zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CFO's verdeeld over vrouwen in financiële functies

28 maart 2014 - CFO's verschillen flink van mening over de kansen voor vrouwen om hogerop te komen. De helft van de Nederlandse CFO’s vindt dat vrouwen meer doorgroeimogelijkheden hebben in vergelijking met tien jaar geleden. Echter, anderen (44 procent) zien geen verandering.

Nederlandse CFO’s zijn hierover duidelijk minder positief dan in andere landen, binnen en buiten Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half. Om door te groeien naar de top blijkt een financiële achtergrond zeer belangrijk, dit biedt dus kansen voor ambitieuze vrouwen. Volgens 75 procent van de CFO’s vergroot dit de kans op een functie in de raad van bestuur significant.



Meer doorgroeimogelijkheden
Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat de helft van de ondervraagde CFO’s meer doorgroeimogelijkheden ziet voor vrouwen in financiële functies in vergelijking met tien jaar geleden.

Nederlandse CFO
Daarentegen geeft 44 procent aan dat zij geen verandering met tien jaar geleden zien en zegt zes procent zelfs dat de kansen zijn afgenomen. Opvallend is dat CFO’s in Nederland minder positief zijn in vergelijking met andere landen. Zowel in Zwitserland, Oostenrijk als Duitsland zijn de CFO’s positief over de positie van vrouwen. Zo geeft 69 procent van de Zwitserse CFO’s aan meer groeikansen te zien voor vrouwen in vergelijking met tien jaar geleden. In Oostenrijk is dit 61 procent en Duitsland 60 procent. In Azië, Zuid-Amerika en Oceanie ligt dit percentage nog hoger (75 procent tot 80 procent).
"Het verschil tussen Nederland en de andere landen is opvallend. Maar ook de verschillende meningen van de Nederlandse CFO’s laten zien dat er nog steeds werk aan de winkel is om de loopbaankloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat doorgroeimogelijkheden afhankelijk zijn van de kennis die iemand bezit, of het nu om een man of een vrouw gaat," zegt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Financiële achtergrond vergroot kansen
Uit onderzoek blijkt dat een financiële achtergrond een belangrijke voorwaarde is bij kandidaten voor topfuncties. Deze kennis zorgt voor meer doorgroeimogelijkheden, zowel bij mannen als vrouwen. 75 procent van de CFO’s stelt dat een achtergrond in finance en accounting iemands kansen vergroot op een aanstelling in de raad van bestuur van een bedrijf.
"De financiële afdeling en de positie van de CFO is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden binnen bedrijven. Ook voor hogere functies die niet per se financieel van aard zijn, is inzicht in het financiële plaatje een belangrijke eis geworden. We zien dat bedrijven steeds vaker kiezen voor bestuursleden die deze financiële taal spreken," aldus Renken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Onze hersenen willen een man als baas
 Stagnatie aantal vrouwen in senior managementrollen
 Meer vrouwen in topfuncties in 2020
 HR-top is meestal man
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10