zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VEH: Snel duidelijkheid nodig over woningmarktmaatregelen

19 september 2013 - Vereniging Eigen Huis is blij dat het kabinet geen maatregelen neemt die het herstel van de woningmarkt verder in de weg zitten. Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: "De woningmarkt gaat al jarenlang gebukt onder maatregelen om de overheidsfinanciën en de bankensector op orde te brengen. Dit heeft geleid tot een verdieping van de huizencrisis. Gelukkig zitten er deze keer wél enkele maatregelen bij die potentieel de goede kant op werken. Er moet echter op korte termijn duidelijkheid komen over wat de verschillende maatregelen precies inhouden en op welk moment ze van kracht worden."

Vereniging Eigen Huis heeft eerder bij de minister aangedrongen om Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een restschuldfinanciering in een volgende woning mogelijk te maken. Dit kan helpen de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te brengen. Het kabinet lijkt dit voorstel te omarmen, maar de prinsjesdagstukken bieden onvoldoende duidelijkheid over de uitwerking. Vereniging Eigen Huis pleit er voor dat op dit punt wordt doorgepakt en dat de mogelijkheid van restschuldfinanciering met NHG uiterlijk per 1 januari ingaat. Dit is belangrijk voor de grote groep eigenwoningbezitters die met zijn hypotheek onder water staat en wil verhuizen.



Nationale Hypotheek Instelling
Er wordt al lange tijd gesproken over de oprichting van een Nationale Hypotheek Instelling (NHI). Dit kan de concurrentie op de hypotheekmarkt bevorderen en tot een lagere hypotheekrente leiden. De vereniging is teleurgesteld dat er op dit punt onvoldoende voortgang wordt geboekt en dat het kabinet nog geen nadere duidelijkheid kan geven.

Schenking
Huizenkopers en eigenaren mogen vanaf 1 oktober binnen een ruimere vrijstelling een schenking ontvangen ten behoeve van de eigen woning. Dit kan gaan om de aankoop van een eigen woning, het onderhoud, betaling van erfpacht en dergelijke, aflossing van de eigenwoningschuld en aflossing van een restschuld. Er hoeft er geen ouder-kind relatie te bestaan tussen schenker en ontvanger en er geldt geen leeftijdsgrens meer. De vrijstelling geldt tot maximaal 100.000 euro en is volgens de Miljoenennota van kracht tot 31 december 2015.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Woningmarkt flink in de lift
 Herstel woningmarkt lijkt in zicht
 Keerpunt op de woningmarkt: hypotheekrente gaat stijgen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10