zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onze hersenen willen een man als baas

12 maart 2014 - Onderzoek van Direction onder 2.567 Nederlandse medewerkers, managers en directieleden toont aan dat 78,8 procent van de vrouwen en 87,2 procent van de mannen onbewust een voorkeur heeft voor een man als leider.

Dit is volgens Esther Mollema, oprichter van Direction, de verklaring voor het onlangs door Grant Thornton gepubliceerde onderzoek over het tekort aan vrouwen in de top van bedrijven. Volgens Mollema kiezen onze hersenen onbewust voor een man als leider. Dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen.



Het glazen plafond zit in onze hersenen
Mollema heeft honderden gesprekken gevoerd met managers uit alle sectoren en op alle niveaus. "Er wordt mij vaak gevraagd waarom er nog zo veel aandacht nodig is voor diversiteit. Het glazen plafond is echt iets van vroeger, denkt men. Als er geen glazen plafond meer is, wat is er dan wel? Worden vrouwen dan toch nog steeds bewust niet benoemd op hogere posities? Willen vrouwen zelf niet? Zijn vrouwen misschien minder ambitieus dan mannen? Nu kunt u dit afdoen als een ‘vrouwenprobleem’, maar als manager zou u verder moeten kijken. Want diverse teams behalen betere resultaten dan homogene teams. We moeten er alleen echt moeite voor doen, want we kiezen niet altijd voor de beste mensen. Onze hersenen draaien op software, en die software is niet perfect. Er zitten bugs in. Mindbugs. Op het gebied van mannen en vrouwen betekent dit alles dat we, ondanks onze hedendaagse denkbeelden over gelijkheid en emancipatie, toch nog heel wat onbewuste ideeën meedragen. En die onbewuste ideeën hebben veel meer invloed dan we denken. Het interessante van mindbugs is dat we ze allemaal hebben. Iedereen heeft bepaalde onbewuste vooroordelen en overtuigingen over anderen."

Resultaten Mindbugstest
Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Mahzarin Banaji, hoogleraar Sociale Ethiek aan de faculteit Psychologie van Harvard en haar collega’s Brian Nosek en Tony Greenwald is door Direction, een Mindbugstest ontworpen met als doel de onbewuste voorkeuren rond man/vrouw en leiderschap binnen Nederlandse organisaties in kaart te brengen. 2.567 Nederlandse medewerkers, managers en directieleden binnen grote en kleine profit en non-profit organisaties hebben de test ingevuld.

- 78,8 procent van de vrouwen en 87,2 procent van de mannen heeft onbewust een voorkeur voor een man als leider.

- Een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap is niet leeftijdsgebonden. Direction is momenteel bezig met aanvullend onderzoek naar de hoge score voor de groep van 18 t/m 24 jaar.
Tussen 18 en 24 jaar (n=20): 90 procent voorkeur voor mannelijk leiderschap
Tussen 25 en 34 jaar (n=472): 84,3 procent voorkeur voor mannelijk leiderschap
Tussen 35 en 44 jaar (n=946): 80,6 procent voorkeur voor mannelijk leiderschap
45 jaar en ouder (n=1129): 82,3 procent voorkeur voor mannelijk leiderschap

- Ook het opleidingsniveau laat zien dat veel mensen een onbewuste voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap. Toch is het percentage hoger (88,3 procent) bij mensen met een mavo, havo, vwo of mbo opleiding t.o.v. mensen met HBO of WO opleiding (81,7 procent).

- Aan het onderzoek namen mensen deel met verschillende vakgebieden. Opvallend is dat deelnemers die actief zijn in de zorg (72,2 procent), R&D (77,2 procent) en marketing (79,8 procent) minder onbewuste voorkeuren hebben voor mannelijk leiderschap dan mensen werkzaam in sales (86,2 procent), ICT (86,1 procent) en HRM (83,9 procent). Vooral de laatste groep is zorgwekkend, omdat dit vaak mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers.

- Binnen de zorgsector is de onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap het laagst: 74,4 procent.
De onderwijssector (87,0 procent) en ICT sector (93,9 procent) scoren hier het slechts.

- 86,5 procent van de leidinggevende mannen hebben een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap, waarbij 75,1 procent van de leidinggevende vrouwen een onbewuste voorkeur heeft voor een man als leider.

- Uit het onderzoek komt naar voren dat starters op de arbeidsmarkt (een t/m vijf jaar werkervaring) en mensen met veel werkervaring (31 t/m 35 jaar) onbewust een grotere voorkeur hebben voor mannelijk leiderschap (respectievelijk 87,1 procent en 86,7 procent). Mensen met zestien tot twintig jaar werkervaring hebben het minst een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap (79,9 procent).

- Op alle functieniveaus binnen een organisatie is een onbewuste voorkeur voor mannelijk leiderschap:
Medewerker (n=826): 84,62 procent            
Lager Management (n=185): 84,32 procent
Midden Management (n=725): 81,38 procent
Hoger Management (n=587): 79,39 procent
Directie/RvB (n=245):  82,86 procent

Mindbugs
Esther Mollema vult nog aan: "Onze mindbugs maken dat we een voorkeur hebben voor mensen die op ons lijken. Het druist misschien in tegen al onze vaste overtuigingen, maar keer op keer blijkt dat we niet per se kiezen voor de beste mensen. Ondanks onze bewuste intenties, ondanks onze bewuste wens om werkelijk de beste kandidaten te kiezen. We kiezen onbewust voor mannelijke leiders. Dit is misschien niet wat we werkelijk willen, maar het is wel wat we doen."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-top is meestal man
 Mannen gedragen zich online hetzelfde als vrouwen
 Game of Thrones in de huidige bestuurskamers
 Geld motiveert mannen het meest
 
 
reacties
 
E.A. Borghuis  |   | 
12-03-2014
 | 
09:16 uur
Wat is in dit artikel/ onderzoek de definitie van mannelijk leiderschap?
Els Van Langendonck  |   | 
12-03-2014
 | 
10:51 uur
en dat 4 dagen na internationale vrouwendag, geeft te denken

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10