zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beheerd vermogen groeit naar 100. 000 miljard dollar in 2020

18 februari 2014 - Het vermogen dat individuele vermogensbeheerders en pensioenfondsen en beleggingsfondsen beheren, groeit van 63.000 miljard dollar nu naar meer dan 100.000 miljard dollar in 2020. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van zes  procent.

Dat blijkt uit het PwC-onderzoek 'Asset Management, a brave new world'. Reden is dat wereldwijd meer mensen pensioen opbouwen. Ook neemt de middenklasse en het aantal superrijken in opkomende landen de komende jaren exponentieel toe. Bovendien maken staatsfondsen de komende jaren een forse groei door.



Alternatieve beleggingen
"We voorzien een enorme toename van het beheerd vermogen en een verschuiving naar alternatieve beleggingen," zegt Frank van Groenestein, verantwoordelijk voor de asset management-praktijk van PwC. "Zo zien we een groeiende middenklasse in opkomende landen die en masse gaat nadenken over hun oude dag. Naar schatting behoren in 2020 meer dan één miljard mensen tot de middenklassers."

Meer pensioen
Ruim de helft van de groei van het beheerd vermogen komt voort uit het feit dat meer mensen pensioen zullen gaan opbouwen. Het totale pensioenvermogen in de wereld stijgt daardoor van 34.000 miljard nu naar 56.000 miljard dollar in 2020. In Europa stijgt het pensioenvermogen in diezelfde zes jaar van 8.500 miljard naar 13.800 miljard dollar.
De groei van het vermogen dat aan beheerders wordt toevertrouwd hangt ook samen met de toename van het aantal superrijken in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Het vermogen van deze groep miljardairs zal sterk stijgen als gevolg van de kansen die globalisering hen biedt.

Staatsfondsen
Ten slotte dragen staatsfondsen ook bij aan de groei van het beheerd vermogen. Hun vermogen verdubbelt de komende zes jaar naar 9.000 miljard dollar. Het betreft beleggingsfondsen die beheerd worden door de overheid van een land. Veel van deze fondsen zijn gevestigd in olie- en gas-exporterende landen. Noorwegen heeft momenteel het best gevulde staatsfonds.

Internationale vermogensaanwas
Het gevolg van de wereldwijde vermogensaanwas is dat de fondsindustrie de komende zes met gemiddeld 5,4 procent zal groeien. In Europa en dus ook Nederland zal de stijging het minst hard gaan. Toch blijft Europa na de VS koploper in beheerd vermogen. Het rapport schetst zes game changers waar de sector rekening mee moet houden. Weliswaar zullen vermogensbeheerders een belangrijkere positie verwerven naast banken en verzekeraars en zelfs functies van hen overnemen. Daar staat tegenover dat de druk op verdienmodellen toeneemt door dalende marges, nieuwe regelgeving, hoge investeringskosten in ICT en veeleisende klanten die hun zaken bovendien vaker mobiel regelen.

Investeren in technologie
Volgens Van Groenestein zullen Nederlandse vermogensbeheerders zwaar moeten investeren in technologie om te overleven. "Het slimmer inzetten van technologie, beter organiseren van data-management en handiger inrichten van rapportagestructuren is nodig om te kunnen voldoen aan regelgeving, maar ook om kosten te verlagen.' Hij sluit niet uit dat zich in de Nederlandse sector een consolidatieslag zal voordoen."
De toekomst van vermogensbeheerders hangt mede af van de mate waarin ze klantbehoefte en investment strategieën op elkaar weten af te stemmen. Van Groenestein: 'Alleen dan kunnen zij de maatoplossingen bieden waar hun klanten steeds meer naar op zoek zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de stijgende vraag naar alternatieve beleggingen.' Zo worden beleggingen genoemd in bijvoorbeeld hedge fondsen, grondstoffen, private equity of alternatieve obligaties.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een achtste van de Nederlanders vertrouwt meer op loterij dan beleggen
 Vermogen Nederlanders opnieuw gedaald
 Vooruitzichten voor ondergewaardeerde Europese aandelen positief
 Vooruitzichten voor aandelen positief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10