zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge mannen grootste datadieven

15 november 2013 - Mannen tussen de 24 en 35 blijken de grootste neiging te hebben om zich schuldig te maken aan gegevensdiefstallen. Dat blijkt uit onderzoek van Mishcon de Reya naar 150 gevallen van datadiefstal, zo schrijft Express.be. Bovendien bleek dat 65 procent van de daders plannen had om de informatie te gebruiken in hun nieuwe functie bij een concurrerend bedrijf.

De ‘buit’ wordt dan gebruikt als een geschenk om een baan bij de nieuwe werkgever te forceren. In 30 procent van de gevallen werden de gestolen gegevens door de daders gebruikt om een eigen onderneming op te starten.



Fraudeurs werken alleen
Uit het rapport kwam verder naar voren dat 79 procent van de datadiefstallen gepleegd wordt door een dader die alleen werkt. 77 procent van de daders is man. Slechts twintig procent van de datadiefstallen bleken het werk te zijn van vrouwen of groepen vrouwen. "Net zoals hun mannelijke collega’s, blijken ook vrouwelijke fraudeurs het liefst alleen te werken," stellen de onderzoekers. "Slechts drie procent van de incidenten bleek het werk te zijn van een collectief van vrouwen. Slechts zeven procent van de diefstallen werd gepleegd door een gemengd team van mannen en vrouwen."

Ethische principes
"Het feit dat gestolen informatie vaak als geschenk naar een nieuwe baan wordt meegebracht, moet ook de aandacht vestigen op de ethische beginselen van werkgevers," stippen de onderzoekers aan. "Zij zouden zich de vraag moeten stellen waar de nieuwe medewerker de informatie vandaan heeft. Ook zouden er (wettelijke) maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat de werkgever dit illegaal verkregen materiaal mag gebruiken."
De onderzoekers stelden ten slotte dat 82 procent van de daders slechts één document steelt, wat volgens hen bewijst dat datadieven heel goed weten welke informatie hen het meeste voordeel oplevert.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Criminelen kapen uw bestanden!
 IT-managers bezorgd over beveiliging bij mobiele strategieën
 Vier tips tegen datagluurders
 Miskende medewerker neemt data-wraak
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10