen plaats met een totale waarde van USD 4,6 miljard, terwijl op de beurs voor kleinere fondsen, de AIM, 16 IPO’s plaatsvonden, voor een totaal van USD 2,0 miljard. Samen ging het om 41 procent van het totale aantal transacties in de regio EMEIA en 45 procent van het aangetrokken kapitaal. In Europa vertonen de aandelenindices een opwaartse beweging en het vertrouwen onder PE-firma’s, bedrijven en beleggers maakt dezelfde ontwikkeling door. Op grond van het sterke momentum voor IPO’s dat al in 2013 inzette, is het beurssentiment in het Midden-Oosten en Noord-Afrika eveneens positief. Het Franse kabelbedrijf Altice ging in januari naar Euronext Amsterdam, waarbij twee miljard dollarwerd opgehaald.

Vooruitzichten voor de tweede helft van 2014 zonnig
Tot slot merkt Coenradie op: "Wij verwachten dat de in het eerste kwartaal van 2014 ingezette sterke groei in het tweede kwartaal en in de tweede helft van 2014 wordt doorgetrokken. Onder voorbehoud van ingrijpende geopolitieke ontwikkelingen ziet de wereldwijde pijplijn er uiterst gezond uit. Wij denken dat er IPO-activiteiten te verwachten zijn vanuit een heel scala aan geografische markten en diverse sectoren, waaronder technologie, vastgoed, energie en gezondheidszorg."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groeiversnelling Mexicaanse economie zet door in 2014
 Betere vooruitzichten voor wereldwijde IPO-activiteit in 2013
 Beursintroducties wereldwijd scherp gedaald
 Kapitaal door beursintroducties stijgt met 141 procent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10