zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beheerd vermogen groeit naar 100. 000 miljard dollar in 2020

18 februari 2014 - Het vermogen dat individuele vermogensbeheerders en pensioenfondsen en beleggingsfondsen beheren, groeit van 63.000 miljard dollar nu naar meer dan 100.000 miljard dollar in 2020. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van zes  procent.

Dat blijkt uit het PwC-onderzoek 'Asset Management, a brave new world'. Reden is dat wereldwijd meer mensen pensioen opbouwen. Ook neemt de middenklasse en het aantal superrijken in opkomende landen de komende jaren exponentieel toe. Bovendien maken staatsfondsen de komende jaren een forse groei door.Alternatieve beleggingen
"We voorzien een enorme toename van het beheerd vermogen en een verschuiving naar alternatieve beleggingen," zegt Frank van Groenestein, verantwoordelijk voor de asset management-praktijk van PwC. "Zo zien we een groeiende middenklasse in opkomende landen die en masse gaat nadenken over hun oude dag. Naar schatting behoren in 2020 meer dan één miljard mensen tot de middenklassers."

Meer pensioen
Ruim de helft van de groei van het beheerd vermogen komt voort uit het feit dat meer mensen pensioen zullen gaan opbouwen. Het totale pensioenvermogen in de wereld stijgt daardoor van 34.000 miljard nu naar 56.000 miljard dollar in 2020. In Europa stijgt het pensioenvermogen in diezelfde zes jaar van 8.500 miljard naar 13.800 miljard dollar.
De groei van het vermogen dat aan beheerders wordt toevertrouwd hangt ook samen met de toename van het aantal superrijken in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Het vermogen van deze groep miljardairs zal sterk stijgen als gevolg van de kansen die globalisering hen biedt.

Staatsfondsen
Ten slotte dragen staatsfondsen ook bij aan de groei van het beheerd vermogen. Hun vermogen verdubbelt de komende zes jaar naar 9.000 miljard dollar. Het betreft beleggingsfondsen die beheerd worden door de overheid van een land. Veel van deze fondsen zijn gevestigd in olie- en gas-exporterende landen. Noorwegen heeft momenteel het best gevulde staatsfonds.

Internationale vermogensaanwas
Het gevolg van de wereldwijde vermogensaanwas is dat de fondsindustrie de komende zes met gemiddeld 5,4 procent zal groeien. In Europa en dus ook Nederland zal de stijging het minst hard gaan. Toch blijft Europa na de VS koploper in beheerd vermogen. Het rapport schetst zes game changers waar de sector rekening mee moet houden. Weliswaar zullen vermogensbeheerders een belangrijkere positie verwerven naast banken en verzekeraars en zelfs functies van hen overnemen. Daar staat tegenover dat de druk op verdienmodellen toeneemt door dalende marges, nieuwe regelgeving, hoge investeringskosten in ICT en veeleisende klanten die hun zaken bovendien vaker mobiel regelen.

Investeren in technologie
Volgens Van Groenestein zullen Nederlandse vermogensbeheerders zwaar moeten investeren in technologie om te overleven. "Het slimmer inzetten van technologie, beter organiseren van data-management en handiger inrichten van rapportagestructuren is nodig om te kunnen voldoen aan regelgeving, maar ook om kosten te verlagen.' Hij sluit niet uit dat zich in de Nederlandse sector een consolidatieslag zal voordoen."
De toekomst van vermogensbeheerders hangt mede af van de mate waarin ze klantbehoefte en investment strategieën op elkaar weten af te stemmen. Van Groenestein: 'Alleen dan kunnen zij de maatoplossingen bieden waar hun klanten steeds meer naar op zoek zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de stijgende vraag naar alternatieve beleggingen.' Zo worden beleggingen genoemd in bijvoorbeeld hedge fondsen, grondstoffen, private equity of alternatieve obligaties.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
  Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
 Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een achtste van de Nederlanders vertrouwt meer op loterij dan beleggen
 Vermogen Nederlanders opnieuw gedaald
 Vooruitzichten voor ondergewaardeerde Europese aandelen positief
 Vooruitzichten voor aandelen positief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Eerder stoppen met werken: wat zijn de mogelijkheden?
Driekwart onderschat financiële veranderingen bij nieuwe baan
Hoe moet het uitvoerend-, midden- en topmanagement zich kleden?
Handelsoorlog: na China is nu Europa aan de beurt
Low-code in 2020: hoe om te gaan met de dreigende softwarecrisis?
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
Service heeft sterke invloed op customer loyalty
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
meer top 10