zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dataverliespreventie en device-security topprioriteit 2014

3 februari 2014 - Wat zijn de belangrijkste lessen van 2013 en wat zijn de trends van 2014?  GFI Software heeft haar voorspellingen voor de security-sector bekendgemaakt. Tevens kijkt het bedrijf terug naar de belangrijkste trends van 2013 die ook nog in 2014 terug te zien zijn.

GFI Software zet de vijf belangrijkste ontwikkelingen op een rij:1. Toenemende cybercriminaliteit door ransomware
Cryptolocker was de meest spraakmakende vorm van malware van 2013. Cybercriminelen gijzelen hiermee bedrijfsdata door allerlei bestanden te versleutelen. Daarna krijgt het slachtoffer een ultimatum: betalen of de data gaat verloren. Als er wordt betaald, krijgt het slachtoffer een sleutel om de encryptie op te heffen. Voor cybercriminelen blijkt dit een effectieve manier om bedrijven geld afhandig te maken. De verwachting is dat dergelijke cybercriminaliteit nog verder toeneemt in 2014. Goede antivirus-oplossingen zijn daarom cruciaal om eventuele aanvallen te voorkomen. Maak daarnaast back-ups van belangrijke data en zorg dat deze back-ups afgeschermd zijn voor normale gebruikers.

2. Van device-security naar data-security
Bring Your Own Device (BYOD) is niet meer weg te denken uit het hedendaagse bedrijfsleven. Laptops, tablets en smartphones worden in toenemende mate gebruikt voor werk-gerelateerde doeleinden. Het begon met e-mail, maar tegenwoordig zijn bedrijfsportals en -applicaties ook steeds vaker te zien op persoonlijke devices. Dit biedt veel voordelen voor bedrijven, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Desondanks houden veel bedrijven vast aan traditionele security-strategieën. Bedrijven moeten niet langer devices, maar juist hun data gaan beveiligen als ze effectief willen anticiperen op de huidige ontwikkelingen.

3. Het jaar van de hybride cloud
Het wordt al geroepen sinds 2010: ‘Dit wordt het jaar van de cloud’. Vorig jaar riep IBM dat 2013 toch echt hét jaar zou worden van de cloud. Bedrijven waren echter niet zo happig als verwacht. Ze waren bang dat ze tijdelijk geen toegang tot hun opgeslagen data zouden hebben, vanwege downtime van de cloud-aanbieder of van het internet. Daarnaast maakten bedrijven zich zorgen om de veiligheid van data opgeslagen in een publieke cloud. Hierdoor kwamen de voorspellingen niet uit, maar volgens Gartner komt daar dit jaar verandering in. Alleen niet in de vorm van publieke cloud-diensten. De hybride cloud biedt namelijk het beste van twee werelden. Hierbij wordt slechts een deel van de data in de publieke cloud opgeslagen en het andere deel wordt lokaal opgeslagen. Hierdoor kunnen bedrijven genieten van de voordelen die de cloud biedt, met verhoogde betrouwbaarheid en prestaties en minder risico’s.

4. Dataverliespreventie krijgt prioriteit
Data is essentieel voor het functioneren van alle hedendaagse bedrijven. Het verliezen van data kan hierdoor grote negatieve gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van een smartphone met daarop klantgevoelige informatie. De productiviteit onder werknemers valt weg, maar ook klantrelaties en de reputatie van het bedrijf lopen schade op, waardoor bedrijven omzet mislopen. Gartner verwacht dat er in 2015 wereldwijd voor het eerst meer tablets dan PC’s worden verkocht. Door dit toenemende gebruik van mobiele devices zien steeds meer bedrijven in dat dataverliespreventie (DLP) prioriteit behoort te krijgen.

5. Onveilige wachtwoorden
Jammer genoeg zijn de populairste wachtwoorden nog steeds ‘123456’ en ‘password’, zo blijkt uit onderzoek van Splashdata naar de populairste wachtwoorden van 2013. Andere schokkende wachtwoorden die in de top tien staan onder anderen 111111, abc123 en iloveyou. Dit soort wachtwoorden zijn gemakkelijk te kraken en verhogen het security-risico. Daarnaast zijn er ook steeds meer wachtwoorden in omloop, vanwege het toenemende gebruik van mobiele devices en apps. Hierdoor is het van cruciaal belang dat werknemers ze goed beveiligen met zorgvuldig gekozen wachtwoorden. Denk bij het gebruik van wachtwoorden aan de volgende basisregels: verander wachtwoorden regelmatig, gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord en gebruik een combinatie van letters, getallen en karakters. Microsoft heeft hier een handige tool voor ontwikkeld; de Microsoft Password Checker. Hiermee kan de sterkte van een wachtwoord worden bepaald.

Security landschap
"Het security-landschap verandert continu en de kleine en middelgrote bedrijven moeten zich bewust worden van de vele bedreigingen die impact kunnen hebben op hun business," zegt Sergio Galindo, General Manager, Infrastructure Business Unit bij GFI Software. "BYOD is iets waar ze zich in moeten verdiepen. Daarnaast moet wireless management in hun security-plannen worden opgenomen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsmigranten cruciaal voor Nederland, maar leer ook onbenut potentieel benutten
 Kwart Nederlandse bedrijven wil geen zakendoen met bedrijven die verschillende valuta hanteren
 Helft managers hecht meer waarde aan iemands potentie dan aan huidige capaciteiten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat te verwachten van security in 2014?
 2013: chaotisch jaar op security-gebied
 Jonge mannen grootste datadieven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Tips om je workforce te managen
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Helft CISO's wereldwijd voelt zich niet voorbereid op een cyberaanval
Magazijnmedewerkers: positieve veranderingen te midden van tekort arbeidskrachten
Hybride werkomgevingen zorgen voor toenemende stress en dataverlies
Arbeidsmigranten cruciaal voor Nederland, maar leer ook onbenut potentieel benutten
76 procent betaalt ransomware-criminelen
Maatschappelijke betrokkenheid werkgever essentieel bij werving personeel
Genomineerden klant- en medewerkerbeleving Awards 2022 bekend
Spoofing: wat is het en hoe herken je het?
Nederlandse consument experimenteert met nieuwe identificatiemethoden
Succesformule familiebedrijven ontcijferd: ze presteren beter door informeel management
meer top 10