zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bestuursvoorzitters zien het weer zitten

23 januari 2014 - Het aantal CEO's dat vertrouwen heeft in een aantrekkende wereldeconomie in de komende twaalf maanden, is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. 44 procent heeft vertrouwen in de economie, tegenover achttien procent in 2013.

In 2013 voorspelde 28 procent van de CEO's economische achteruitgang, nu is dat slechts zeven procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse CEO Survey van PwC onder 1.344 CEO's in 68 landen, waaronder Nederland. CEO's in West- Europa hebben het meest vertrouwen in een aantrekkende wereldeconomie. Het onderzoek werd gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos. Uit het onderzoek blijkt dat herstel in de VS, China en Duitsland als cruciaal wordt gezien om wereldwijd groei te realiseren. Duitsland heeft hiermee de plek van Brazilië overgenomen. Een jaar geleden werd de Braziliaanse economie nog zeer belangrijk gevonden voor groei van de wereldeconomie.



Vertrouwen alom
CEO's in Duitsland voeren ook de Europese ranglijst aan qua vertrouwen. Een derde zegt erg veel vertrouwen te hebben in groei van hun eigen bedrijf het komend jaar. CEO's uit het VK en Italië volgen met 27 procent. Spanje (23 procent) en Frankrijk (22 procent) completeren de top vijf.
Peter van Mierlo, bestuursvoorzitter van PwC, is verheugd over de uitkomst van de CEO Survey. "CEO's hervinden hun vertrouwen in de economie. Ze hebben hun onderneming succesvol door moeilijke jaren geholpen en zien nu meerdere indicatoren op groen staan. Het vizier kan weer worden gericht op groei. Maar er zijn nog steeds veel onzekere factoren, zoals de minder presterende opkomende markten. Daar moeten we alert op zijn."

Opkomende markten
Wereldwijd delen CEO's de zorgen over de trage groei van de opkomende markten. Ook zijn ze kritisch op hun overheid als het gaat om de stapeling van wet- en regelgeving en het gebrek aan fiscale stabiliteit. Vooral in Europa maken CEO's zich zorgen over de wirwar aan wetgeving. In hun ogen draagt dit niet bij aan herstel en groei van de economie. CEO's in de VS hebben zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort en de gevolgen ervan voor de economische ontwikkeling.
Peter van Mierlo: "CEO's verwachten dat drie wereldwijde trends -technologische doorbraken, demografische veranderingen en verschuiving van de economische macht - de meeste impact gaan hebben op hoe en waar hun onderneming in de toekomst zaken zal doen. De succesvolle bedrijven van de toekomst zijn de bedrijven die deze megatrends vertalen naar hun strategie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen topbestuurders op historisch dieptepunt
 Vertrouwen woningmarkt stijgt twaalf maanden op rij
 Onzekerheid over beslissingen is rem op economie
 Drie manieren waarop managers last hebben van de crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10