zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betere vooruitzichten voor wereldwijde IPO-activiteit in 2013

25 maart 2013 - De wereldwijde IPO-activiteit is in het eerste kwartaal van 2013, gemeten naar aangetrokken kapitaal, tot nu toe gestegen met een procent. Dit blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Het aantal transacties is met 42 procent gedaald (118 beursintroducties waarbij in totaal USD 18,2 miljard werd opgehaald) vergeleken met het eerste kwartaal van 2012 (toen 204 beursintroducties goed waren voor in totaal USD 18,0 miljard).

Daarnaast blijkt uit de Global IPO pipeline analysis van Ernst & Young dat er vóór het eind van dit kwartaal nog 31 beursintroducties op het programma staan, waarbij nog eens USD 5,0 miljard wordt aangetrokken. 



Grootste transactie
De grootste transactie tot dusver dit kwartaal was de notering, via een carve-out, van de Amerikaanse farmaceutische onderneming Zoetis Inc voor USD 2,6 miljard. Wereldwijd waren er dit kwartaal vijf IPO’s met een aangetrokken bedrag van meer dan USD 1,0 miljard, vergeleken met slechts één in dezelfde periode vorig jaar en negen in het vierde kwartaal van 2012. De gemiddelde omvang per deal steeg met 75 procent tot USD 154 miljoen, vergeleken met USD 88,2 miljoen in het eerste kwartaal van 2012.
René Coenradie, Leader van het IPO Center of Excellence van Ernst & Young: "De cijfers voor het eerste kwartaal van 2013 zijn prima vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De IPO-pijplijn is veelbelovend. We weten nu al van zeker 300 bedrijven wereldwijd dat zij zich actief aan het voorbereiden zijn op een beursgang in 2013. Meer dan 82 procent van hen heeft in 2012 in een IPO geïnvesteerd, vergeleken met de achttien procent die dat voor het laatst in 2010 of 2011 heeft gedaan." 

Amerikaanse markt floreert

De Amerikaanse beurzen hebben in het eerste kwartaal van 2013 tot dusver USD 6,7 miljard opgehaald in 24 IPO’s en zijn daarmee goed voor 37 procent van het totale wereldwijde kapitaal dat dit kwartaal is aangetrokken. De VS is op dit punt de meest actieve regio van de wereld. Het aangetrokken bedrag is vier procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2012. Als de acht transacties die deze maand maart nog op het programma staan doorgaan, dan evenaart de VS het niveau dat in het vierde kwartaal van 2012 werd bereikt (USD 8,9 miljard in 33 transacties).
De Dow Jones Industrial Average heeft in maart de hoogste stand bereikt sinds oktober 2007. Nu ook de macro-economische omstandigheden verbeteren kunnen we concluderen dat de stemming op de Amerikaanse markten bijzonder positief te noemen is. Verwacht wordt dat de IPO-markt in de VS ook gedurende de rest van 2013 goed op dreef zal blijven, op voorwaarde evenwel dat de macro-economische omstandigheden stabiel zijn. Dit is een punt van zorg onder de investeerders. De Amerikaanse IPO-markt wordt in 2013 gedomineerd door vastgoed, biotech, technologie en olie & gas. Deze sectoren tezamen zijn goed voor ruim 50 procent van de gehele IPO-pijplijn in de VS. 

Europa aan de beterende hand

De Europese beurzen hebben in het eerste kwartaal van 2013 tot dusver USD 2,7 miljard opgehaald in vijftien IPO’s en zijn daarmee goed voor vijftien procent van het totale wereldwijde kapitaal dat dit kwartaal is aangetrokken. In Europa vond ook de op één na grootste beursgang plaats, die van het Duitse vastgoedbedrijf LEG Immobilien AG, waarbij USD 1,4 miljard werd opgehaald. Volgens de Global IPO pipeline analysis van Ernst & Young staan er in Europa voor het einde van de maand nog elf transacties op het programma, met een verwachte opbrengst van USD 2,0 miljard. Als die allemaal doorgaan komt daarmee het aangetrokken bedrag 68 procent hoger uit dan in het eerste kwartaal van 2012 (39 deals ter waarde van USD 2,9 miljard). Met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen vertonen een grote IPO-activiteit. In andere delen van Europa zal het herstel naar verwachting pas in de tweede helft van 2013 inzetten.
Coenradie: "Overheden die krap bij kas zitten zullen in 2013 proberen staatsbedrijven via een beursgang te gelde te maken. Ook nieuwe overheidsinitiatieven ter bevordering van de markten voor snelgroeiende bedrijven en ondernemers worden de rest van dit jaar een belangrijke factor. Deze combinatie van ondersteunende regelgeving en stijgende marktindicatoren laat zien dat de situatie in deze regio significant is verbeterd. Desalniettemin werpen de politieke en economische problemen van de eurozone een schaduw over de kapitaalmarkten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beursintroducties wereldwijd scherp gedaald
 Kapitaal door beursintroducties stijgt met 141 procent
 Ziggo wereldwijd grootste beursgang in dalende markt
 'Europa meest risicovolle beleggingsgebied, maar euro blijft'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10